Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Horecaverzekeringen
Horecaverzekeringen

9 verzekeringen voor ondernemers in de horeca

Als ondernemer in de horeca werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volgende horeca­verzekeringen helpen je daarbij.

In elk horecabedrijf heb je te maken met risico's, zoals brand in de keuken of diefstal van contant geld.

Deze tegenvallers kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat je bedrijf (tijdelijk) stil komt te liggen. Met als resultaat teleurgestelde gasten, veel regelwerk en stressvolle momenten voor jou en je horeca­personeel.

Je kunt op verschillende manieren werken aan zekerheid voor je horecazaak. Bijvoorbeeld door risico’s te voorkomen met preventieve maatregelen. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om je te verzekeren.

Verzekeringen horeca, top 5

Wat zijn de meest gekozen verzekeringen in de horeca? Dit is de top 5:

  1. Aansprakelijkheids­verzekering
    Een aansprakelijkheids­verzekering beschermt je bedrijf tegen eventuele schadeclaims. Die kunnen onder meer het gevolg zijn van schade aan personen en zaken.

    Denk aan klanten van een ijssalon die ziek worden van het huisgemaakte ijs of een gehuurde tent die door een rukwind aan flarden scheurt.

    In dergelijke gevallen kun je flinke schadeclaims voor je kiezen krijgen. Door je hiertegen te verzekeren, voorkom je dat dit de toekomst van je bedrijf in gevaar brengt.

  2. Inventaris/goederen­verzekering
    Een horecazaak zonder tafels, stoelen, borden, bestek, keukengerei en apparatuur is niet veel waard. Als er brand uitbreekt in jouw restaurant, café, bar of hotel zit je met een groot probleem.

    Veel horecaondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.

    Echte tegenvallers....

    Een brand in de keuken, een zieke chef-kok. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf.

  3. Verzuim­verzekering
    De meeste horecabedrijven zijn afhankelijk van personeel. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten.

    Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Reken maar uit. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico.

  4. Bedrijfsschade­verzekering
    Een brand of waterschade in je pand kan desastreus uitpakken. De kans is groot dat je zaak niet open kan, terwijl vaste lasten als personeels­kosten of huur gewoon doorlopen.

    Een bedrijfsschade­verzekering kan je als ondernemer dan op de been houden. Je kunt bij veel verzekeraars ook een beroep doen op deze verzekering als er een calamiteit plaatsvindt in de omgeving en er daardoor minder gasten komen.

    Tip: Lees hoe Brasserie De Zalm werd getroffen door flinke waterschade. En hoe het opgelost werd.

  5. Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)
    En wat als jijzelf uitvalt met een blessure of ernstige ziekte? Je moet er niet aan denken... Toch wel! In de horeca is het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid vrij groot.

    Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering krijg je een uitkering als jij uit de running bent. Daarmee verzeker je jezelf van een goed inkomen.

Extra verzekeringen voor de horeca

Afhankelijk van jouw horecabedrijf en specifieke risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog veel harder nodig hebt. Voor veel bedrijven in de horeca zijn de volgende 4 verzekeringen heel nuttig gebleken:

  • Rechtsbijstand­verzekering
    Een conflict met de chef-kok? Of een geschil met de gemeente over een terrasvergunning? Een rechtsbijstand­verzekering kan in dergelijke gevallen goed van pas komen.

    De juristen waar je een beroep op kunt doen, weten precies hoe ze conflicten het beste kunnen aanpakken. In veel gevallen kunnen zij de zaak in overleg oplossen. Lukt dat niet en moeten er echt juridische stappen worden ondernomen, dan doen zij dit ook voor je.

  • Evenementen­verzekering
    Een evenementen­verzekering is interessant als je regelmatig een (klein) evenement organiseert, zoals een optreden, bruiloft of kookworkshop.

    Je hebt vaak dekking bij annulering, zoals in het geval van een optreden dat je moet afblazen door plotseling noodweer of een bruiloft die op het laatste moment niet doorgaat.

    Ook bestaat de mogelijkheid om medewerkers die bij het evenement betrokken zijn te verzekeren tegen ongevallen.

  • Vervoer­verzekering eigen goederen
    Sommige horecaondernemers zijn veel op pad. Bijvoorbeeld met etenswaren die snel bederven of goederen die bezorgd moeten worden.

    Een
    vervoer­verzekering eigen goederen kan dan uitkomst bieden. Dan heb je bijvoorbeeld dekking als het voedsel bederft door uitval van de koelinstallatie of als de geparkeerde auto wordt opengebroken en de goederen worden gestolen.

  • Geld­verzekering
    Hoewel nieuwe betaalmethoden inmiddels algemeen gebruikt worden, kom je in de horeca nog steeds veel contant geld tegen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee.

    Met een geld­verzekering kun je het geld in je zaak verzekeren. Ook heb je dekking tijdens het vervoer van geld.

Verzekeringspakket horeca

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor horecaondernemers aan. Zo'n pakket bevat verschillende horeca­verzekeringen met speciale dekkingen voor de horeca.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van een pakketkorting. Een verzekerings­adviseur kan je hier meer over vertellen.

risico in de horeca

Voorkom risico's in de horeca

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests