Taken van de bedrijfsarts, wat mag je verwachten?

15 mei 2017
Taken bedrijfsarts

Wat doet een bedrijfsarts nu precies? Is de arts onafhankelijk? Welke informatie geef en krijg ik? En wat als ik het oneens ben met de arts? 5 belangrijke vragen en antwoorden over de rol van de bedrijfsarts.

Taken bedrijfsarts

Wat doet een bedrijfsarts tijdens verzuimbegeleiding?

Je werknemer meldt zich ziek. Jij geeft dit door aan de bedrijfsarts. Wat gaat hij (of zij) vervolgens doen? 5 stappen:

 1. De bedrijfsarts beoordeelt de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Dit betekent dat de bedrijfsarts zoveel mogelijk zal kijken naar hetgeen je werknemer, ondanks zijn beperkingen, nog wel kan doen. 
 2. Hij roept je werknemer regelmatig op om het ziektebeeld te beoordelen. Bijvoorbeeld tijdens een spreekuur.
 3. Hij bespreekt regelmatig met jou de voortgang van de re-integratie en adviseert je over de stappen die gezet moeten worden. Dit gebeurt vaak in de vorm van schriftelijke terugkoppelingen naar aanleiding van het laatste spreekuur waarop hij de werknemer heeft gezien.
 4. Als de medewerker zes weken ziek is, maakt hij een probleemanalyse.
 5. Als de medewerker na twee jaar nog ziek is en een WIA-uitkering wil aanvragen maakt de bedrijfsarts een actueel oordeel waarin staat wat de mogelijkheden van de zieke werknemer zijn op het gebied van werk.

Is de bedrijfsarts onafhankelijk?

Ja, de bedrijfsarts is een onafhankelijke arts. Een bedrijfsarts kan zelfstandig zijn, maar ook werkzaam zijn bij een arbodienst. Je mag als ondernemer zelf kiezen welk type arts je inschakelt.

De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Bedrijfsartsen moeten deelnemen aan verplichte nascholing en inspecties door de beroepsvereniging NVAB.

Ik ben het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, wat kan ik doen?

Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts is het verstandig om dat eerst met de bedrijfsarts zelf te bespreken.

Geef aan waarom je twijfelt aan zijn oordeel. Misschien denkt de bedrijfsarts dat je werknemer niet in staat is te werken in verband met ernstige rugklachten terwijl je hem wel zware boodschappen ziet tillen in de plaatselijke supermarkt. Meld dit dan bij de bedrijfsarts.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

 • Je eigen risico-checklist
 • Tips van ondernemers
 • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

Stafarts of college bedrijfsarts mee kijken

Als je er met je bedrijfsarts niet uitkomt, kun je navragen of er bij jouw arbodienst een stafarts of collega bedrijfsarts is die mee wil kijken naar de verzuimcasus van je werknemer.

Lost ook dat niets op? Dan kun je in veel gevallen bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Een arts van het UWV zal zich dan buigen over het oordeel van de bedrijfsarts.

Let op

Per 1 juli 2017 kun je eenvoudiger een second opinion aanvragen van een andere bedrijfsarts. Ook is er de mogelijkheid om een klacht in te dienen over een arts. Lees meer over deze regelingen in het artikel Wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017.

Mag de bedrijfsarts contact opnemen met de huisarts of specialist van mijn zieke werknemer?

Als je werknemer ziek is en daardoor niet kan werken, is hij vaak voor zijn klachten onder behandeling in het ziekenhuis. Soms gaat hij (daarnaast) naar een fysiotherapeut of andere paramedische behandelaar. De bedrijfsarts mag alleen medische informatie bij hen opvragen als de werknemer daarvoor toestemming geeft.

Dit geldt overigens ook voor de huisarts van de werknemer. Ook daarmee mag de bedrijfsarts alleen contact opnemen als de werknemer daarvoor toestemming heeft gegeven.

Welke informatie mag de bedrijfsarts mij geven?

De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privé-zaken van de werknemer aan jou verstrekken.

Hij mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor de arbeid. Je mag daar dus naar vragen bij de bedrijfsarts.

Meer vragen over de bedrijfsarts

 • Wanneer heb je een bedrijfsarts nodig?
 • Wat is het verschil tussen een arboarts en een bedrijfsarts?
 • Hoe vind je een goede bedrijfsarts?
 • Wat kost een bedrijfsarts?

Antwoorden op deze vragen krijg je in het artikel: Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe? 

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

15 mei 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.