Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Loonadministratie zelf doen of uitbesteden
Loonadministratie zelf doen of uitbesteden

Loonadministratie zelf doen of uitbesteden?

4952 Als ondernemer met personeel ben je verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Je hebt de keuze tussen uitbesteden en zelf doen. Lees over de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Salarisadministratie uitbesteden

Uitbesteden van de salarisadministratie is een goede keus voor ondernemers die opzien tegen het papierwerk dat daarbij komt kijken.

Het administratiekantoor zorgt dan voor de salarisadministratie, loonstroken, jaaropgaven en de loonbelastingaangifte. Soms stellen ze ook arbeids­overeenkomsten op, melden ze nieuwe medewerkers aan bij instanties en beantwoorden ze vragen van personeel.

Voordelen salarisadministratie uitbesteden

 • Het bespaart tijd: Als je met een administratiekantoor in zee gaat, hoef je vaak alleen nog urenstaten en personeels­mutaties bij te houden. Daardoor maak je tijd en energie vrij voor andere dingen.
 • Je hoeft je niet te verdiepen in complexe materie: Loonadministratie is een specialistisch onderwerp. In plaats van de steeds veranderende regels bij te houden, kun je dit overlaten aan je administratiekantoor.
 • Voor de prijs hoef je het niet te laten: De kosten van uitbesteden vallen in de praktijk vaak behoorlijk mee. Daarbij betaal je naast een vast bedrag meestal een standaardtarief per loonstrook.

Nadelen salarisadministratie uitbesteden

 • Minder overzicht en afhankelijk van het administratiekantoor: Als de loonadministratie zich buiten de deur bevindt, heb je zelf minder overzicht. Ook ben je voor iedere mutatie afhankelijk van het administratiekantoor.
 • Zelf bouw je geen kennis en expertise op: Het is handig om als ondernemer thuis te zijn op het gebied van boekhouden en belasting. Uitbesteden betekent dat je deze kennis en expertise niet (verder) ontwikkelt.
 • Je hebt minder grip op de kwaliteit: Fouten in de loonadministratie kunnen je als werkgever duur komen te staan. Je moet erop kunnen vertrouwen dat dit bij je administratiekantoor in goede handen is.

Salarisadministratie zelf doen

Een salarissoftwarepakket of online applicatie is een mooie oplossing voor ondernemers die de loonadministratie liever in eigen hand houden. Daarvoor moet je wel enige boekhoudkundige en fiscale kennis hebben.

De software kan je daarbij helpen. Zo neemt het systeem wettelijke aanpassingen automatisch voor je mee. Ook krijg je bijvoorbeeld een melding als het tijd is om contracten te verlengen. 

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

Salarisadministratie inrichten in 5 stappen

Ga je zelf de loonadministratie inrichten? Volg dan deze vijf stappen.

Voordelen salarisadministratie zelf doen

 • De gegevens heb je in eigen beheer: Even een kleine aanpassing doorvoeren? Omdat je de gegevens in eigen beheer hebt, hoef je daarvoor niet te overleggen met een externe partij.

 • De verlof- en ziekteregistratie is makkelijk en snel in te zien: In het systeem kun je eenvoudig zien hoeveel recht een werknemer heeft op verlof. Cijfers over ziekte­verzuim vraag je in een paar klikken op.
 • Je betaalt een vast bedrag: Doordat je niet per loonstrook of handeling betaalt, ben je bij een groter aantal werknemers of mutaties goedkoper uit. Je betaalt namelijk een vast bedrag: eenmalig voor het softwarepakket en jaarlijks voor licenties.

Nadelen salarisadministratie zelf doen

 • Je moet het systeem eerst onder de knie krijgen: Niet iedereen is even handig met software en het voeren van een nauwkeurige administratie. Ook zul je er in het begin aan moeten wennen, wat enige tijd in beslag kan nemen.
 • Het kost indirect meer: Zelf doen neemt extra tijd in beslag. Die tijd kun je niet besteden aan activiteiten die geld opleveren. Ook moet je wellicht cursussen volgen over loonadministratie en fiscale vakliteratuur aanschaffen.
 • Het is minder geschikt voor een gecompliceerde administratie: Zelf doen is minder geschikt als de administratie complex is, bijvoorbeeld in het geval van een onderneming die veel expats in dienst heeft. 

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Salarisschalen invoeren in 5 stappen

35240 Veel MKB-ondernemers bepalen de werknemerssalarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen.

Whitepapers en online tests