Zieke werknemer in de detailhandel, wat kost dat?

- bijgewerkt op 22 maart 2019
Verzuim zieke werknemer detailhandel

Een zieke werknemer kan jouw zaak veel geld kosten. Maar hoeveel precies? En hoe houd je de extra uitgaven zo laag mogelijk? Bereken de kosten van ziekteverzuim in de detailhandel.

Verzuim zieke werknemer detailhandel

Ziekteverzuim is een groot risico in de detailhandel. Zeker als je een kleine winkel hebt, kan het uitvallen van een werknemer door ziekte grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Want hoe red je het zonder je bedrijfsleider of die enthousiaste topverkoper?

Kosten ziekteverzuim detailhandel

Als een werknemer ziek is, krijg je met verschillende extra uitgaven te maken. Houd rekening met deze vier kostenposten:

1. Loon doorbetalen

Volgens veel detailhandel-cao’s moet je een zieke werknemer het eerste halfjaar 100 procent van zijn loon doorbetalen en het tweede halfjaar 90 procent. Heeft je bedrijf geen cao, dan moet je volgens de wet minimaal 70 procent van het loon betalen. Daarbij mag je in het eerste jaar niet onder het minimumloon komen.

 • Ook bij oproepovereenkomsten kan het zijn dat je het loon moet doorbetalen. Dit hangt af van het type contract en de situatie.
 • Zet je personeel in via een uitzendbureau of een payrollbedrijf? Dan hoef je geen loon door te betalen bij ziekte.

  Een zieke werknemer?

  Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

  Zo werkt het

 • Houd bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld  en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.

Tip

Check in je cao welke afspraken voor jouw bedrijf gelden over loon bij ziekte. Raadpleeg ook de wettelijke regels voor loondoorbetaling bij ziekte.

2. Vervanging

Hoe los je het op als een werknemer tijdelijk uitvalt? Zoek je vervanging? En wie gaat dat dan doen? Misschien kun je het binnen je bedrijf opvangen. Bijvoorbeeld door de extra inzet van andere vaste werknemers of oproepkrachten. Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een payrollbedrijf, of misschien zelfs een zzp’er.

De kosten van vervanging kunnen sterk uiteenlopen. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Huur je extern een invaller in, dan ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je zieke werknemer.

3. Omzetverlies

Vaak betekent het uitvallen van een verkoopmedewerker ook dat je omzet tijdelijk afneemt. Het inwerken van een eventuele nieuwe kracht kost tijd. In het begin zal hij daardoor minder productief zijn en misschien ook fouten maken. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Je lijdt ook omzetverlies doordat je tijd kwijt bent aan de zieke werknemer en zijn vervanging. Die tijd had je namelijk ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie

Als je werknemer langdurig ziek is, zul je ook te maken krijgen met extra kosten voor zijn re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst. Of aan uitgaven voor het aanpassen van de werkplek, de werkomstandigheden of de functie, zodat je werknemer sneller weer aan de slag kan.

Rekenvoorbeeld zieke werknemer detailhandel

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: de assistent-manager van je schoenenwinkel moet een complexe knieoperatie ondergaan en moet daarna langdurig revalideren. Ze is drie maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat jou ongeveer kosten?

Loonkosten assistent-manager tijdens verzuim:

 • Ze heeft een bruto maandsalaris van 1.980 euro.
 • Ze is 3 maanden uit de roulatie.
 • Volgens je cao betaal je tijdens haar ziekte 100 procent van het loon. In de periode van ziekte is dat 5.940 euro.
 • Doorlopende werkgeverslasten (loonheffingen): 1.678 euro.
Werknemer winkel ziek kosten detailhandel
Totaal loonkosten tijdens ziekte: 7.618 euro

Extra kosten door verzuim:

 • Kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie: 327 euro.
 • Vervanging door tijdelijke assistent-manager: 7.816 euro.
 • Omzetverlies door verzuim: 1.435 euro.
 
Totaal extra kosten door verzuim: 9.578 euro

Tip: Rekentool zieke werknemer detailhandel

De exacte kosten verschillen per situatie. Wil je weten wat het jouw bedrijf precies kost als een werknemer kort of lang ziek is? Maak dan zelf een nauwkeurige berekening van de kosten. Gebruik bijvoorbeeld de handige calculator van TNO en CBS als basis.

Kosten zieke werknemer beperken

Hoe kun je verzuimkosten voorkomen en beperken in de detailhandel? Twee tips:

 1. Probeer onnodig ziekteverzuim binnen je bedrijf te verlagen door er actief mee aan de slag te gaan. Benut de praktische adviezen in het artikel 7 tips voor het terugdringen van ziekteverzuim.
 2. Ga voor zekerheid. Neem een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Zo'n pakket geeft jou als ondernemer in de detailhandel niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim.

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Beperk je risico's

- bijgewerkt op 22 maart 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies nodig over risico's rond arbeidsongeschiktheid?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak