Verzuim bonus gezond personeel
Verzuim bonus gezond personeel

Verzuim­bonus voor je personeel, hoe werkt dat?

Kiona Dolmans
30 april 2025

Ziekte kun je niet voorkomen, maar verzuim soms wel. Sommige bedrijven geven werknemers een verzuim­bonus. Wat is dat precies? En werkt het ook in de praktijk? Ontdek de voor- en nadelen en de visie van verzuim­coach Kiona Dolmans op deze manier van belonen.

Voor mij voelt het enigzins achterhaald: medewerkers belonen voor het niet melden van verzuim. Uit recente onderzoeken blijkt dat dergelijke beloningssystemen een positief effect kunnen hebben op kortdurend verzuim maar juist een negatief effect op de lange termijn. In dit artikel beschrijf ik de de voor- en nadelen en mijn visie op dit fenomeen.

Verzuim­bonus, wat is dat?

Een verzuim­bonus wordt ook wel een niet-verzuim­bonus genoemd, een aanwezigheidspremie of een continuïteitsbonus. Het gaat in alle gevallen om een beloning van werknemers die zich in een bepaalde periode niet of weinig ziekmelden.

Verzuim­bonus bepalen

In de meeste gevallen kun je als ondernemer zelf bepalen of je een verzuim­bonus gaat instellen binnen je bedrijf. In sommige cao's is al een soortgelijke regeling opgenomen. In dat geval ben je verplicht je te houden aan de cao-bepalingen. Controleer dus je cao of dat het geval is.

Als je zelf een verzuim­bonus gaat bedenken is het belangrijk om na te denken over de exacte formulering ervan. Je bepaalt daarbij de volgende vier zaken:

  1. de gemeten periode (maand / kwartaal / jaar)
  2. de beloning (vast geldbedrag / % van het loon / extra vrije dagen)
  3. de voorwaarden (nulverzuim / aanwezigheidspercentage)
  4. het moment van uitbetalen (maand / kwartaal / jaar)

Je kunt zelf varianten op bovenstaande elementen verzinnen. Bijvoorbeeld: 'bij minder dan twee dagen verzuim per jaar krijg je een extra vrije dag of een extra dagloon'.

Hoogte beloning

Denk goed na over de hoogte van de beloning en wat het verwachte effect is. Je wilt wel een redelijke beloning instellen om je personeel te stimuleren, maar je bedrijf moet er natuurlijk ook niet failliet door gaan.

Bereken bijvoorbeeld hoeveel het je zou kosten als je naar de aanwezigheid van personeel over het afgelopen jaar kijkt.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Verzuim­bonus, de voordelen

Een verzuim­bonus of niet-verzuim­bonus gebruik je om het ziekte­verzuim binnen je bedrijf terug te dringen. Het gaat dan vooral om het voorkomen van zwart en grijs verzuim - werknemers die zich ziekmelden terwijl ze eigenlijk wel hadden kunnen werken.

Terecht ziekte­verzuim kun je hiermee meestal niet verminderen. Al kan het voor werknemers wel een extra stimulans zijn om gezonder te gaan leven. De mogelijke voordelen van een verzuim­bonus zijn:

  • Het verlaagt onterecht ziekte­verzuim op de korte termijn.
  • Het stimuleert werknemers om gezond te blijven.
  • Het stimuleert werknemers om eerlijk te zijn en niet te 'spijbelen'.
  • Het zorgt voor continuïteit op de werkvloer.
  • Het verlaagt je verzuim­kosten.

Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga verantwoord aan de slag.

Verzuim­bonus, de nadelen

Er is binnen veel bedrijven kritiek op de invoering van een bonus tegen verzuim. Het kan namelijk ook nadelig uitpakken voor je bedrijf. De nadelen zijn:

  • Het is een onzekere investering.
  • Het levert extra administratie op.
  • Het levert mogelijk arbeidsconflicten op.
  • Zieke werknemers voelen zich extra benadeeld.
  • Het levert roze verzuim op (zieke werknemers steken anderen aan).
  • De werkdruk neemt toe.

Effecten verzuim­bonus in de praktijk

De vraag is dan, werkt het wel en is het niet achterhaald? Uit recente onderzoeken blijkt dat het kortdurend verzuim wel te beïnvloeden is met een bonus, maar het totale (langdurige) verzuim niet.

Minder verzuim­gevallen, langer verzuimVerzuim bonus regeling

In de praktijk zorgt een verzuim­bonus vaak voor minder verzuim­gevallen (aantal ziekmeldingen) op de korte termijn, maar de verzuim­duur (aantal dagen) gaat niet omlaag. Vaak eerder zelfs omhoog.

Personen die zich toch ziekmelden, nemen er dan sneller 'een paar dagen verzuim bij', omdat ze de bonus toch al zijn misgelopen. Het heeft dan een averechts effect.

Uit onderzoeken blijkt verder dat een verzuim­bonus of aanwezigheidspremie in het begin wel effect heeft, maar na verloop van tijd steeds minder. Alleen als de bonusregeling goed ingericht is op kortdurend verzuim, kan het stimulerend werken.

Is een verzuim­bonus voor je personeel de beste oplossing?

De vraag is of een verzuim­bonus het juiste middel is om verzuim te verlagen. Verzuim­coach Kiona Dolmans: "Het idee om medewerkers te belonen voor het niet melden van verzuim voelt enigszins achterhaald. Uit verschillende recente onderzoeken blijkt dat dergelijke beloningssystemen weliswaar een positief effect kunnen hebben op kortdurend verzuim – medewerkers melden zich minder snel ziek voor een dag of twee – maar dat ze ook negatieve effecten kunnen hebben op de lange termijn."

Negatieve effecten verzuim­bonus

Wat zijn de negatieve effecten van het geven van een verzuim­bonus? 

Kiona: "Werknemers voelen zich bijvoorbeeld onder druk gezet om te blijven werken terwijl ze eigenlijk ziek zijn, wat kan leiden tot verergering van klachten. Hierdoor wordt het risico op langdurig verzuim juist groter, omdat mensen te lang doorlopen met gezondheidsproblemen."

"Daarnaast kan het zorgen voor een cultuur waarin ziek zijn als ‘falen’ wordt gezien, wat de openheid en het vertrouwen op de werkvloer schaadt. Het is dus de vraag of dit soort beloningen bijdragen aan een duurzaam verzuim­beleid. Preventie, aandacht voor werkplezier, vitaliteit en het vroeg signaleren van klachten lijken effectievere strategieën om verzuim – zowel kort als langdurig – te beperken."

Lees meer over effectieve verzuim­preventie.

Verzuim­bonus instellen, 5 tips

Als je toch een bonus tegen verzuim gaat gebruiken binnen je bedrijf, gebruik dan deze 5 tips:

  1. Probeer vooral kort verzuim aan te pakken. Werknemers die langdurig ziek zijn moeten er geen extra nadeel van krijgen.
  2. Kies voor een korte meetperiode: liever per maand of kwartaal een bonusregeling dan over een heel jaar. Dat geeft werknemers regelmatig een nieuwe kans om de bonus wel te halen.
  3. Werk met een aanwezigheidspercentage om het helemaal eerlijk te maken.
  4. Noem het liever een 'aanwezigheidspremie'. Dat klinkt positiever.
  5. Zet de regeling zwart op wit, bijvoorbeeld in een personeels­handboek. Zorg er in ieder geval voor dat je werknemers goed geïnformeerd worden over deze regeling.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Vragen over een verzuim­bonus instellen

  • Wat is een verzuim­bonus?

    Een verzuim­bonus is een beloning voor werknemers die zich in een bepaalde periode niet of weinig ziekmelden. Het wordt ook wel een niet-verzuim­bonus genoemd, een aanwezigheidspremie of een continuïteitsbonus. Het kan een beloning zijn in geld of in extra vrije tijd.

  • Waarom een verzuim­bonus instellen?

    Een verzuim­bonus kan werknemers stimuleren gezonder te leven en zich minder snel onnodig ziek te melden. Daarmee kun je het verzuim verlagen in je bedrijf en besparen op verzuim­kosten.

  • Hoe kun je de bonus invoeren?

    Denk goed na over de effecten binnen je bedrijf. Vraag werknemers om mee te denken over een positieve insteek van de bonusregeling. Informeer je personeel goed over de voorwaarden. Leg het bijvoorbeeld vast in een personeels­handboek of verzuim­protocol.

  • Welke manieren zijn er om verzuim te verlagen?

    Naast een bonusregeling kun je nog veel meer doen om het verzuim binnen je bedrijf te verlagen. Probeer vooral langdurig verzuim te beperken. Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

  • Wanneer geef je werknemers een bonus?

    Een bonus is meestal een financiële beloning na een goede prestatie. Je kunt bijvoorbeeld een bonus geven als je werknemer bepaalde doelen heeft gehaald. Er zijn meerdere vormen van prestatieloon.

  • Waar staan de verplichtingen voor werkgevers bij ziekte?

    De belangrijkste verplichtingen staan in de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Zo ben je verplicht te zorgen voor goede begeleiding van zieke werknemers. Op basis van deze twee wetten kun je zelf een arbobeleid samenstellen voor jouw bedrijf. In je cao kunnen aanvullende verplichtingen staan voor werken in jouw branche.

Kiona Dolmans

Kiona Dolmans heeft uitgebreide ervaring als Senior Verzuim­Coach. Ze adviseert en begeleidt werkgevers bij preventie, verzuim en re-integratievraagstukken voor De Goudse. Haar expertise ligt in het begeleiden van werkgevers bij complexe en actuele verzuim- en re-integratievraagstukken, evenals het voorkomen van verzuim. 

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2025.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests