Inspectie SZW gaat controleren op werkdruk

23 september 2015
Te hoge werkdruk

Werkdruk en werkstress zorgen jaarlijks voor 6 miljoen verzuimdagen. De Inspectie SZW gaat hier daarom extra op letten tijdens controles op de werkvloer. Dat blijkt uit het jaarplan van de inspectiedienst.

Te hoge werkdruk

De Inspectie SZW presenteert elk jaar haar speerpunten voor de komende periode. In 2016 krijgt onder meer de aanpak van een te hoge werkdruk prioriteit, naast agressie en het pesten van collega’s. Deze problemen zorgen in Nederland voor meer dan een derde van het ziekteverzuim.

Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht om dit soort zaken aan te pakken. In deze wet staat namelijk dat werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Dat houdt ook in dat een werkgever alert moet zijn op signalen van werkstress en tijdig naar een oplossing zoekt.

Een ander speerpunt is de naleving van cao’s. Zo kunnen werkgevers en werknemers de Inspectie SZW vragen om te onderzoeken of bedrijven wel volgens de cao betalen. Met de resultaten van het onderzoek kunnen vakbonden of werknemers naar de rechter stappen om naleving af te dwingen.

Bron: Inspectie SZW

23 september 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.