Arbeidsongeschikte werknemer
Arbeidsongeschikte werknemer

Wat te doen bij een arbeidsongeschikte werknemer

Vroeg of laat krijg je te maken met een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. In zo’n geval loont het om samen met de werknemer op zoek te gaan naar alternatieve werkzaamheden. Welke mogelijkheden heb je op dit gebied?

Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld 230 euro per dag. Als je werknemer (langdurig) ziek is, kun je de kosten drukken door te onderzoeken of hij op een andere manier ingezet kan worden. De overheid verwacht ook van je dat je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid samen met je werknemer op zoek gaat naar alternatieve werkzaamheden. Daarbij heb je de mogelijkheid om alternatief werk binnen of buiten de organisatie te regelen.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Mogelijkheden voor alternatief werk

Binnen je organisatie

Je kunt binnen je organisatie op zoek gaan naar passend werk. Dat moet leiden tot een snelle terugkeer naar werk. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Eigen werk doen met aanpassingen: Het is mogelijk dat de werknemer het eigen werk doet, maar met aanpassingen. Bijvoorbeeld door minder uren achter de computer te werken.
  • Helpen op een andere afdeling: Dit houdt in dat de werknemer op een andere afdeling de handen uit de mouwen steekt. Een heftruckchauffeur met een gebroken been kan bijvoorbeeld tijdelijk helpen met de planning of administratie.
  • Werk doen dat is blijven liggen: Denk aan het in kaart brengen van de concurrentie of subsidieregelingen, of het verwerken van klantadressen. Sommige bedrijven beschikken over een lijst van dit soort werkzaamheden die ze kunnen inzetten als iemand onverwacht zijn eigen werk niet meer kan doen.

Buiten je organisatie

Je kunt ook buiten je organisatie op zoek gaan naar passend werk voor je werknemer. Je netwerk komt hierbij goed van pas. Misschien is er bijvoorbeeld werk bij bedrijven op het bedrijventerrein van je onderneming, bij leveranciers of bij klanten.

Wat levert dit op?

Het laten verrichten van passend werk biedt niet alleen financiële voordelen voor je bedrijf, maar bevordert ook de re-integratie van je werknemer. Hij blijft daardoor betrokken bij je bedrijf, en dat is belangrijk voor zijn sociale contacten en terugkeer naar volledig werken. Ook blijft hij actief in het arbeidsproces, zodat er geen hoge drempel is om weer te gaan werken.

Verzuim­oplossingen zijn erop gericht om het verzuim binnen je bedrijf optimaal te begeleiden en terug te dringen. Lees er meer over op de website van De Goudse.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests