Strategisch personeelsbeleid MKB
Strategisch personeelsbeleid MKB

Strategisch personeels­beleid in 7 stappen

Hoe kom je tot een goed personeels­beleid in de zakelijke dienstverlening? Doorloop deze 7 stappen en zet jouw beleid rondom personeel stevig op poten.

Informatie specifiek voor:

Strategisch personeels­beleid, wat is dat?

Met een strategisch personeels­beleid krijg je meer grip op je zaak. Je zorgt ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de kerndoelen van je onderneming. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Vraag je af: 

  • Hoe gaat mijn bedrijf om met werknemers?
  • Hoe zijn personeels­zaken geregeld?
  • Voldoet mijn onderneming aan de wet- en regelgeving rondom personeel?
  • Heb ik de juiste mensen op de juiste plek? Ook als we verder groeien?

Dat zijn enkele basisvragen van je strategisch personeels­beleid.

Zet de hoofdlijnen van je strategisch personeels­beleid op papier. Als ondernemer bewaak jij de uitvoering van het beleid.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Strategisch personeels­beleid, waarom?

Een strategisch personeels­beleid voeren heeft veel voordelen. Ook in de zakelijke dienstverlening is een duidelijk personeels­beleid onmisbaar voor het succes van je onderneming.

Een paar belangrijke voordelen:

  • Je werknemers hebben het nodig. Het draagt bij aan het werkgeluk van je personeel. 
  • Je kunt je onderscheiden als peoplemanager. Dat maakt jou een betere allround ondernemer.
  • Je bedrijf krijgt een goede reputatie en wordt aantrekkelijker voor talenten en ervaren vakmensen. Zo voorkom je een personeels­tekort in de toekomst. 
  • Je bedrijf kan makkelijker groeien. Met gemotiveerde werknemers zul je sneller bedrijfsdoelen halen en klanten overtuigen.

Lees meer over het belang van goed personeels­beleid.

Strategie bepalen Strategisch personeelsbeleid bepalen uitvoeren strategie personeel beleid

Een belangrijk onderdeel van je strategisch personeels­beleid is vooruit kijken. Je denkt na over welke werknemers je nu en in de toekomst nodig hebt. Dit onderdeel wordt ook wel strategische personeels­planning genoemd.

Wat is jouw strategie? Welke afdelingen moeten snel kunnen groeien? Welke capaciteiten in het team heb je nodig om dat voor elkaar te krijgen?

Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen als ondernemer. Als je een businesspartner hebt kun je dit samen bepalen.

Strategie rond personeel uitwerken

Je moet eerst weten wat je al in huis hebt. Daarna bekijk je wat je bedrijf in de toekomst nodig heeft om succesvol te zijn.

Dat gebeurt met een zogenaamde vlootschouw. Je kijkt daarbij naar het aantal werknemers binnen je bedrijf (kwantitatieve analyse) en naar de benodigde functies en kwaliteiten (kwalitatieve analyse).

Via scholing en ontwikkeling kun je werknemers mee laten groeien met je bedrijf. Lees meer over strategische personeels­planning.

Een strategisch personeels­beleid in 7 stappen

Als je eenmaal weet wat je strategie is rondom personeel kun je gericht een beleid gaan voeren in lijn met je strategie. Hoe maak je een goed personeels­beleid? En hoe ga je het uitvoeren in de praktijk? Gebruik dit stappenplan:

  • 1. Houd je aan het arbeidsrecht

    Een goed personeels­beleid voldoet aan de wet. Zorg dus dat je het arbeidsrecht correct toepast. Als je strategisch personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkom je arbeidsconflicten, boetes, naheffingen, rechtszaken en oplopende personeels­kosten. Maar het belangrijkste is: je geeft je werknemers waar zij recht op hebben.

  • 2. Zorg voor een veilige werkplek

    Iedere werknemer binnen je bedrijf moet veilig en gezond kunnen werken. Je zorgt voor een veilige werkplek door een goed arbobeleid te voeren. Houd je daarbij ook aan de arboregels voor thuiswerkers.

  • 3. Voorkom verzuim

    Binnen een strategisch personeels­beleid heb je ook oog voor verzuim. Ga voor een verzuim­beleid dat gericht is op het voorkomen en beperken van onnodig verzuim en langdurige uitval. In de zakelijke dienstverlening ligt een burn-out op de loer. Bescherm je werknemers door werkstress bespreekbaar te maken en werkdruk te beperken.

