Goed personeelsbeleid stappen
Goed personeelsbeleid stappen

Een goed personeels­beleid in 7 stappen

2275 Hoe kom je tot een goed personeels­beleid in de zakelijke dienstverlening? Doorloop deze 7 stappen en zet jouw beleid rondom personeel stevig op poten.

Informatie specifiek voor:

Een goed personeels­beleid, wat is dat?

Met een goed personeels­beleid krijg je meer grip op je zaak. Je zorgt ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de kerndoelen van je onderneming.  

Vraag je af: 

 • Hoe gaat mijn bedrijf om met werknemers?
 • Hoe zijn personeels­zaken geregeld?
 • Voldoet mijn onderneming aan de wet- en regelgeving rondom personeel?

Dat zijn enkele basisvragen van je personeels­beleid.

Zet de hoofdlijnen van je personeels­beleid op papier. Als ondernemer bewaak jij de uitvoering van het personeels­beleid.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Een goed personeels­beleid, waarom?

Een goed personeels­beleid voeren heeft veel voordelen. Ook in de zakelijke dienstverlening is een duidelijk personeels­beleid onmisbaar voor het succes van je onderneming.

Een paar belangrijke voordelen:

 • Je werknemers hebben het nodig. Het draagt bij aan het werkgeluk van je personeel. 
 • Je kunt je onderscheiden als peoplemanager. Dat maakt jou een betere allround ondernemer.
 • Je bedrijf krijgt een goede reputatie en wordt aantrekkelijker voor talenten en ervaren vakmensen. Zo voorkom je een personeels­tekort in de toekomst. 
 • Je bedrijf kan makkelijker groeien. Met gemotiveerde werknemers zul je sneller bedrijfsdoelen halen en klanten overtuigen.

Lees meer over het belang van goed personeelbeleid.

Een goed personeels­beleid in 7 stappen

Hoe kun je als werkgever in de zakelijke dienstverlening een goed personeels­beleid voeren? Gebruik dit stappenplan:

 • 1. Houd je aan het arbeidsrechtEen goed personeels­beleid voldoet aan de wet. Zorg dus dat je het arbeidsrecht correct toepast. Als je personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkom je arbeidsconflicten, boetes, naheffingen, rechtszaken en oplopende personeels­kosten. Maar het belangrijkste is: je geeft je werknemers waar zij recht op hebben.
 • 2. Zorg voor een veilige werkplekIedere werknemer in de zakelijke dienstverlening moet veilig en gezond kunnen werken. Je zorgt voor een veilige werkplek door een goed arbobeleid te voeren. Houd je daarbij ook aan de arboregels voor thuiswerkers. En als je nog aanpassingen moet doen vanwege het coronavirus, zorg dan dat de werkplek voldoet aan de regels van 1,5 meter op kantoor.
 • 3. Voorkom verzuimBinnen een goed personeels­beleid heb je ook oog voor verzuim. Ga voor een verzuim­beleid dat gericht is op het voorkomen en beperken van onnodig verzuim en langdurige uitval. In de zakelijke dienstverlening ligt een burn-out op de loer. Bescherm je werknemers door werkstress bespreekbaar te maken en werkdruk te beperken.
 • 4. Geef een goed loonBinnen een goed personeels­beleid hoort een goed loon. Houd in ieder geval rekening met het minimumloon en betaal je werknemers op tijd. Denk ook aan passende secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je personeel kunt stimuleren hun best te doen.
 • 5. Vermijd discriminatieEen goed personeels­beleid gaat uit van gelijke kansen. Maak bij de werving, selectie en beloning dus geen onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, afkomst, ras, religie, seksualiteit en politieke voorkeur. Zorg dat er binnen jouw bedrijf geen ruimte is voor discriminatie.
 • 6. Maak duidelijke afsprakenAfspraken met werknemers moet je goed vastleggen. Dit doe je met een duidelijk arbeidscontract waarin je de individuele afspraken tussen jou en je werknemer op papier hebt. Je kunt daarnaast een personeels­handboek maken waarin je de belangrijkste bedrijfsregels voor je werknemers op een rij zet.
 • 7. Blijf coachenZorg dat werknemers zich verder kunnen ontwikkelen binnen je bedrijf. Door regelmatig in gesprek te gaan over het functioneren van je werknemer, laat je zien dat je aandacht hebt voor zijn persoonlijke groei. Geef werknemers persoonlijke doelen en zorg voor de juiste begeleiding op de werkvloer.

Tips voor de zakelijke dienstverlening

Een goed personeels­beleid voeren is geen overbodige luxe. Sterker nog: het is wettelijk verplicht. De wet zegt dat iedere werkgever zich als een 'goede werkgever' moet gedragen.

Onderdeel van goed werkgeverschap

Een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap is het voeren van een goed personeels­beleid. Wat betekent goed werkgeverschap verder voor de zakelijke dienstverlening? Lees het artikel goed werkgeverschap in de zakelijke dienstverlening.

zakelijke dienstverlener ondernemer risico

Zakelijke dienstverlener

Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Cao's in de zakelijke dienstverlening

20568 Wat staat er in een cao? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke cao’s zijn verplicht in de zakelijke dienstverlening? Een overzicht, van architecten-cao tot schoonmaak-cao.

Whitepapers en online tests