Ziekteverzuim in de horeca, dit zijn de kosten

29 mei 2018
Verzuimkosten horeca

Oei! Wat als je werknemer een blessure oploopt of ernstig ziek wordt? Dat kan je horecazaak veel geld kosten. Hoeveel? De kosten van ziekteverzuim in de horeca op een rij.

Verzuimkosten horeca

Ziekteverzuim is een groot risico in de horeca. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor de uitval van een zieke werknemer een grote impact kan hebben op het bedrijf. Want wat is jouw restaurant zonder zijn geweldige chef-kok? Of zonder een enthousiaste gastheer of gastvrouw die het gezicht is van je horecazaak?

Kosten ziekteverzuim horeca

Met welke kosten krijg je te maken als je werknemer ziek is? Vier kostenposten:

1. Loon doorbetalen bij ziekte

Je bent verplicht een groot deel van het loon door te betalen als de werknemer bij jou in dienst is. Hoeveel procent je precies moet betalen, kun je vinden in je cao.

Je bent volgens de wet verplicht in het eerste jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon te betalen en je mag daarbij niet onder het minimumloon komen. In je cao kan een hoger percentage staan.

Bij een oproepovereenkomst ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie. Als je personeel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.

Ziekteverzuim in de horeca

Een zieke kok of een serveerster die uitglijdt. Erg onprettig, maar wees er op voorbereid.

Wat kost het?

Hou bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.

2. Vervanging

Je zieke werknemer moet natuurlijk ook vervangen worden. De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. Je kunt andere werknemers meer laten werken, zelf bijspringen of een oproepkracht of invalkracht inzetten.

Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er. In de meeste gevallen maak je al snel dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je uitgevallen werknemer.

3. Omzetverlies

Het tijdelijke verlies van een teamlid zorgt vaak ook voor productieverlies. Een eventuele nieuwe kracht moet ingewerkt worden, maakt mogelijk meer fouten en is waarschijnlijk langzamer. Dat brengt extra kosten met zich mee. Denk ook aan de tijd en zorgen die je er zelf kwijt mee bent. Die had je ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie

Als je zieke werknemer lang uit de roulatie is en/of een ernstige blessure heeft, kunnen er ook kosten zijn voor re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst. Maar eventueel ook aanpassingen van de werkplek of de functie van je werknemer.

Rekenvoorbeeld ziektekosten horeca

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw chef-kok snijdt zichzelf letterlijk in de vingers. Geen klein wondje, maar een fikse blessure is het gevolg. Hij is 3 maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat je kosten?

Loonkosten chef-kok tijdens verzuim:

  • Hij heeft een bruto maandsalaris van 2.500 euro.
  • Hij is 3 maanden uit de roulatie.
  • Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte 95 procent van het loon. In de periode van ziekte is dat 7.125 euro.
  • Doorlopende werkgeverslasten (loonheffingen): 1.850 euro
kosten ziekteverzuim in de horeca
Totaal loonkosten tijdens ziekte: 8.975 euro

Extra kosten door verzuim:

  • Kosten voor verzuimbegeleding en re-integratie: 300 euro.
  • Vervanging door tijdelijke chef-kok: 9.250 euro.
  • Omzetverlies door zijn afwezigheid: 1.450 euro
 
Totaal extra kosten door verzuim: 11.000 euro

Tip: Rekentool verzuim horeca

Wil je weten wat kort of lang verzuim jouw bedrijf ongeveer zou kosten? Gebruik een handige rekentool met branchegegevens van TNO en CBS.

Verzuimkosten voorkomen en beperken

Hoe kun je verzuimkosten beperken? 2 tips:

  1. Probeer de kans op ziekte binnen je bedrijf te minimaliseren. Met een goed ziekteverzuimbeleid voorkom en beperk je uitval door ziekte. Dat doe je met name door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in je horecazaak. Veiligheid eerst!
  2. Ga voor zekerheid. Neem een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Zo'n pakket geeft jou als horecaondernemer niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar het helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.  

Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.

 

Zo blijft jouw horecazaak bestaan

29 mei 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.