Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Uurloon horeca
Uurloon horeca

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

104466 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Als horecaondernemer krijg je misschien weleens vragen over het uurloon. Hoe hoog het uurloon is, hangt af van drie factoren:

 1. Het wettelijk minimumloon
 2. Het minimumloon in je cao
 3. De individuele afspraken die je met je horecamedewerker maakt.

Een wettelijk minimumuurloon kent de wet niet. Het uurloon moet je zelf berekenen. Bij de berekening van het uurloon moet je altijd rekening houden met het wettelijk minimumloon. Dat is de basis.

Loontabel uurloon horeca

De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.

Voorkom onderbetaling

Uitbuiting en onderbetaling komen relatief vaak voor in de horeca. Ook al doe je het niet expres, als je horeca personeel te weinig betaalt, kun je een fikse boete krijgen. Zorg dus dat je altijd voldoet aan de wet.

Daarmee voorkom je onderbetaling, een flinke boete en ontevreden horeca­personeel. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen.

Op de site van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staan actuele loontabellen met jeugd- en uurlonen.

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Uurloon horeca 2022

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een hoger wettelijk minimumloon. Er is een stijging van 1,41 procent. Daarmee komt het minimumloon voor volwassenen op 1725,00 euro bruto per maand. 

De lonen in de horeca stijgen altijd mee met het wettelijk minimumloon. Voor de horeca zal er voor 2022 weer een minimum uurloon worden bepaald. Naar verwachting is dit 1,41 procent hoger dan het vorige minimum uurloon. Voor werknemers vanaf 21 jaar wordt dit waarschijnlijk 10,48 euro per uur.

Minimum uurloon horeca 2022

Het minimum uurloon voor de horeca per leeftijd:

21 jaar € 10,48
20 jaar € 9,43
19 jaar € 8,38
18 jaar € 7,33

Op 1 april 2022 en 1 januari 2023 is er een loonsverhoging voor vakkrachten. Download een pdf van KHN met de loontabellen horeca 2022 en 2023.

Uurloon cao horeca

In de horeca cao vind je extra richtlijnen voor het maandloon en het uurloon per functiegroep. Als jouw bedrijf onder de horeca cao valt, ben je verplicht deze minimumlonen te betalen.

In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, invalkrachten en seizoenskrachten. De hoogte van het loon is afhankelijk van de categorie waar een horecamedewerker in valt.

"Ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van hun eigen cao. Zorg dat je de cao goed kent, dan weet je precies wat je verplichtingen zijn richting je personeel." Zo zegt Richard Klinkers, MKB-adviseur.

Uurloon op feestdagen en zondagen

Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen.

Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de nieuwe cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend.

Voor de uren die medewerkers maken op een feestdag, hebben ze gewoon recht op loon. De vervangende vrije tijd, die dan natuurlijk ook doorbetaald moet worden, is de compensatie voor het feit dat ze op de feestdag moesten werken.

Vakantiewerk en uurloon

Het minimumloon geldt ook voor flexwerkers en vakantiewerkers. Heb je in een bepaald seizoen extra medewerkers nodig in de keuken of de bediening? Houd je dan aan de regels en zorg dat in het contract duidelijk staat in welke periode (seizoen) de horecamedewerker werkt. 

Vakantietoeslag betalen

Vakantietoeslag betalen is verplicht. Door horecawerknemers vaak vakantiegeld genoemd. Het gaat om een bedrag van minimaal 8% van het brutojaarsalaris.

Dit bedrag betaal je jaarlijks voor 1 juni uit aan je werknemer. In je cao staat welke (afwijkende) afspraken je mag maken met personeel.

horecamedewerker uurloon betalen

Uurloon horeca berekenen, 5 tips

 1. Hoe bereken je het salaris? Gebruik een stappenplan voor salarisberekening.
 2. Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Op de site van Loonwijzer.nl staat een handige tool.
 3. Een goede beloning hoort bij je taak als goede werkgever. Hiermee kun je het verschil maken en personeel langer behouden.
 4. Bekijk de video's waarin 4 horecaondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeels­kosten in de horeca.
 5. Download het gratis de whitepaper 'Wat zijn de kosten van horeca­personeel?'

Vragen over uurloon horeca

 • Hoe bepaal je het uurloon horeca?Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de horeca cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Het wettelijk minimumloon per maand, week of dag kun je zelf omrekenen naar een uurloon.
 • Waarom kan het uurloon elk halfjaar veranderen?De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon. 
 • Wat als je onder het minimumloon betaalt?Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Inspectie SZW. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever.
 • Hoe zit het met loon op zondagen en feestdagen?Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

158971 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Whitepapers en online tests