  • 4. Geef een goed loon

    Binnen een goed personeels­beleid hoort een goed loon. Houd in ieder geval rekening met het minimumloon en betaal je werknemers op tijd. Denk ook aan passende secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je personeel kunt stimuleren hun best te doen.

  • 5. Vermijd discriminatie

    Een goed personeels­beleid gaat uit van gelijke kansen. Maak bij de werving, selectie en beloning dus geen onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, afkomst, ras, religie, seksualiteit en politieke voorkeur. Zorg dat er binnen jouw bedrijf geen ruimte is voor discriminatie.

  • 6. Maak duidelijke afspraken

    Afspraken met werknemers moet je goed vastleggen. Dit doe je met een duidelijk arbeidscontract waarin je de individuele afspraken tussen jou en je werknemer op papier hebt. Je kunt daarnaast een personeels­handboek of bedrijfsreglement maken waarin je de belangrijkste bedrijfsregels voor je werknemers op een rij zet.

  • 7. Blijf coachen

    Zorg dat werknemers zich verder kunnen ontwikkelen binnen je bedrijf. Door regelmatig in gesprek te gaan over het functioneren van je werknemer, laat je zien dat je aandacht hebt voor zijn persoonlijke groei. Geef werknemers persoonlijke doelen en zorg voor de juiste begeleiding op de werkvloer.

Tips over strategisch personeels­beleid

Een strategisch personeels­beleid voeren is geen overbodige luxe. Sterker nog: het is wettelijk verplicht. De wet zegt dat iedere werkgever zich als een 'goede werkgever' moet gedragen.

Onderdeel van goed werkgeverschap

Een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap is het voeren van een goed personeels­beleid. Wat betekent goed werkgeverschap verder voor de zakelijke dienstverlening? Lees het artikel goed werkgeverschap in de zakelijke dienstverlening.

zakelijke dienstverlener ondernemer risico

Zakelijke dienstverlener

Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Vragen over strategisch personeels­beleid

  • Wat is strategisch personeels­beleid?

    Bij strategisch personeels­beleid kijk je met een strategische bril naar je personeels­beleid. Zorg dat je beleid aansluit bij je strategie en doelen rondom personeel. Geef jij werknemers wat nodig is om te presteren binnen je bedrijf? Pas je beleid aan zodat je werknemers en je bedrijf hun doelen kunnen halen.

  • Hoe leg ik mijn personeels­strategie vast?

    Je kunt je personeels­strategie opnemen in een ondernemingsplan, bedrijfsplan of groeiplan. Werk toe naar een groot en ambitieus doel (BHAG) in een meerjarenplan. Bijvoorbeeld: over 10 jaar wil ik 80 werknemers hebben in 4 landen. Bepaal daarna welke stappen je ieder jaar moet zetten om er te komen. Analyseer regelmatig en stel je plan waar nodig bij om je doel (alsnog) te halen.

  • Hoe maak ik een strategisch personeels­beleid?

    Als je weet wat je strategie is rond personeel kun je een personeels­beleid maken dat aansluit op je doelen. Zorg dat werknemers de juiste opleiding krijgen om zich te ontwikkelen. Benut de capaciteiten van je team door hen de taken te geven waar ze goed in zijn. En creëer een goede omgeving waar ze kunnen presteren. Werken in jouw bedrijf moet natuurlijk veilig en gezond zijn en voldoen aan alle wetten en regels.

Meest gelezen

Prestatiebeloning, hoe werkt dat?

Met een prestatiebeloning kun je als ondernemer je werknemers belonen als zij een bepaalde prestatie leveren. Op die manier stimuleer je werknemers individueel of in teamverband doelen te halen. Hoe werkt dat in de praktijk?

Cao's in de zakelijke dienstverlening

Wat staat er in een cao? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke cao’s zijn verplicht in de zakelijke dienstverlening? Een overzicht, van architecten-cao tot schoonmaak-cao.

Personeels­kosten in de zakelijke dienstverlening

In de zakelijke dienstverlening leggen personeels­kosten veel gewicht in de schaal. Als ondernemer in deze branche besteed je hier dan ook de nodige aandacht aan. Enkele aandachtspunten en tips voor zakelijke dienstverleners.

Whitepapers en online tests