Ziekteverzuim laag in kleine bedrijven

08 april 2015
Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is laag in kleine bedrijven. In bedrijven met minder dan tien werknemers bedroeg het ziekteverzuim vorig jaar 1,6 procent. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ziekteverzuim

Het verschil met grotere bedrijven is aanzienlijk. Zo was het ziekteverzuim in bedrijven met tien tot honderd werknemers met 3,3 procent meer dan tweemaal zo hoog. Daarnaast was in bedrijven met meer dan honderd werknemers het ziekteverzuim zelfs bijna driemaal zo hoog (4,6 procent).

Het ziekteverzuim nam in de afgelopen jaren in alle bedrijven af, ongeacht het aantal werknemers. Het sterkst was de daling in de grote bedrijven. Daar daalde het verzuim in de periode 2001 tot en met 2014 met 2,5 procentpunt. In de kleinere bedrijven nam dit af met 1,3 procentpunt.

Wet verbetering poortwachter

Het CBS schrijft in het persbericht dat het ziekteverzuim sinds 1996 niet zo laag was. Verder daalde het ziekteverzuim in 2002 na de invoering van de Wet verbetering poortwachter. Door deze wet werden werkgevers volledig verantwoordelijk voor de ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.

Het ziekteverzuim daalde tot 2004 naar 4,2 procent en veranderde vervolgens tot 2011 vrijwel niet. De laatste drie jaar is dit percentage verder gedaald, tot onder de 4 procent in 2014. Dit houdt volgens het CBS mogelijk verband met de economische situatie en het feit dat meer mensen zich zorgen maken om het behoud van hun baan.

Tip

Wil je meer weten over ziekteverzuim verzekeren? Lees het antwoord op vijf vragen over de ziekteverzuimverzekering.

Bron: CBS

08 april 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.