Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid

Subsidie voor duurzaam inzetbaar personeel

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt 22 miljoen euro beschikbaar voor duurzaam inzetbaar personeel. De subsidie is vooral gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Het gaat om een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Die kan worden ingezet voor projecten om werknemers gezonder en langer aan het werk te houden. Volgens de overheid is dat steeds belangrijker door de stijgende pensioenleeftijd en de vergrijzende beroepsbevolking in Nederland.

De voordelen van duurzaam inzetbare medewerkers zijn groot. Zo profiteer je als werkgever van minder ziekte­verzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Dat bereik je door in je personeels­beleid rekening te houden met thema’s als betrokkenheid, gezondheid en ontwikkeling.

Bedrijven komen vanaf oktober in aanmerking voor een subsidie van 50 procent van de projectkosten. Het moet dan gaan om kleinschalige projecten van maximaal 20.000 euro. De uitvoering van de regeling ligt in handen van het Agentschap SZW. Dit is een onderdeel van het ministerie van SZW.

Bron: Agentschap SZW

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests