Verzuim economie verband
Verzuim economie verband

Opvallende toename ziekte­verzuim bij groei economie

Het gaat goed met de Nederlandse economie. In veel sectoren is er sprake van groei. De werkloosheid is sterk gedaald. Maar met de groei van de economie stijgt ook het ziekte­verzuim in Nederland.

Historisch onderzoek van het CPB (2005) liet al zien dat er een relatie is tussen economische voorspoed en ziekte­verzuim binnen bedrijven. Ook uit de recente cijfers blijkt dat er een duidelijk verband is.

Afname werkloosheid = stijging verzuim

De werkloosheid is een belangrijke graadmeter voor de economie. Hoe lager de werkloosheid, hoe beter het met de economie gaat in ons land. Het werkloosheidscijfer kun je dus als uitgangspunt nemen om de economische situatie in Nederland in beeld te brengen.

De werkloosheid neemt de laatste jaren steeds verder af. Banen genoeg. Veel bedrijven kampen inmiddels zelfs met een personeels­tekort. Maar terwijl de werkloosheid daalde de afgelopen jaren, nam het ziekte­verzuim alleen maar toe. Zie onderstaande grafiek.

Verzuim vs werkloosheid

Toppunt ziekte­verzuim

In het eerste kwartaal van 2018 was het verzuim­percentage in Nederland zelfs 4,9 procent. Het hoogste percentage sinds het eerste kwartaal van 2007 (dus voor de economische crisis in 2008).

Mogelijke verklaringen voor de toename van verzuim tijdens economische voorspoed, zijn:

 1. Werknemers hebben meer geld om risicovormend gedrag te vertonen en lopen sneller blessures of ziektes op. (Wintersport, autorijden, etc.)
 2. Werknemers vertonen minder verantwoordelijkheidsgevoel. ('Ook zonder mij gaat het goed met het bedrijf.')
 3. Werknemers zijn minder bang voor ontslag. ('Voor jou tien anderen' gaat niet meer op.)

Voorkom schade door ziekte­verzuim

De kans is groot dat het ziekte­verzuim in jouw bedrijf ook toeneemt in tijden van economische voorspoed. Zorg dat je tijdens een groeispurt dus niet alleen oog hebt voor slimme investeringen, maar ook voor het beperken van je verzuim­kosten.

Hoe kun je verzuim­kosten beperken? 

 1. Motiveer je werknemers
  Werkplezier wordt gezien als het belangrijkste wapen tegen ziekte­verzuim. Als je werknemers plezier hebben in hun werk, zullen ze zich minder vaak en minder snel ziek melden.
 2. Houd je werknemers gezond
  Denk na over duurzame inzetbaarheid en zorg dat je werknemers langer gezond blijven. Benut bijvoorbeeld 5 tips van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.
 3. Neem een verzuim­verzekering
  Ziekte en verzuim kun je helaas niet volledig voorkomen. Je kunt je wel verzekeren tegen de financiële schade door verzuim. Dat doe je met een passende ziekte­verzuim­verzekering. Een verzuim­verzekering vergoedt (een gedeelte van) het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte van personeel. Verzekeraars helpen je ook vaak bij het voorkomen en terugdringen van verzuim binnen je bedrijf. Vraag een onafhankelijk adviseur wat voor jou de beste optie is. 

Hoe kun jij verzuim verlagen? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Bronnen: CPB, CBS, UWV

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests