Overzicht van subsidies voor personeel

- bijgewerkt op 23 november 2018
Subsidies voor personeel

Welke subsidies zijn er voor ondernemers met personeel? Wat zijn de voorwaarden? En wat levert het op? Een overzicht met 6 subsidies voor werkgevers.

Subsidies voor personeel

Veel personeelssubsidies zijn gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen en personen met een arbeidsbeperking. De overheid wil er met subsidies voor zorgen dat zij makkelijker aan de slag kunnen bij bedrijven.

Voor slimme werkgevers liggen hier financiële voordelen. Om die voordelen ook echt te benutten, is een goede voorbereiding vereist.

5 subsidies voor nieuw personeel

Bij het aannemen van personeel kom je mogelijk in aanmerking voor de volgende vijf vormen van subsidie.

1. Loonkostenvoordelen (LKV)

Als werkgever kun je bij het aannemen van werknemers uit bepaalde doelgroepen een financieel voordeel krijgen. Er zijn drie soorten loonkostenvoordelen:

 • Oudere werknemer
  Als je iemand aanneemt die ouder is dan 56 jaar en een uitkering heeft, kun jij een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro.

 • Arbeidsgehandicapte werknemer 
  Als je iemand aanneemt die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is of een WIA-uitkering had of heeft, kun jij een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro.

 • Doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
  Als je iemand aanneemt met een scholingsbelemmering of iemand die in het doelgroepregister banenafspraak van het UWV staat, kun jij een vergoeding krijgen van 1,01 euro per verloond uur, tot maximaal 2.000 euro.

Tip

Wil je meer weten over het toepassen en aanvragen van de loonkostenvoordelen? Lees dan het artikel Loonkostenvoordelen (LKV), wat en hoe?

Let op: Mobiliteitsbonus is verleden tijd

Voor 2018 konden werkgevers een mobiliteitsbonus krijgen als zij een werknemer van 56 jaar of ouder in dienst namen die tot dat moment een uitkering had. Sinds 1 januari 2018 is de mobiliteitsbonus vervangen door het 'loonkostenvoordeel oudere werknemer'.

2. Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Met het lage-inkomensvoordeel (LIV) kun jij een vergoeding krijgen als je iemand in dienst neemt met een laag inkomen.

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 2000 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel je precies krijgt, hangt af van het aantal werkuren van je werknemer en het gemiddelde uurloon van je werknemer. 

Je komt in aanmerking voor LIV als een werknemer maximaal 125 procent van het minimumloon verdient. Daarnaast moet je werknemer minimaal 1248 verloonde uren in het jaar hebben en hij mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben.

Tip

Wil je meer weten over het lage-inkomensvoordeel? Lees dan het artikel Lage-inkomensvoordeel (LIV), hoe werkt het?

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

 • De waarde van personeel
 • Personeelskosten op een rij
 • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

3. Proefplaatsing

Wil je een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte wel aannemen, maar eerst kijken of hij geschikt is voor een functie? Dan is proefplaatsing een mogelijkheid.

Tijdens een periode van twee maanden (te verlengen tot zes maanden als dit nodig is) hoef je geen loon te betalen aan de werknemer. In die periode loopt de uitkering van de werknemer gewoon door. De proefplaatsing is niet vrijblijvend, want je moet wel beloven dat je hierna een contract van minimaal zes maanden aanbiedt.

Tip

Lees meer over de proefplaatsing van een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte op de website van het UWV.

4. Premievrijstelling marginale arbeid

Bij een uitkeringsgerechtigde die je voor minder dan zes aaneengesloten weken in dienst neemt, kun je een vrijstelling van de premies werknemersverzekeringen krijgen. Dit heet de premievrijstelling marginale arbeid.

Deze vrijstelling is interessant voor werkgevers die te maken hebben met piekperioden, zoals vaak het geval is in de landbouw.

Tip

Lees meer over de premievrijstelling marginale arbeid op Ondernemersplein.

5. Loondispensatie Wajongers

Wajongers zijn jongeren die door een ziekte of handicap moeilijk of niet kunnen werken. Zij krijgen tot hun AOW-leeftijd een Wajong-uitkering.

Wanneer je een Wajonger aanneemt, betaal je dankzij loondispensatie slechts een deel van het salaris van deze jonggehandicapte. Hoe hoog dat deel is, wordt bepaald door een arbeidsdeskundige. Het UWV neemt de rest van het loon voor zijn rekening. De loondispensatie kan een halfjaar tot maximaal vijf jaar duren.

Tip

Lees meer over loondispensatie bij Wajongers op de website van het UWV.

 

Subsidie arbeidsomstandigheden

Ook voor je huidige personeel kun je mogelijk een subsidie krijgen. Bijvoorbeeld de volgende.

6. Subsidie aanpassing werkplek

Bij een zieke of gehandicapte werknemer moet je soms de werkplek (laten) aanpassen om hem in dienst te nemen of te houden. Denk aan een traplift, aangepast toilet of een speciaal ingerichte werkplek. In dat geval kom je als werkgever in aanmerking voor een vergoeding.

Als de werknemer de voorzieningen kan meenemen naar een andere werkgever, dan ontvangt hij zelf de subsidie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een aangepaste bureaustoel.

Tip

Lees meer over de subsidie voor aanpassingen op de werkplek op Ondernemersplein.

Subsidiecalculator

Het regelen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn. Win daarom advies in bij ervaren ondernemers of een adviseur. Voor een eerste blik op de subsidiemogelijkheden is er de subsidiecalculator. Die is ontwikkeld in samenwerking met het UWV.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 23 november 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.