Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

- bijgewerkt op 22 maart 2019
Eenmanszaak

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Eenmanszaak

Eenmanszaak met personeel mogelijk

Een eenmanszaak is een onderneming die door één persoon wordt gedreven. In tegenstelling tot wat sommigen denken, kun je als eenmanszaak ook onbeperkt werknemers aannemen.

De term eenmanszaak verwijst niet naar het aantal mensen dat bij jou werkzaam is, maar naar de rechtsvorm die je kiest bij de start van je bedrijf. Iedere ondernemer die zich registreert bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet namelijk een rechtsvorm kiezen. Daarbij is de eenmanszaak een van de opties. 

Groeien met personeel?

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een verzekerings­adviseur brengt het voor je in kaart.

Vind een adviseur

Voorbeelden eenmanszaak

Bij een eenmanszaak kan het bijvoorbeeld gaan om:

  • een winkelier die een eigen kledingzaak heeft.
  • een zelfstandige stukadoor die werkzaam is in de bouw
  • een horeca-ondernemer met een eigen restaurant.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Alle ondernemers zonder businesspartner kunnen zich bij de KvK dus inschrijven als eenmanszaak.

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm. Andere poulaire rechtsvormen zijn de vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap (bv).

Kenmerken eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft een aantal onderscheidende kenmerken. Daarmee verschilt deze rechtsvorm van bijvoorbeeld een bv of vof.

Zo is een eenmanszaak geen rechtspersoon. Dat betekent dat je als ondernemer aansprakelijk bent voor eventuele schulden van je onderneming. Een bv is daarentegen wel een rechtspersoon en hierbij is de ondernemer in principe niet aansprakelijk.

Ook verschilt een eenmanszaak op fiscaal gebied. Zo betaal je inkomstenbelasting over de winst uit je eenmanszaak en kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van gunstige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Een bv heeft deze aftrekmogelijkheid niet.

Tip

Wil je weten welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past? Bekijk dan de informatieve video hieronder van de KvK:

Werkgeversverplichtingen

Op het gebied van personeel lijkt een eenmanszaak op ieder ander bedrijf. Hierbij heb je namelijk te maken met dezelfde verplichtingen.

Net als bij andere werkgevers moet je bijvoorbeeld het salaris op tijd uitbetalen, loonheffingen afdragen en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Zo moet je voor de eerste werkdag van een nieuw personeelslid het nodige regelen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze werkgeversverplichtingen.

Tip

Gebruik deze checklist om te zien hoe jij ervoor staat als (toekomstig) werkgever.

Je hebt verder ook allerlei mogelijkheden bij het aannemen van personeel. Zo heb je de keuze uit vast of flexibel personeel. Vooral ondernemers die starten met personeel, zullen gaan voor de laatste mogelijkheid. Daardoor zijn zij in staat om flexibel te blijven, omdat vooral in het begin de hoeveelheid werk kan wisselen.

Verzekeringen eenmanszaak

Een eenmanszaak met personeel heeft ook te maken met allerlei werkgeversrisico's. Bijvoorbeeld hoge verzuimkosten door een langdurig zieke werknemer of een flinke schadeclaim door fouten van je personeel.

Het is slim om van tevoren de nodige personeelsverzekeringen af te sluiten. Daarmee bescherm je je eenmanszaak tegen de belangrijkste risico's van het werkgeverschap. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 22 maart 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.