9 verzekeringen voor ondernemers in de horeca

- bijgewerkt op 16 april 2019
Horecaverzekeringen

Als ondernemer in de horeca werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volgende horecaverzekeringen helpen je daarbij.

Horecaverzekeringen

In elk horecabedrijf heb je te maken met risico's, zoals brand in de keuken of diefstal van contant geld.

Deze tegenvallers kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat je bedrijf (tijdelijk) stil komt te liggen. Met als resultaat teleurgestelde gasten, veel regelwerk en stressvolle momenten voor jou en je horecapersoneel.

Je kunt op verschillende manieren werken aan zekerheid voor je horecazaak. Bijvoorbeeld door risico’s te voorkomen met preventieve maatregelen. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om je te verzekeren.

Hieronder lees je meer over de belangrijkste horecaverzekeringen.

Verzekeringen horeca, top 5

Wat zijn de meest gekozen verzekeringen in de horeca? Dit is de top 5:

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je bedrijf tegen eventuele schadeclaims. Die kunnen onder meer het gevolg zijn van schade aan personen en zaken. Denk aan klanten van een ijssalon die ziek worden van het huisgemaakte ijs of een gehuurde tent die door een rukwind aan flarden scheurt.

In dergelijke gevallen kun je flinke schadeclaims voor je kiezen krijgen. Door je hiertegen te verzekeren, voorkom je dat dit de toekomst van je bedrijf in gevaar brengt.

2. Inventaris/goederenverzekering

Een horecazaak zonder tafels, stoelen, borden, bestek, keukengerei en apparatuur is niet veel waard. Als er brand uitbreekt in jouw restaurant, café, bar of hotel zit je met een groot probleem.

Veel horecaondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederenverzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.

Echte tegenvallers...

Een brand in de keuken, een zieke chef-kok. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf.

Bekijk je risico's

3. Verzuimverzekering

De meeste horecabedrijven zijn afhankelijk van personeel. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten.

Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Reken maar uit. Met een verzuimverzekering dek je dit risico.

4. Bedrijfsschadeverzekering

Een brand of waterschade in je pand kan desastreus uitpakken. De kans is groot dat je zaak niet open kan, terwijl vaste lasten als personeelskosten of huur gewoon doorlopen.

Een bedrijfsschadeverzekering kan je als ondernemer dan op de been houden. Je kunt bij veel verzekeraars ook een beroep doen op deze verzekering als er een calamiteit plaatsvindt in de omgeving en er daardoor minder gasten komen.

Tip

Lees hoe Brasserie De Zalm werd getroffen door flinke waterschade. En hoe het opgelost werd.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

En wat als jijzelf uitvalt met een blessure of ernstige ziekte? Je moet er niet aan denken... Toch wel! In de horeca is het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid vrij groot.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je een uitkering als jij uit de running bent. Daarmee verzeker je jezelf van een goed inkomen.

Extra verzekeringen voor de horeca

Afhankelijk van jouw horecabedrijf en specifieke risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog veel harder nodig hebt. Voor veel bedrijven in de horeca zijn de volgende 4 verzekeringen heel nuttig gebleken:

6. Rechtsbijstandverzekering

Een conflict met de chef-kok? Of een geschil met de gemeente over een terrasvergunning? Een rechtsbijstandverzekering kan in dergelijke gevallen goed van pas komen.

De juristen waar je een beroep op kunt doen, weten precies hoe ze conflicten het beste kunnen aanpakken. In veel gevallen kunnen zij de zaak in overleg oplossen. Lukt dat niet en moeten er echt juridische stappen worden ondernomen, dan doen zij dit ook voor je.

7. Evenementenverzekering

Een evenementenverzekering is interessant als je regelmatig een (klein) evenement organiseert, zoals een optreden, bruiloft of kookworkshop. Je hebt vaak dekking bij annulering, zoals in het geval van een optreden dat je moet afblazen door plotseling noodweer of een bruiloft die op het laatste moment niet doorgaat.

Ook bestaat de mogelijkheid om medewerkers die bij het evenement betrokken zijn te verzekeren tegen ongevallen.

8. Vervoerverzekering eigen goederen

Sommige horecaondernemers zijn veel op pad. Bijvoorbeeld met etenswaren die snel bederven of goederen die bezorgd moeten worden.

Een vervoerverzekering eigen goederen kan dan uitkomst bieden. Dan heb je bijvoorbeeld dekking als het voedsel bederft door uitval van de koelinstallatie of als de geparkeerde auto wordt opengebroken en de goederen worden gestolen.

9. Geldverzekering

Hoewel nieuwe betaalmethoden inmiddels algemeen gebruikt worden, kom je in de horeca nog steeds veel contant geld tegen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee, maar met een geldverzekering kun je het geld in je zaak verzekeren. Ook heb je dekking tijdens het vervoer van geld.

Verzekeringspakket horeca

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor horecaondernemers aan. Zo'n pakket bevat verschillende horecaverzekeringen met speciale dekkingen voor de horeca.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van een pakketkorting. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Bekijk horeca verzekeringen

- bijgewerkt op 16 april 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist