Loondoorbetaling bij ziekte in de horeca, 3 tips

- bijgewerkt op 04 oktober 2018
Loondoorbetaling bij ziekte horecapersoneel

Hoe zit het met loondoorbetaling bij ziekte in de horeca? Moet je flexwerkers ook doorbetalen tijdens hun ziekteverzuim? Een overzicht en nuttige tips om je verzuimkosten betaalbaar te houden.

Loondoorbetaling bij ziekte horecapersoneel

Regels loondoorbetaling horeca

Volgens de horeca-cao geldt er standaard één wachtdag per ziektegeval. Wettelijk ben je verplicht in de eerste twee jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon door te betalen.

Daarbij moet je er rekening mee houden dat je in het eerste jaar van ziekte minimaal het geldende minimumloon betaalt. Maar volgens de horeca-cao is de loondoorbetaling 95 procent in het eerste jaar en 75 procent in het tweede jaar.

Let op
Als je werknemer zich niet aan de spelregels houdt, bijvoorbeeld omdat hij niet meewerkt aan zijn re-integratie, hoef je niet meer te betalen dan de wettelijke verplichting van 70 procent. Zie voor meer informatie Thema 7 in de Cao horeca 2018-2020 (pdf).

Bovenstaande regels gelden in ieder geval voor je vaste horecapersoneel. Voor flexwerkers gelden soms andere regels rond loondoorbetaling bij ziekte. Denk aan je invalkrachten, uitzendkrachten en seizoenkrachten, maar ook personeel met een halfjaar- of jaarcontract. Hieronder vind je de regels per type flexwerker.

Loondoorbetaling flexwerkers horeca

Flexwerkers hebben in de meeste gevallen ook recht op loon als ze ziek worden. Maar de voorwaarden verschillen per type flexwerker. Soms ben jij verantwoordelijk voor loondoorbetaling en soms een andere partij.

Zorg er dus voor dat je weet welke flexwerkers jij moet betalen bij ziekte. Gebruik de tabel hieronder om te zien welke flexwerkers jij als werkgever zelf moet doorbetalen tijdens hun ziekte.

Type flexwerker Loon doorbetalen bij ziekte?
Uitzendkrachten en payrollers Nee
Oproep- en invalkrachten Hangt af van type contract*

Werknemers met een tijdelijk dienstverband

  • met uitzicht op vast contract én vaste uren
  • van 1 jaar of langer én vaste uren
  • zonder vaste uren
Ja
Werknemers met een vast dienstverband zonder vaste uren Ja

* Voor oproep- en invalkrachten zijn er verschillende soorten contracten. Per contractvorm kunnen de regels over loondoorbetaling bij ziekte verschillen. Zie bijvoorbeeld: nulurencontract en min-maxcontract

Loondoorbetaling en Ziektewet

Als een werknemer met een tijdelijk contract ziek wordt, betaal je hem loon tot zijn dienstverband afloopt. Daarna ontvangt hij een Ziektewet-uitkering van het UWV. Het UWV helpt hem ook bij zijn re-integratie. 

Ziekteverzuim in de horeca

Een zieke kok of een serveerster die uitglijdt. Erg onprettig, maar wees er op voorbereid.

Wat kost het?

Let op

Als werkgever moet je de Ziektewet-uitkering aanvragen voor je werknemer. Dat doe je door hem ziek te melden bij het UWV op de dag dat zijn contract afloopt.

Ben jij daarna volledig van de kosten af? Nee, nog niet helemaal. Het UWV belast de Ziektewet-uitkering namelijk door, ook al staat de betreffende werknemer niet meer bij jou op de loonlijst.

Het doorbelasten van de premie gebeurt bij middelgrote bedrijven (10-100 werknemers) en grote bedrijven (100+ werknemers). Zij betalen een (deels) individuele premie voor de Ziektewet. Kleine bedrijven (0-10 werknemers) merken hier minder van, want zij betalen een sectorpremie.

Als je wilt weten in welke categorie je bedrijf precies valt, dan moet je kijken naar het premieplichtig loon van het totale personeel. Meer hierover lees je in het artikel 10 vragen van werkgevers over de Ziektewet.

Ziekteverzuimverzekering horeca

Als je werknemer ziek wordt of uitvalt met een blessure, betaal je niet alleen het loon. Vaak komen er extra kosten bij door productieverlies, vervanging, arbodienstverlening en re-integratie. In het artikel Ziekteverzuim in de horeca, dit zijn de kosten krijg je een overzicht van alle kosten, inclusief een voorbeeld uit de praktijk en een rekentool.

Om torenhoge verzuimkosten te voorkomen, kun je kiezen voor een verzuimverzekering. Dan betaal je een vaste premie per maand en loop je geen financieel risico meer door (langdurige) ziekte en blessures van je horecapersoneel.

Veel verzekeraars bieden in combinatie met een verzuimverzekering ook arbodienstverlening. Hiermee voldoe je direct aan de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter en de Arbowet.

Daarnaast krijg je hulp en vergoedingen bij preventie van ziekte en bij de re-integratie van zieke werknemers.

Tips:

  • Sommige verzekeraars bieden een arbopakket aan met een tarief over de loonsom in plaats van een vast bedrag per werknemer. Bij veel oproepkrachten met lage salarissen kan een tarief over de loonsom voordeliger uitpakken.
  • Overleg eerst met een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zo'n adviseur brengt de risico’s in kaart en kijkt samen met jou naar je personeelsbestand en financiële middelen. Daarna kun je makkelijker de juiste keuze maken.

Bronnen: CBS, Rijksoverheid, Cao Horeca

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Bekijk horeca verzekeringen

- bijgewerkt op 04 oktober 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van horecapersoneel?

X
Kosten horecapersoneel

Krijg inzicht in alle personeelskosten in de horeca met deze gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.