Ziekteverzuim in de horeca verlagen, 10 manieren

09 december 2019
Verzuim verlagen horeca gezond werken personeel

Verzuim kost geld en levert vaak problemen op in je bezetting. Kun je ziekteverzuim in de horeca verlagen? En hoe doe je dat? Tien slimme maatregelen voor werkgevers in de horeca.

Verzuim verlagen horeca gezond werken personeel

Je telefoon trilt in je zak. Een berichtje: 'Sorry, ik kan vandaag niet komen werken. Ik ben ziek.' Vijf minuten later ontvang je nog zo'n bericht. En Eline heeft zich nog steeds niet beter gemeld. Je gromt. Hoe ga je dit oplossen?

Ziekteverzuim in de horeca

Voor veel werkgevers in de horeca is ziekteverzuim een enorme uitdaging. Als je niet voldoende invalkrachten hebt, kun je flink wat omzet mislopen. Boze klanten, slechte recensies, slapeloze nachten.

En niet te vergeten: je hebt ook nog te maken met loondoorbetaling bij ziekte en de zorg voor je zieke werknemer (begeleiding en re-integratie).

Tip: Kosten berekenen

Wil je weten hoeveel geld een zieke werknemer je precies kost? Bekijk een rekenvoorbeeld en een rekentool in het artikel Ziekteverzuim in de horeca, dit zijn de kosten.

10 manieren om verzuim te verlagen

Ziekte kun je niet volledig voorkomen, maar je kunt wel een hoop doen om het verzuim binnen jouw bedrijf structureel te verlagen. Hoe? Tien slimme manieren voor werkgevers in de horeca:

 1. Regels voor ziekmelden
  Accepteer geen berichtjes, maar laat werknemers persoonlijk bellen om zich ziek te melden. Dat vergroot de drempel voor twijfelachtig verzuim. Stel duidelijke regels op over ziek melden in een verzuimprotocol.

 2. Stel de juiste vragen
  Denk bij ziekmelding niet direct aan het regelen van vervanging, maar leef eerst mee met je zieke werknemer en stel een paar vragen. Niet: wat heb je? Maar: wanneer verwacht je weer beter te zijn? Zou je eventueel later kunnen beginnen? En: kunnen we iets doen om je te helpen? Belangstelling werkt genezend en deze vragen helpen je werknemer na te denken over zijn inzet en herstel.

 3. Veiligheid en arbo
  Het voorkomen van ziekteverzuim is cruciaal. Verbranden, snijwonden, struikelen en uitglijden, een ongeluk in de horeca ligt altijd op de loer. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden en maak je horecazaak veilig voor je personeel. 

  Ziekteverzuim in de horeca

  Een zieke kok of een serveerster die uitglijdt. Erg onprettig, maar wees er op voorbereid.

  Wat kost het?

 4. Herken de signalen
  Als je goed oplet, kun je veel gevallen van (ziekte)verzuim zien aankomen. Vaak kun je er dan ook op tijd iets aan doen. Welke signalen zijn er dat een werknemer dreigt uit te vallen? Bekijk 7 oorzaken en 35 signalen.

 5. Doe een PAGO
  Met een Periodiek Algemeen Geneeskundig Onderzoek (PAGO) kun je checken of je werknemers gezondheidsproblemen hebben als gevolg van hun werk. Je werknemers zijn trouwens niet verplicht hieraan mee te werken.

 6. Verzekering + verzuimcoach
  Neem een verzuimverzekering voor de horeca. Dan krijg je niet alleen een vergoeding voor het loon van een zieke werknemer, maar meestal ook hulp bij het voorkomen van verzuim (preventie) en de aanpak ervan. Zo kun je vaak een verzuimcoach inschakelen voor persoonlijk advies. Handig!

 7. De juiste werkdruk
  In de horeca is werkstress een van de belangrijkste redenen voor verzuim. Let dus goed op de werkdruk en pas de werkuren aan waar nodig. Daarmee voorkom je overbelasting, overspannenheid, burn-outs en bedrijfsongevallen door vermoeidheid.

 8. Beloning bij laag verzuim
  Je kunt ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden gebruiken om verzuim te verlagen. Als een werknemer zich niet vaak ziek meldt kun je hem belonen met een aanwezigheidspremie, extra vrije dagen, adv-dagen of een andere verzuimbonus.

 9. Gezond eten en drinken
  Het klinkt gek, maar juist in de branche waar het draait om eten, blijkt voeding vaak een aandachtspunt voor personeel. Zorg dat jouw mensen voldoende tijd nemen om gezond te eten en drinken. Zie er ook op toe dat werknemers geen alcohol of drugs gebruiken onder werktijd. Je hebt je team ook op de lange termijn hard nodig.

 10. Meer werkplezier
  Hoe hoger het werkplezier, hoe lager het ziekteverzuim. Vergroot dus de funfactor binnen jouw bedrijf. Werknemers die met plezier naar hun werk gaan zijn gemotiveerd, fit en energiek. Bekijk 5 manieren om werkplezier te vergroten

Ziekteverzuim in de horeca, wetten en regels

Mocht een werknemer toch ziek worden, dan is het zaak om de juiste stappen te nemen. Daarmee bevorder je het herstel van je werknemer. Houd je hierbij nauwkeurig aan de wet. Je hebt namelijk te maken met de Wet verbetering Poortwachter en de Arbowet.

Hoe kun je voldoen aan deze wetten? Kies een arbodienst met specialisten die je hierbij kunnen ondersteunen.

Tip

Het is slim om een verzuimverzekering met arbodienstverlening af te sluiten. Met zo'n pakket heb je geen zorgen meer rond ziekteverzuim. Dan kun jij je weer focussen op je horecazaak en je gasten.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

09 december 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over verzuimrisico’s nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak