Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Uurloon bouw cao minimumloon
Uurloon bouw cao minimumloon

Uurloon in de bouw berekenen

13253 Hoe bepaal je het salaris van een werknemer in de bouw? En hoe bereken je het uurloon? Gebruik dit stappenplan.

Doorloop de volgende 5 stappen bij het bepalen en berekenen van een passend uurloon voor verschillende functies in de bouwsector, zoals een werkvoorbereider, timmerman, metselaar, installateur, loodgieter, schilder, stukadoor en tegelzetter.

1. Minimumloon

De basisregel op dit gebied is het wettelijke minimumloon. Dit bedrag verandert twee keer per jaar (op 1 januari en 1 juli), dus controleer regelmatig of je niet onder de grens komt van het minimumloon.

Ook als een jonge bouwwerknemer (tot 22 jaar) een jaartje ouder wordt, heeft hij recht op een hoger minimumloon. Dit wordt ook wel het minimumjeugdloon genoemd. 

Let op

In een cao kan een hoger minimumloon bepaald zijn. Zie de volgende stap.

2. Richtlijnen bouw cao

Als jouw bedrijf onder een wettelijk verplichte cao valt, moet je goed kijken welke regels er in die cao staan op het gebied van loon en minimumloon. De meeste bouwbedrijven hebben te maken met de overkoepelende cao Bouw & Infra. Hierin is voor de verschillende functiegroepen in de bouw vastgelegd hoe hoog het loon moet zijn.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Tip

Wil je weten welke cao's er nog meer zijn in de bouwsector? Bekijk een overzicht in het artikel Cao in de bouw, hoe zit dat?

3. Categorie bouwwerknemer

De cao Bouw & Infra maakt onderscheid tussen bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers (Uitvoerend Technisch Administratief). Voor beide groepen is een indeling gemaakt om het loon te bepalen. Namelijk:

  • Bouwplaatswerknemers

Onder bouwplaatswerknemers vallen alle werknemers die op de bouwplaats zelf werken. De functies zijn verder ingedeeld in groepen (A t/m E). Aan bouwplaatswerknemers moet je minimaal het zogeheten 'garantieloon' betalen.

De hoogte van dit loon is afhankelijk van opleiding, ervaring, mate van leidinggeven en mate van zelfstandigheid. De actuele loontabellen voor bouwplaatswerknemers vind je op pagina 153 van de cao Bouw & Infra.

  • UTA-werknemers

Alle werknemers die in deze categorie vallen, zijn ingedeeld in zes functieniveaus. Daaraan zijn vaste salarisschalen gekoppeld. De actuele salarisschalen voor UTA-werknemers vind je op pagina 159 van de cao Bouw & Infra.

4. Hoger uurloon?

Je mag een werknemer in de meeste gevallen ook een hoger loon geven dan in de cao staat. Een hoger salaris bieden kan je veel voordeel opleveren. Je laat zien dat je goed werkgeverschap belangrijk vindt.

Door het personeels­tekort in de bouw is iets extra's bieden heel belangrijk. Met een goed uurloon zul je eerder gekwalificeerde vakmensen binnenhalen. Onderhandelen over het salaris is dus ook in de bouw mogelijk.

Let op

Betaal je een werknemer een hoger loon dan de cao voorschrijft? Dan ben je wel verplicht om de voorgeschreven periodieke loonsverhogingen door te voeren. Je mag dus niet een periodiek overslaan, ook al blijf je boven het minimumloon uit de cao.

5. Bereken uurloon bouw

In de meeste cao's worden loontabellen met uurlonen gehanteerd. Je hoeft het uurloon dan niet zelf te berekenen. Je vindt er eenvoudig de huidige uurlonen per:

  • type werknemer (bouwplaatswerknemer of UTA-werknemer)
  • functiegroep
  • niveau (voorman, leermeester, instructeur, instroom leerling)
  • leeftijd.

Uurloon bouw berekenen?

Gebruik je boekhoudsoftware of een handige online rekentool, bijvoorbeeld te vinden op berekenen.nl of salaris-informatie.nl.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

33114 Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies?

Tijdspaarfonds Bouw & Infra, wat en hoe?

18254 Ben je werkgever in de bouw? Dan heb je te maken met het Tijdspaarfonds Bouw & Infra. Lees wat deze regeling inhoudt en hoe je er als ondernemer mee om moet gaan.

Whitepapers en online tests