De impact van een bedrijfsongeval

22 oktober 2018
Impact van een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan ingrijpende gevolgen hebben. In het uiterste geval leidt het zelfs tot het overlijden van een werknemer. Wat is de mogelijke impact en hoe vang je de (financiële) gevolgen op?

Impact van een bedrijfsongeval

Werknemers hebben recht op een veilige en gezonde werkplek. Toch krijgen jaarlijks meer dan 200.000 werknemers een bedrijfsongeval, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een deel van die ongevallen is ernstig en heeft blijvende gevolgen.

In een horecabedrijf kan een chef-kok bijvoorbeeld ernstige brandwonden oplopen, met als gevolg blijvend letsel. Het is verstandig om als werkgever op de hoogte te zijn van de mogelijke impact voor je werknemer en voor jou als werkgever. Op die manier ben je beter voorbereid op een incident.

Gevolgen van een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval loopt soms met een sisser af. Maar het kan ook ernstiger gevolgen hebben.

Dit zijn de mogelijke gevolgen voor je werknemer:

Lichamelijk of geestelijk letsel

Een bedrijfsongeval kan leiden tot lichamelijk of geestelijk letsel. Uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het bij ongevallen met langer ziekteverzuim gaat om de volgende soorten letsel:

bedrijfsongeval lichamelijk letsel

Lichamelijk of geestelijk letsel kan uiteenlopende oorzaken hebben:

bedrijfsongeval geestelijk letsel

Overlijden

Een bedrijfsongeval kan soms zo ernstig zijn dat het leidt tot het overlijden van een werknemer. Volgens het RIVM valt er gemiddeld 60 keer per jaar een dodelijk slachtoffer, gemiddeld dus (ruim) een dode per week. 

Welke risico's loop ik?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Een Erkend MKB-adviseur kan je helpen. Hij brengt de risico’s in je bedrijf in kaart en geeft advies om deze te beperken of af te dekken.

Vraag het een adviseur

Het overlijden van een werknemer heeft een grote impact op de nabestaanden. Zij moeten niet alleen een plotseling verlies verwerken, maar krijgen vaak ook te maken met juridische en financiële nasleep. Daarbij geldt dat voor nabestaanden vanuit de overheid financieel niet altijd iets is geregeld.

Verder kan een dodelijk bedrijfsongeval diepe sporen nalaten op de werkvloer. Bijvoorbeeld als collega’s van de getroffen werknemer getraumatiseerd raken nadat ze getuige zijn geweest van het ongeval.

Dit zijn de mogelijke gevolgen voor jou als werkgever:

Ziekteverzuim

Lichamelijk of geestelijk letsel kan leiden tot ziekteverzuim. Als werkgever ben je dan verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Daarnaast loop je enkele andere werkgeversrisico’s, bijvoorbeeld dat je tot tien jaar lang wordt doorbelast voor de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen via de gedifferentieerde WGA-premie.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat werknemers bij lichamelijk letsel het snelst weer aan het werk zijn. Ruim de helft van de werknemers is dan de volgende dag weer aan de slag. Bij geestelijk letsel is dat bij nog geen vier van de tien werknemers het geval.

Een derde van de werknemers met geestelijk letsel is na een bedrijfsongeval een maand of langer thuis. Bij lichamelijk letsel is dat bij 6 procent van de werknemers het geval.

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval rust al snel op de schouders van de werkgever. Als werkgever heb je namelijk een zorgplicht en moet je ervoor zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Een uitzonderingsgeval is opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer, maar dat is vaak moeilijk te bewijzen.

Let op

Je bent in een aantal gevallen verplicht om een bedrijfsongeval te melden bij de Inspectie SZW. Dat is het geval wanneer het slachtoffer aan de gevolgen overlijdt, blijvend letsel oploopt, of in een ziekenhuis moet worden opgenomen.

Hoe vang je de (financiële) gevolgen op?

Ondanks alle inspanningen voor veilig en gezond werk kun je toch te maken krijgen met bedrijfsongevallen. De kosten kunnen dan flink oplopen. Hoe vang je dit op?

Je kunt als werkgever het volgende regelen:

Ziekteverzuimverzekering

Een ziekteverzuimverzekering verzekert het risico op loondoorbetaling bij ziekte. Naast financiële zekerheid voor de loondoorbetaling regel je hiermee een effectieve aanpak van (de preventie van) ziekteverzuim, met persoonlijke begeleiding.

Ongevallenverzekering

Met een ongevallenverzekering regel je een eenmalige uitkering als werknemers een bedrijfsongeval krijgen. Sommige verzekeraars bieden als onderdeel van deze verzekering ook preventieve diensten aan om ongevallen te voorkomen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je bedrijf tegen schadeclaims. Die kun je onder meer krijgen als je onvoldoende je best hebt gedaan om een bedrijfsongeval te voorkomen.

Bron: CBS, RIVM

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

22 oktober 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.