Risico MKB 2020
Risico MKB 2020

Ziekte en economie grootste zorgen MKB

Ziek personeel is het grootste risico voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook de onzekere economie is een grote risicofactor op dit moment.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen met personeel, ingevuld door 254 ondernemers en leidinggevenden.

Door de coronacrisis staat ondernemend Nederland op zijn kop. En dat is terug te zien in de resultaten van deze poll. De poll werd ingevuld gedurende de maand maart 2020: een maand waarin corona het leven overnam.

Ziekte en economie

Ruim 32 procent van de ondernemers noemt 'ziek personeel' als het grootste risico voor hun bedrijf.

Vanzelfsprekend maken steeds meer ondernemers zich zorgen over de gezondheid van hun personeel. Een zieke werknemer heeft grote impact op een bedrijf, ook financieel gezien.

Daarnaast krijgt de economie een enorme tik door de coronacrisis. 28 procent van de ondernemers in Nederland ziet een 'slechte economie' als hun grootste risico op dit moment.

Personeels­tekort?

Opvallend genoeg ziet zo'n 16 procent van de respondenten 'personeels­tekort' als het grootste risico voor hun bedrijf.

In sommige branches gaat het werk gewoon door en in bepaalde bedrijven neemt het werk zelfs toe. Met name supermarkten, bouwmarkten en webshops hebben ineens een tekort aan personeel.

Risicomanagement

Het is verstandig om je risico's in kaart te brengen. Daarna kun je gericht aan het werk gaan om ze zoveel mogelijk te voorkomen, beperken en af te dekken. Dit noem je risicomanagement.

Personeel helpt je bedrijf te groeien, maar het brengt ook risico's met zich mee. Die personeels­risico's mag je niet onderschatten. Een zieke werknemer kan je veel geld kosten.

Noodfonds NOW

Is jouw bedrijf getroffen door de coronacrisis? Als je meer dan 20 procent omzetverlies hebt, kun je compensatie krijgen voor je loonkosten. Hoe werkt het? Lees meer over NOW aanvragen.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests