Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Feestdagen 2023 vakanties vrije dagen
Feestdagen 2023 vakanties vrije dagen

Schoolvakanties en feestdagen 2023

Wanneer moet je werknemers vrij geven? Bekijk een overzicht van alle wettelijke feestdagen, regionale schoolvakanties en de bouwvak in 2023. Handig voor je personeels­planning.

Feestdagen 2023

Op welke dagen vallen de wettelijke feestdagen in 2023? Het is goed om te weten wanneer alle officiële feestdagen zijn. Dan kun je er rekening mee houden in je werkplanning.

Overzicht wettelijke feestdagen 2023

Van Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag tot Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis. Bekijk een overzicht van alle officieel erkende feestdagen in Nederland:

Feestdag

Dag

Datum

Nieuwjaarsdag Zondag 1 januari 2023
Goede Vrijdag Vrijdag 7 april 2023
Eerste paasdag Zondag 9 april 2023
Tweede paasdag Maandag 10 april 2023
Koningsdag Donderdag 27 april 2023
Bevrijdingsdag Vrijdag 5 mei 2023
Hemelvaartsdag Donderdag 18 mei 2023
Eerste pinksterdag Zondag 28 mei 2023
Tweede pinksterdag Maandag 29 mei 2023
Eerste kerstdag Maandag 25 december 2023
Tweede kerstdag Dinsdag 26 december 2023

Verplicht vrij op feestdagen 2023?

Moet je werknemers vrij geven op deze feestdagen? Lees meer over de regels voor vrije dagen.

Bekijk ook de feestdagen in 2024.

Vakanties 2023 Vakanties en feestdagen 2023 wet regels personeel

Werknemers met kinderen stemmen hun vakanties vaak af op de schoolvakanties. Het is dus handig om te weten wanneer de vakanties in 2023 zijn.

In Nederland worden de schoolvakanties per regio ieder jaar opnieuw bepaald. Voor de herfstvakantie en voorjaarsvakantie zijn er adviesdata. Dit betekent dat scholen van de geadviseerde periode mogen afwijken.

Overzicht schoolvakanties 2023

Bekijk een handig overzicht van alle schoolvakanties per regio:

Soort vakantie

Regio

Periode

Voorjaarsvakantie

Noord

25 februari - 5 maart 2023

 

Midden

25 februari - 5 maart 2023

 

Zuid

18 februari - 26 februari 2023Sommige scholen in de regio Zuid wijken af van deze adviesdata vanwege carnaval.

Meivakantie

Heel Nederland

29 april - 7 mei 2023Veel scholen in Nederland kiezen ervoor om een extra week vrij te geven rondom de vastgestelde meivakantie. 

Zomervakantie

Noord

22 juli - 3 september 2023

 

Midden

8 juli - 20 augustus 2023

 

Zuid

15 juli - 27 augustus 2023

Herfstvakantie

Noord

21 oktober - 29 oktober 2023

 

Midden

14 oktober - 22 oktober 2023

 

Zuid

14 oktober - 22 oktober 2023

Kerstvakantie

Heel Nederland

23 december 2023 - 7 januari 2024

Bekijk ook alvast de schoolvakanties 2024.

Bouwvak 2023

De bouwvak (bouwvakantie) kan ook invloed hebben op de vakanties van je werknemers. Natuurlijk is dit met name van belang voor bouwbedrijven. Maar ook in andere branches kun je afhankelijk zijn van de bouwvak.

De bouwvak duurt drie weken en valt binnen de zomervakanties voor scholen. Werknemers nemen vaak vakantie op in deze periode. Volgens sommige bouw-cao's is vakantie opnemen in de bouwvak zelfs verplicht.

Datum bouwvak 2023

Wanneer is de bouwvak 2023? Dit zijn de adviesdata voor de bouwvak per regio:

Regio Periode Weeknummers
Noord 5 augustus - 26 augustus 2023 32-34
Midden 22 juli - 12 augustus 2023 30-32
Zuid 29 juli - 19 augustus 2023 31-33

Controleer wat er in jouw cao of personeels­reglement staat over vrij geven tijdens en rondom de bouwvak.

Ramadan en suikerfeest 2023

Heb je Islamitische werknemers in dienst? Houd dan ook rekening met de ramadan en het aansluitende suikerfeest. Tijdens ramadan wordt door moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang gevast. Er wordt overdag dus niet gegeten en gedronken.

Wanneer is de ramadan? Deze periode wordt bepaald aan de hand van een maankalender. Daarom begint de ramadan elk jaar op een andere datum.

 • In 2023 begint de ramadan op woensdag 22 maart (na zonsondergang) en eindigt op donderdag 20 april.
 • Daarna is het Suikerfeest (Eid-al-Fitr) van vrijdag 21 april tot en met zondag 23 april.

Je hoeft wettelijk gezien geen maatregelen te treffen, maar vraag je vastende medewerkers hoe je rekening met ze kunt houden. Dat is een mooi teken van goed werkgeverschap

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Regels feestdagen 2023

Op welke feestdagen zijn jouw werknemers verplicht vrij? Dat is niet wettelijk bepaald. Er zijn dus geen 'wettelijke feestdagen' of landelijke regels voor verplichte vrije dagen.

Of je personeel vrij moet geven op bepaalde feestdagen, is volledig afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn. Je vindt ze terug in:

Feestdagen 2023 in cao

Als er voor jouw werknemers een cao is, staat daar vaak een lijst in met feestdagen waarop je werknemers verplicht vrij zijn. Vaak gaat het om de 'algemeen erkende feestdagen' in de tabel met feestdagen.

Feestdagen 2023 zonder cao

Als er geen cao in jouw sector is, ben je niet verplicht om je werknemers vrij te geven op bepaalde feestdagen. Je kunt dan zelf in de arbeids­overeenkomst met iedere werknemer vastleggen op welke dagen hij vrij is.

Je hoeft niet met elke werknemer individueel afspraken te maken over vrije dagen. Het is slimmer om dit voor al je werknemers vast te leggen in een handboek of reglement. Verwijs voor alle algemene afspraken naar dit reglement vanuit ieder arbeidscontract.

Overzicht feestdagen 2023

Geef je werknemers duidelijkheid over vrije dagen. In een personeels­handboek of bedrijfsreglement kun je een lijst met vrije dagen opnemen.

Regels vakantiedagen 2023

De kans is groot dat werknemers vakantie willen opnemen rondom de feestdagen en in de schoolvakanties van hun kinderen.

Hoeveel vakantiedagen moet je eigenlijk geven per werknemer? En hoe werkt het aanvragen van vakantie? Bekijk 7 vragen en antwoorden over vakantiedagen.

Vakantierooster maken

Vraag je personeel op tijd naar hun vakantieplannen, zodat je een goede vakantieplanning kunt maken en het werkrooster kunt aanpassen.

Gebruik een systeem voor vakantie- en verlofregistratie. Dan zie je precies wanneer je werknemers er wel of niet zijn.

Werken op feestdagen 2023

Mag je werknemers vragen om te werken op feestdagen? En mag je dit zelfs verplicht stellen? Als er geen cao van toepassing is, mag je hierover zelf afspraken maken met je personeel.

Leg altijd vast op welke dagen gewerkt wordt en wanneer je werknemers vrij zijn. Dat voorkomt misverstanden en mogelijke arbeidsconflicten.

Het kan zijn dat je werknemers zelf vrij vragen door vakantiedagen of verlof op te nemen. In bepaalde gevallen mag je die aanvraag weigeren of werknemers zelfs verplichten alsnog te komen werken. Bijvoorbeeld als dit noodzakelijk is voor een goede bedrijfsvoering en je anders niet genoeg bezetting hebt.

Regels voor werken op feestdagen

Werken op feestdagen wordt gezien als zondagsarbeid. Voor werken op zondag gelden speciale regels. Je mag bijvoorbeeld niet altijd dezelfde werknemers op zondagen en feestdagen inroosteren.

Lees meer hierover in het artikel Werken met kerst, hoe zit dat voor werkgevers?. Die regels zijn ook van toepassing op andere feestdagen.

Toeslag bij werken op feestdagen 2023?

Als je werknemers inzet op feestdagen, moet je ze dan extra loon betalen? Hier zijn geen wettelijke regels voor. Je hoeft je werknemers dus geen toeslag te betalen, behalve als dit in je cao staat.

In veel cao’s staan namelijk wel regels over een toeslag op bepaalde feestdagen, zoals vijftig tot honderd procent extra uurloon. In de horeca heb je bijvoorbeeld te maken met de regel dat je medewerkers extra vrije uren als zij op feestdagen werken.

personeel

Test: Klaar voor personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Vragen over vakanties en feestdagen 2023

 • Wat zijn wettelijke feestdagen?

  In de wet staan een aantal officieel erkende feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis. Maar dit betekent niet dat alle Nederlanders vrij zijn op die 'wettelijke feestdagen'. Of jouw bedrijf vrij moet geven is afhankelijk van een eventuele cao.

 • Welke feestdagen zijn verplicht vrij?

  Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf met je werknemer afspraken maken over vrij zijn op feestdagen. Dit leg je vast in de arbeids­overeenkomst van je werknemer. Je kunt ook een lijst met vrije dagen opnemen in een handboek of reglement van jouw bedrijf.

 • Wanneer is Pasen 2023?

  Pasen in 2023 valt op 9 en 10 april. Eerste Paasdag is dus op zondag 9 april en Tweede Paasdag is op maandag 10 april. Vóór Pasen is er ook nog Goede Vrijdag op 7 april 2023. Dat is ook een algemeen erkende feestdag. Bekijk alle feestdagen in 2023.

 • Wanneer is Kerst 2023?

  Kerst 2023 valt op een maandag en dinsdag. Eerste Kerstdag is op maandag 25 december en Tweede Kerstdag is op dinsdag 26 december 2023. De Kerstvakantie is voor alle scholen in Nederland van 23 december 2023 tot 7 januari 2024. Bekijk alle vakanties in 2023.

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Whitepapers en online tests