Horeca cao, 4 aandachtspunten voor ondernemers

- bijgewerkt op 27 december 2018
horeca cao

In de horeca is er een verplichte cao. Weet jij al hoe je de cao moet gebruiken en waar je op moet letten in de praktijk? Download hier de horeca-cao en bekijk 4 aandachtspunten voor werkgevers.

horeca cao

Wat is een cao?

CAO is de afkorting van 'collectieve arbeidsovereenkomst'. In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die bedrijven minimaal moeten bieden aan hun personeel. Bijvoorbeeld het minimumloon, werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Een cao kan verplicht zijn voor bedrijven binnen een bepaalde bedrijfstak of branche.

Horeca cao

Sinds 26 juni 2018 is er weer een verplichte cao voor bijna alle horecabedrijven in Nederland. Deze horeca-cao geldt tot en met 31 december 2019. De cao is tot stand gekomen op initiatief van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en vakbond CNV Vakmensen.

Wat kost horecapersoneel?

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • Personeelskosten op een rij voor horeca
  • Tips om slim te besparen

Download whitepaper

Tip

Download de horeca cao in pdf.

Let op

Werkgevers die lid zijn van het Nederlands Horeca Gilde (NHG), zijn uitgezonderd van de verplichte horeca-cao. Zij vallen nog onder de NHG-cao.

Horeca cao, 4 aandachtspunten

In de horeca-cao staan een aantal bepalingen die nieuw zijn ten opzichte van de oude cao en het arbeidsvoorwaardenreglement (AVR). Let met name op deze vier zaken:

1. Onbeperkt 'seizoenscontracten'

Volgens de horeca-cao mag je seizoenkrachten nu onbeperkt tijdelijke contracten geven, als er maar een tussenpose van 3 maanden zit tussen de contractperiodes. Seizoenkrachten zijn werknemers die alleen tijdens een bepaald seizoen werken vanwege klimaat of natuur.

Alle andere werknemers met een contract voor bepaalde tijd vallen onder de wettelijke ketenregeling, waarbij een minimale tussenpose van 6 maanden geldt om de keten aan contracten te doorbreken.

2. Geen werk, geen loon

In de cao staat dat je invalkrachten, zoals werknemers met een nulurencontract, niet hoeft te betalen als zij in een bepaalde periode niet gewerkt hebben. Volgens de wet (artikel BW 7.628 lid 5) geldt dat alleen in het eerste halfjaar van het dienstverband, maar in de horeca-cao staat dat je ook daarna geen loon hoeft te betalen als er niet gewerkt is.

Let op
Een invalkracht heeft volgens de cao wel recht op een bepaald aantal garantie-uren.

3. Minimumlonen per functiegroep

In de horeca-cao worden allerlei functienamen gehanteerd, zoals vakkracht, invalkracht, seizoenkracht, leerling en stagiair. In hoofdstuk 1 van de cao vind je een duidelijke omschrijving van alle functiegroepen. Ook vind je verderop in de cao loontabellen per functie en leeftijd.

Let op
De minimumlonen wijzigen ieder halfjaar. De actuele bedragen en tabellen vind je in het artikel Minimumloon in de horeca, zo werkt het.

4. Werknemer mag werk weigeren

In de nieuwe cao is geregeld dat werknemers werk mogen weigeren dat in strijd is met de arbeidstijdenwet. Als een werknemer herhaaldelijk gevraagd wordt te veel uren (achter elkaar) te werken, mag hij dit weigeren. Een invalkracht mag ook een oproep weigeren als hij al ander werk heeft ingepland of een les of examen heeft.

Slimme arbeidsvoorwaarden in de horeca

In de cao staan alleen minimumvereisten. Dat betekent dat je als werkgever altijd meer mag bieden aan je werknemers. Meer loon, meer vakantiedagen en meer secundaire arbeidsvoorwaarden. De afspraken die je maakt met een werknemer leg je vast in een individuele arbeidsovereenkomst.

Tip

Bekijk ook de video over slimme arbeidsvoorwaarden in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam delen hun ervaring.

Door sollicitanten en werknemers net even wat meer te bieden, kun je ervoor zorgen dat vakmensen in de horeca graag voor jou willen werken. Zorg dus dat je opvalt op de arbeidsmarkt door net iets meer te bieden dan de concurrent. Lees meer over aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in de horeca.

Besparen op arbeidskosten

Door slimme arbeidsvoorwaarden te bieden, kun je aanzienlijk besparen op personeelskosten. Wil je meer weten over alle kosten rondom horecapersoneel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeelskosten in de horeca.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

- bijgewerkt op 27 december 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van horecapersoneel?

X
Kosten horecapersoneel

Krijg inzicht in alle personeelskosten in de horeca met deze gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.