Gevolgen Prinsjesdag 2022 werkgevers regels
Gevolgen Prinsjesdag 2022 werkgevers regels

Gevolgen Prinsjesdag 2022 voor werkgevers

Het kabinet heeft op Prinsjesdag zijn plannen voor volgend jaar gepresenteerd. Wat gaat er veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk de belangrijkste wijzigingen voor bedrijven.

Op Prinsjesdag sprak de koning het land toe in zijn troonrede. Ook werd de begroting van het kabinet (miljoenennota 2023) gepresenteerd. Er gaat flink wat veranderen in Nederland. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers met personeel?

1. Minimumloon met 10 procent omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat flink stijgen. Op 1 januari 2023 zal het minimumloon direct met 10,15 procent omhoog gaan. Werknemers van 21 jaar en ouder hebben dan recht op een brutoloon van minimaal 1.934,40 euro per maand. Dat is 12,40 euro per uur bij een 36-urige werkweek.

Eerder werd aangekondigd dat het minimumloon in drie stappen van 2,5 procent zou stijgen. Nu gaat het dus een stuk sneller. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, gaan hierdoor ook omhoog.

Vanaf 2024 komt er ook een wettelijk minimum uurloon.

Als ondernemer ben je verplicht het minimumloon te betalen of meer. In jouw branche kan een hoger minimumloon gelden. Dat staat in je cao. De cao-lonen zullen naar verwachting ook flink stijgen.

2. Reiskostenvergoeding omhoog

De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt aangepast. Deze vergoeding bedroeg lange tijd 19 cent per kilometer. Dit wordt 21 cent per kilometer vanaf 1 januari 2023.

In 2024 mag je zelfs 22 cent per kilometer onbelast vergoeden. De reden voor de stijging is vooral de oplopende benzineprijs.

3. Meer thuiswerkvergoeding

In 2023 mag je werknemers die thuiswerken een vergoeding geven van 2,15 euro per dag. Hierover hoef je geen loonbelasting te betalen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de huidige regeling van 2 euro per dag. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mag je ze 2,15 euro belastingvrij geven.

Reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding

Als werkgever moet je kiezen welke van de twee vergoedingen je toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding. Werknemers mogen niet beide vergoedingen ontvangen per werkdag.

Lees meer over de thuiswerkvergoeding.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

4. Uitbreiding werkkostenregeling (WKR)

Om loondienst aantrekkelijker te maken, worden ook de kosten voor werkgevers in het MKB gecompenseerd. Hiervoor wordt de komende jaren 500 miljoen euro per jaar uitgetrokken en vanaf 2028 zelfs 600 miljoen euro.

Een van de maatregelen die wordt genomen is het verruimen van de werkkostenregeling (WKR). De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat per 1 januari 2023 omhoog, waarschijnlijk naar 1,92 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom. Daardoor kun je werknemers meer cadeau's en vergoedingen geven zonder dat je daar loonbelasting over hoeft te betalen.

De vrije ruimte hiervoor stijgt van 6.800 naar 7.680 bij een loonsom van precies 400.000 euro. Bij 8 werknemers die samen 400.000 euro verdienen is een extra onbelaste vergoeding van 110 euro per werknemer mogelijk.

5. Minder belastingvoordeel expats 

Werknemers uit het buitenland die in Nederland werken kunnen maximaal dertig procent van hun loon onbelast ontvangen. De overheid komt expats zo tegemoet voor de extra kosten die ze moeten maken om in Nederland te werken.

Deze regeling wordt vanaf 2024 beperkt. Expats die meer dan de Balkenende-norm verdienen (in 2023: 223.000 euro per jaar) kunnen er geen gebruik meer van maken. Deze wijziging zal de meeste expats niet raken, omdat zij minder loon krijgen.

6. Snellere daling zelfstandigenaftrek 

Ondernemers kunnen de komende jaren steeds minder profiteren van zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost voor ondernemers daalt nog sneller dan eerder werd aangekondigd.

In 2023 kun je maximaal 5.030 euro zelfstandigenaftrek krijgen.

De komende jaren zal de zelfstandigenaftrek blijven dalen. In 2026 krijg je maximaal 1.200 euro aftrek en in 2027 nog maar 900 euro. Zo wil de overheid het voor zzp'ers aantrekkelijker maken in loondienst te gaan.

7. Meer arbeidskorting voor werknemers

Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor de verhoging van de arbeidskorting waardoor werknemers meer netto loon overhouden. Het is een van de maatregelen die worden genomen om de koopkracht in Nederland weer verder op gang te krijgen. De maximale arbeidskorting in 2023 is 5.052 euro.

Hoe bereken je de korting? Lees meer over loonheffingskorting.

8. Bijdrage ZVW omlaag

De Zorg­verzekeringswet (ZVW) valt in 2023 goedkoper uit voor werkgevers. De bijdrage ZVW daalt namelijk van 6,75 procent naar 6,68 procent.

Het maximumbijdrageloon, waarover je de bijdrage ZVW berekent, stijgt wel. Naar verwachting zal dit komend jaar 66.952 euro zijnIn 2022 is dit nog 59.706 euro.

Bekijk het Belastingplan 2023 met alle voorstellen en aangepaste belastingtarieven.

9. Uitbreiding STAP-budget

Het STAP-budget voor scholing zal worden uitgebreid. Het kabinet wil tot en met 2026 ieder jaar 125 miljoen euro investeren in deze subsidie voor onderwijs. Zo komt er meer ruimte voor werknemers om zich verder te ontwikkelen of om te scholen.

Lees meer over het STAP-budget voor scholing.

Meer wijzigingen Prinsjesdag 2022 Prinsjesdag 2022 wijzigingen ondernemers personeel

Rondom Prinsjesdag 2022 werden meer wijzigingen aangekondigd. Zoals: 

  • Er komt in november een steunpakket voor het MKB om de stijgende energiekosten te compenseren.
  • Eerder werd aangekondigd dat er een compensatie van de transitievergoeding zou komen als je door ziekte je bedrijf moet beëindigen. Deze regeling wordt op zijn vroegst pas in 2024 ingevoerd.
  • Er is een wetsvoorstel ingediend om het pensioenstelsel transparanter en persoonlijker te maken. Pensioenen moeten zo beter aansluiten op de huidige arbeidsmarkt.
  • Er komen mogelijk nieuwe regels rondom het concurrentiebeding. In 2023 wordt de Tweede Kamer daarover geïnformeerd.

Nieuwe wetten 2023

Het is nog niet helemaal zeker wanneer bovenstaande (wets)wijzigingen precies ingaan. Een wetswijziging of wetsvoorstel moet eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer en geldt pas als het in het Staatsblad of de Staatscourant is gepubliceerd.

Wetswijzigingen in je inbox

Blijf op de hoogte van nieuwe wetten en regels voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests