Werkplezier verzuim voorkomen ziekte
Werkplezier verzuim voorkomen ziekte

Werkplezier beste medicijn tegen verzuim

De beste manier om ziekte­verzuim te verlagen, is het verhogen van het werkplezier. Dat zegt een ruime meerderheid van de ondernemers in het MKB. Andere methoden, zoals 'telefonisch ziek melden', scoren veel minder goed.

Ziekte­verzuim verlagen

Dat blijkt uit een poll op OndernemenMet­Personeel:

verzuim verlagen meer werkplezier

Deze werd door 189 ondernemers en HR-professionals ingevuld.

 • Ruim 83 procent stemde op 'Werkplezier verhogen' als beste methode tegen ziekte­verzuim.
 • Op ruime afstand gevolgd door 'Sporten stimuleren' met 8 procent van de stemmen.
 • Goed controleren (4,2%), telefonisch ziek melden (3,7%) en
 • gezond voedsel op het werk (1,1%) blijken minder goed te werken volgens de respondenten.

Minder zieke werknemers? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Tips om werkplezier te verhogen

Hoe kun je als ondernemer het werkplezier verhogen voor je personeel? 3 tips:

 1. Zorg voor ontspanning
  Af en toe ontspannen is cruciaal. Zorg dus voor vormen van ontspanning op de werkvloer of dichtbij, zoals sport, spelletjes of ontspanningsoefeningen. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om personeel betrokken, gemotiveerd en gezond te houden. Welke vorm van ontspanning kun je het beste kiezen?

  Lees deze 8 tips voor ontspanning op het werk.

 2. Laat je personeel scoren
  Waar doe ik het eigenlijk voor? Die vraag is dodelijk voor de motivatie van je personeel. Zorg ervoor dat er altijd duidelijke doelen zijn binnen je bedrijf. Geef je personeel verantwoordelijkheid en individuele doelen.

  Vier vervolgens ieder doelpunt. Laat zien dat het wel degelijk uitmaakt hoe goed je werknemer presteert. Beloon hem daarvoor. Dan zullen je goede werknemers nooit hun motivatie verliezen. Hoe regel je dat precies?

  Lees het artikel Scoren met personeel, 5 tips voor een winnend team.

 3. Zorg voor goed personeels­beleid
  Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goede, degelijke basis is. Zorg dat er binnen je bedrijf duidelijkheid is over personeels­zaken, zoals contracten, functieprofielen en beoordelingscriteria.

  Je werknemers hoeven zich dan geen zorgen te maken, het wordt allemaal op tijd geregeld. Daardoor kunnen je werknemers zich concentreren op hun werk. Goed personeels­beleid motiveert je werknemers om hun best te doen.

  Lees meer over Het belang van goed personeels­beleid.

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests