Atv-dagen, 8 veelgestelde vragen van werkgevers

- bijgewerkt op 12 juni 2019
Atv-dagen

Wat zijn atv-dagen? Atv is een afkorting van 'arbeidstijdverkorting'. Hoe kun je er als werkgever een goed gebruik van maken? Acht vragen en antwoorden over atv op een rij.

Atv-dagen

1. Wat zijn atv-dagen?

Atv-dagen zijn roostervrije dagen die je werknemers kunnen opbouwen in het kader van arbeidstijdverkorting (atv). Hierbij werkt je personeel meer uren dan in het arbeidscontract staat. De opgebouwde atv-uren kunnen zij vervolgens opnemen als een roostervrije dag.

Een voorbeeld: het arbeidscontract van een werknemer gaat uit van 38 uur per week. Als hij 40 uur per week werkt, kan hij wekelijks 2 atv-uren opbouwen. Na 4 weken heeft hij 8 atv-uren opgebouwd. Deze uren kan hij vervolgens gebruiken om een roostervrije dag op te nemen.

2. Waarom zijn er atv-dagen?

Oorspronkelijk waren atv-dagen bedoeld om werkgelegenheid te scheppen. Zo zaten in de jaren tachtig veel mensen te springen om werk. Door de arbeidstijd van werknemers te verkorten, hadden bedrijven meer mensen nodig. Hierdoor kregen veel mensen die buiten de boot vielen een kans op de arbeidsmarkt.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Vandaag de dag ziet de arbeidsmarkt er anders uit dan in de crisisjaren van de jaren tachtig. Atv-dagen kom je nu nog steeds tegen, onder meer in branches als de bouw. Ze dienen tegenwoordig vooral als een compensatie voor de uren die werknemers wel werken maar niet uitbetaald krijgen.

3. Wat is het verschil met adv-dagen?

Adv staat voor arbeidsduurverkorting. Het verschil is dat werknemers bij adv-dagen de opgebouwde tijd gebruiken voor een kortere werkweek. Zij beginnen bijvoorbeeld later, nemen vaker pauze of gaan eerder naar huis. Verder verschillen adv-dagen nauwelijks van atv-dagen.

4. Zijn atv-dagen verplicht?

Dat hangt ervan af. Hoewel werknemers geen wettelijk recht hebben op atv-dagen, kan een eventuele verplichte cao, personeelshandboek of arbeidscontract wel bepalingen hierover bevatten. In dat geval moet je hier rekening mee houden.

5. Gaat het bij atv-dagen om hetzelfde als vakantiedagen?

Hoewel atv-dagen voor je werknemers ook neerkomen op vrije tijd, zijn het geen vakantiedagen. Daarbij is een belangrijk verschil dat vakantiedagen wettelijk zijn geregeld en atv-dagen niet. De wet- en regelgeving rondom vakantiedagen is dan ook niet van toepassing op atv-dagen.

6. Kan een werknemer atv-dagen meenemen naar een volgend jaar?

Meestal is het niet mogelijk dat een werknemer atv-dagen meeneemt naar een volgend jaar. In veel gevallen zullen ze aan het eind van het jaar dus vervallen. Controleer de bepalingen over atv-dagen in je cao, het personeelshandboek of het individuele arbeidscontract met je werknemer.

7. Bouwt een werknemer atv-dagen op bij ziekte?

Bij ziekte bouwt een werknemer in de regel geen atv-dagen op. Wel bouwt een zieke werknemer gewoon wettelijke vakantiedagen op. In je cao, personeelshandboek of arbeidscontract kunnen andere afspraken staan.

8. Hoe zit het met atv-dagen bij ontslag?

Atv-dagen vervallen vaak bij het ontslag van een werknemer. Het is niet gebruikelijk om ze uit te betalen. Controleer de bepalingen hierover in je cao, het personeelshandboek of het individuele arbeidscontract met je werknemer.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 12 juni 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.