Vragen en antwoorden over de jaaropgave

- bijgewerkt op 09 januari 2020
Jaaropgave

Wat is een jaaropgave? Welke gegevens moeten erop staan? En wanneer moet je de jaaropgave maken? Bekijk de antwoorden en download een model jaaropgaaf 2019.

Jaaropgave

Wat is een jaaropgave?

Een jaaropgave of jaaropgaaf vermeldt de loongegevens van een werknemer in een bepaald jaar. De werknemer heeft daardoor een totaalplaatje van het inkomen dat hij bij jou heeft verdiend. De bedragen op de jaaropgave gebruikt hij bij zijn belastingaangifte.

Is een jaaropgave verplicht?

Ja, het verstrekken van een jaaropgave is wettelijk verplicht, zoals dat ook geldt voor het uitdelen van een loonstrook. Als werkgever krijg je met deze verplichting te maken vanaf je aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer expliciet vraagt om een jaaropgave. Je moet deze dus altijd aan je personeel geven.

Wanneer geef je de jaaropgave?

Je moet de jaaropgave binnen een redelijke termijn verstrekken. De meeste werkgevers geven in januari of februari de jaaropgave over het afgelopen kalenderjaar. Als iemand in de loop van het jaar uit dienst gaat, mag je de jaaropgave al eerder verstrekken, bijvoorbeeld bij de eindafrekening.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

 • De waarde van personeel
 • Personeelskosten op een rij
 • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Welke gegevens zet je op de jaaropgave?

De jaaropgave heeft een aantal verplichte onderdelen. De Belastingdienst noemt in het Handboek Loonheffingen de volgende gegevens:

 • naam- en adresgegevens werknemer
 • naam- en adresgegevens werkgever
 • loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen dat de werknemer heeft gekregen
 • loonbelasting/premie volksverzekeringen die je hebt ingehouden
 • totaalbedrag van de arbeidskorting die je hebt verrekend
 • burgerservicenummer (BSN)
 • loon voor de Zorgverzekeringswet (Zvw)
 • totaalbedrag van de levensloopverlofkorting die je hebt verrekend
 • of je bij de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen rekening hebt gehouden met de loonheffingskorting en per wanneer
 • bijdrage Zvw die je hebt ingehouden op het nettoloon van de werknemer
 • werkgeversheffing Zvw
 • totaal van de premies werknemersverzekeringen

Voorbeeld jaaropgave

Op de website van de Belastingdienst vind je ieder jaar een handig sjabloon voor de jaaropgave. Download: 

Je bent niet verplicht om dit model te gebruiken, maar het kan wel dienen als een voorbeeld voor de opbouw van jouw volledige jaaropgave. Ieder jaar plaatst de Belastingdienst een nieuw model op zijn website.

Mag je ook een elektronische jaaropgave verstrekken?

Ja. De jaaropgave is vormvrij. Dat wil zeggen dat er geen specifieke eisen zijn voor de manier waarop je de jaaropgave opstelt. Een elektronische jaaropgave behoort dus ook tot de mogelijkheden. Je kunt die bijvoorbeeld laten opstellen door je administratiekantoor of salarissoftwarepakket.

Kan de loonstrook ook gelden als jaaropgave?

Ja. De laatste loonstrook van het jaar kan ook doorgaan als jaaropgave. Uiteraard moet je op deze loonstrook dan wel alle gegevens vermelden die op de jaaropgave moeten staan.

Bron: Belastingdienst

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 09 januari 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over personeelsrisico's nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak