Wat zijn de taken van een arbodienst?

- bijgewerkt op 01 mei 2017
Taken arbodienst

Een arbodienst geeft ondersteuning bij ziekteverzuim en helpt bij re-integratie, het inventariseren van risico's en het beperken ervan. Lees wanneer je een arboarts verplicht moet inschakelen en welk alternatief je hebt.

Taken arbodienst

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om deskundige ondersteuning te regelen op het gebied van gezond en veilig werken. Je kunt deze deskundigheid inhuren via een arbodienst.

Als je een verzuimpakket van een verzekeraar hebt, is dit meestal inbegrepen in het pakket. Wel moet je hier vaak extra voor betalen.

Wanneer is een arbodeskundige of arbodienst verplicht?

De ondersteuning van een arbodeskundige of arbodienst is verplicht voor:

1. Toetsing en advies over risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Bijna iedere onderneming met personeel moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Alleen als je in totaal minder dan 40 uur personeel per week in dienst hebt, is geen RI&E nodig. Een checklist gezondheidsrisico’s volstaat dan. 

In de RI&E leg je de risico’s voor je personeel vast en de maatregelen die je daartegen neemt. Als je in totaal voor meer dan 40 uur per week personeel in dienst hebt en niet gebruikmaakt van een goedgekeurd RI&E-instrument van een branchevereniging, is het verplicht om de RI&E te laten toetsen door een arbodeskundige.

Let op!
Bij meer dan 25 werknemers is toetsing altijd verplicht. 

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

2. Ziekteverzuimbegeleiding

Bij de begeleiding van zieke werknemers is het verplicht om je te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Die schakel je in via je arbodienst, verzekeraar of zelf, als je hiervoor een overeenkomst met een bedrijfsarts hebt. De bedrijfsarts helpt je vervolgens bij de correcte uitvoering van het verzuimbeleid.

3. Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek

Werknemers hebben recht op een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Bij dat onderzoek kijkt een bedrijfsarts of er gezondheidsproblemen zijn als gevolg van het werk.

Het betreft meestal een vragenlijst, maar het kan bij risicovolle beroepen ook gaan om lichamelijk onderzoek, zoals een gehoortest. Werknemers zijn niet verplicht om mee te werken aan een PAGO.

4. Aanstellingskeuringen

Een aanstellingskeuring laat je doen wanneer een functie bijzondere medische eisen stelt. Deze keuring gebeurt altijd door een bedrijfsarts en vindt plaats aan het eind van een sollicitatieprocedure als je van plan bent om iemand aan te nemen.

Houd er rekening mee dat een aanstellingskeuring niet voor elk beroep mogelijk is. Voor veel beroepen is dit juist verboden.

Wat is het alternatief voor een arbodienst?

Een arbodienst is niet verplicht. Je kunt namelijk ook kiezen voor de maatwerkregeling. Volgens deze regeling mag je zelf deskundige ondersteuning organiseren, bijvoorbeeld door een medewerker op te leiden tot gecertificeerd arbodeskundige.

Deze alternatieve mogelijkheid is vooral interessant voor grotere ondernemingen. Zij halen daarmee kennis over ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden in huis. Dit kan leiden tot kostenbesparingen, omdat je dan minder vaak beroep hoeft te doen op een externe partij.

Maatwerkregeling

Voor de maatwerkregeling gelden de volgende voorwaarden:

  • Overeenstemming met personeel: Je personeel moet het eens zijn met de gekozen vorm van arbodienstverlening. Dat is mogelijk via de cao, de personeelsvertegenwoordiging (bij 10 tot 50 werknemers) of ondernemingsraad (bij meer dan 50 werknemers).
  • Beschikbaarheid bedrijfsarts: Er moet ten minste één (zelfstandig werkende) bedrijfsarts beschikbaar zijn voor ziekteverzuimbegeleiding, periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek en aanstellingskeuringen.

Let op

Zowel bij een arbodienst als een maatwerkregeling is het mogelijk om extra diensten in te kopen. Daarbij kun je denken aan werkplekonderzoek, bemiddeling bij conflicten en psychische begeleiding.

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan je veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Beperk je risico

- bijgewerkt op 01 mei 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist