Werkstress
Werkstress

Werkstress eist zijn tol bij jonge werknemers

Werknemers vallen op steeds jongere leeftijd uit vanwege werkstress. Vorig jaar was het zelfs de belangrijkste verzuim­oorzaak bij werknemers onder de 25 jaar. Dit blijkt uit een analyse van arbodienst ArboNed.

De analyse is gebaseerd op de gegevens van ruim 1 miljoen werknemers. Daarbij had afgelopen jaar 33 procent van het langdurig verzuim te maken met werkstress, vooral onder werknemers van 25 tot 34 jaar. Hierdoor komt psychisch verzuim vooral voor in jongere leeftijdscategorieën, terwijl het eerder vooral oudere werknemers betrof.

Als werkgever moet je bedacht zijn op mogelijke signalen van werkstress. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je personeel. Dit maakt werkstress voorkomen een belangrijke prioriteit voor iedere ondernemer die werknemers in dienst heeft. Het is daarvoor onder meer nodig om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Tijdelijke banen

Volgens ArboNed is flexibilisering van de arbeidsmarkt een mogelijke oorzaak van het verzuim onder jongeren. Veel jonge werknemers werken namelijk in opeenvolgende tijdelijke banen. De tijdelijke contracten die zij hebben, gaan gepaard met baanonzekerheid, wat een belangrijke oorzaak is van werkstress.

Daarnaast zorgt de huidige arbeidsmarkt voor de nodige spanning. Zo vinden de jongeren het moeilijk om een baan te vinden die aansluit bij hun ambities en competenties. Volgens dr. Ilona van Beek van ArboNed zitten veel jonge werknemers daardoor ‘vast’ in een baan die niet voldoet aan hun verwachtingen.

Bron: ArboNed

Meest gelezen

Whitepapers en online tests