Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Uurloon horeca
Uurloon horeca

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Als horecaondernemer krijg je misschien weleens vragen over het uurloon. Hoe hoog het uurloon is, hangt af van drie factoren:

  1. Het wettelijk minimumloon
  2. Het minimumloon in je cao
  3. De individuele afspraken die je met je horecamedewerker maakt.

Een wettelijk minimumuurloon kent de wet niet. Het uurloon moet je zelf berekenen. Bij de berekening van het uurloon moet je altijd rekening houden met het wettelijk minimumloon. Dat is de basis.

Loontabel uurloon horeca

De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.

Onderbetaling

Zorg dus dat je altijd voldoet aan de wet. Daarmee voorkom je onderbetaling, een flinke boete en ontevreden personeel. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen.

Op de site van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staan actuele loontabellen met jeugd- en uurlonen.

Uurloon cao horeca

In de horeca cao vind je extra richtlijnen voor het maandloon en het uurloon per functiegroep. Als jouw bedrijf onder de horeca cao valt, ben je verplicht deze minimumlonen te betalen. 

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, niet-vakkrachten en seizoenswerkers. De hoogte van het loon is afhankelijk van de categorie waar een horecamedewerker in valt.

Uurloon op feestdagen en zondagen

Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen.

Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de nieuwe cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend.

Voor de uren die medewerkers maken op een feestdag, hebben ze gewoon recht op loon. De vervangende vrije tijd, die dan natuurlijk ook doorbetaald moet worden, is de compensatie voor het feit dat ze op de feestdag moesten werken.

Vakantiewerk en uurloon

Het minimumloon geldt ook voor flexwerkers en vakantiewerkers. Heb je in een bepaald seizoen extra medewerkers nodig in de keuken of de bediening? Houd je dan aan de regels en zorg dat in het contract duidelijk staat in welke periode (seizoen) de horecamedewerker werkt.

Uurloon berekenen, 5 tips

  1. Hoe bereken je het salaris? Gebruik een stappenplan voor salarisberekening.
  2. Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Op de site van Loonwijzer.nl staat een handige tool.
  3. Een goede beloning hoort bij je taak als goede werkgever. Hiermee kun je het verschil maken en personeel langer behouden.
  4. Bekijk de video's waarin 4 horecaondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeels­kosten in de horeca.
  5. Download het gratis de whitepaper 'Wat zijn de kosten van horeca­personeel?'

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Whitepapers en online tests