5 veelgestelde vragen over ziekteverzuim in de horeca

- bijgewerkt op 22 januari 2019
Ziekteverzuim in de horeca

Ziekteverzuim is een belangrijk onderwerp voor horecaondernemers. In een horecazaak kan een zieke werknemer namelijk grote gevolgen hebben. Lees het antwoord op vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim in de horeca.

Ziekteverzuim in de horeca

1. Hoe hoog is het ziekteverzuimpercentage in de horeca?

Volgens een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het ziekteverzuimpercentage in de horeca afgelopen jaar op 3,9 procent. Dat wil zeggen dat van alle duizend te werken dagen er 39 zijn verzuimd vanwege ziekte. Daarmee is de horeca de branche met het laagste verzuim.

2. Waarom is ziekteverzuimbeleid belangrijk in de horeca?

Hoewel in de horeca relatief weinig wordt verzuimd, is ziekteverzuimbeleid wel belangrijk. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor ziekteverzuim een risico is. Want wat is een restaurant zonder de enige chef-kok? Of zonder gastheren of gastvrouwen die het gezicht van een horecazaak zijn?

Let op

De kosten door ziekte kunnen flink oplopen. Met ziekteverzuimbeleid voorkom en beperk je uitval door ziekte. Dat doe je door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in je horecazaak.

Ziekteverzuim in de horeca

Een zieke kok of een serveerster die uitglijdt. Erg onprettig, maar wees er op voorbereid.

Wat kost het?

Ook leg je vast welke spelregels gelden bij ziekte. Bijvoorbeeld over hoe je mensen zich ziek melden en hoe je omgaat met werknemers die ziek zijn tijdens vakantie.

Tip
Maak je horecazaak veiliger voor je personeel en je gasten.

3. Wat zegt de horeca-cao over ziekteverzuim?

Volgens de horeca-cao van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geldt er standaard 1 wachtdag per ziektegeval.

Daarnaast gaat de cao in de basis uit van de wettelijke regels rondom doorbetaling bij ziekte. In de eerste twee jaar van ziekte ben je verplicht minimaal 70 procent van het loon door te betalen.

Daarbij moet je rekening houden dat je in het eerste jaar van ziekte minimaal het geldende minimumloon betaalt. Onder voorwaarden kunnen werknemers een aanvulling krijgen op het loon tijdens ziekte, waarbij je in het eerste jaar 95 procent uitbetaalt en in het tweede jaar 75 procent. Zie voor meer informatie Thema 7 in de horeca-cao.

Tip
Download de horeca cao in pdf. Of vraag een gedrukt exemplaar aan voor 10 euro via de website van KHN.

4. Hoe zit het met ziekte uitbetalen in de horeca?

Dat hangt af van het soort arbeidscontract dat een zieke werknemer heeft. Bij vaste contracten moet je vaak loon doorbetalen bij ziekte, maar bij veel soorten flexibele contracten niet.

Dit schema helpt je op weg:

Soort arbeidscontract Ziekte uitbetalen?
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd Ja; als wachtdagen van toepassing zijn, betaal je ziekte niet uit tijdens deze wachtdagen
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd Ja; als wachtdagen van toepassing zijn, betaal je ziekte niet uit tijdens deze wachtdagen
Oproepovereenkomst Soms; dit is afhankelijk van de soort oproepovereenkomst
Uitzendovereenkomst Nee; de zieke uitzendkracht krijgt een Ziektewetuitkering of het uitzendbureau betaalt ziekte uit
Payrollovereenkomst Nee; het payrollbedrijf betaalt ziekte uit

Let op

Check altijd de cao als die van toepassing is bij de werknemer in kwestie. Daarnaast gelden bij een arbeidsovereenkomst in elk geval de regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Ten slotte kunnen uitzendbureaus en payrollbedrijven kosten in rekening brengen bij ziekte.

Tips

  • Lees hoe horeca-ondernemer Marco Poldervaart (restaurant ’t Havenmantsje) verrast werd door een verslaafde werknemer en hoe hij nu het ziekteverzuim binnen zijn bedrijf heel laag houdt.
  • Bekijk de video hieronder over personeelskosten in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen:

5. Waar vind ik een verzuimverzekering voor de horeca?

Als horecaondernemer heb je de keuze uit een groot aantal verzuimverzekeringen. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening biedt jou als horecaondernemer niet alleen financiële zekerheid als je ziekte moet uitbetalen, maar ook een effectieve aanpak van verzuim. Een verzekeringsadviseur kan je hierover meer vertellen.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

- bijgewerkt op 22 januari 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van horecapersoneel?

X
Kosten horecapersoneel

Krijg inzicht in alle personeelskosten in de horeca met deze gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.