Vakantiekrachten aan het werk
Vakantiekrachten aan het werk

Alles over het inhuren van vakantiekrachten

4214 De zomer is weer aangebroken. In deze periode worden altijd veel vakantiekrachten gezocht. Dit moet je weten wanneer je als ondernemer vakantiewerk aanbiedt aan scholieren of studenten.

Vakantiekrachten inhuren

De vakantietijd hoeft niet altijd een reden te zijn om stil te zitten. Veel ondernemers hebben dan namelijk (tijdelijk) behoefte aan extra mensen. Bijvoorbeeld om taken over te nemen als het vaste personeel met vakantie gaat. Maar ook door zomerdrukte, zoals vaak het geval is bij bedrijven in de horeca.

Wetgeving

Vakantiekrachten zijn in veel gevallen scholieren of studenten. Zij beschikken vanwege de zomervakantie over veel tijd. Tegelijk zijn zij voor veel werkgevers interessant, omdat voor bepaalde leeftijden een lager minimumloon geldt. Het inhuren van deze jongeren is echter wel aan regels gebonden.

Leeftijd vakantiekrachten

Aangezien veel vakantiekrachten jonger zijn dan achttien jaar, heeft de overheid regels opgesteld om deze jongeren te beschermen. Daarbij moet je letten op de leeftijd van vakantiekrachten. Een handig overzicht van de overheid laat zien wat de regels per leeftijdscategorie zijn.

Deze regels kunnen in de eerste plaats betrekking hebben op de aard van de werkzaamheden. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld alleen lichte werkzaamheden in een winkel doen, zoals vakkenvullen in de supermarkt of helpen bij het inpakken.

Is de vakantiekracht zestien jaar, dan mag hij bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is. Dat betekent onder meer dat hij niet met giftige stoffen in aanraking komt of in een lawaaiige omgeving werkt.

Werktijden en vakantiewerk

Je moet daarnaast letten op speciale regels rondom werk- en rusttijden. Hierbij bestaat er ook een onderscheid tussen de leeftijdscategorieën. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld maximaal zes vakantieweken per jaar werken.

Tot en met achttien jaar veranderen de regels per leeftijdsjaar, controleer dus goed hoe het zit met de regels die gelden voor je vakantiekracht.

De speciale regels gelden voor jongeren onder de achttien jaar en zwangere vrouwen. Valt de vakantiekracht niet in een van deze categoriën, dan zijn de normale regels van toepassing. De Inspectie SZW controleert in de zomermaanden altijd extra, dus lees alle regels goed door.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Vakantiewerk zelf regelen

Vakantiewerk kun je in de eerste plaats zelf regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd of oproepcontracten.

Daarbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten dienstverbanden. Verdiep je bijvoorbeeld goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen.

Contract zelf afsluiten

Als je vakantiewerkers zelf een contract aanbiedt, betekent dit overigens wel dat ze dezelfde rechten hebben als reguliere werknemers. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld het loon moet doorbetalen bij ziekte.

Ook kun je dan niet zomaar afscheid nemen van de medewerker. Verder krijg je te maken met maatregelen uit de Wet werk en zekerheid, zoals de ingekorte ketenbepaling.

Cao

Als je bedrijf onder een eventuele verplichte cao valt, moet je goed nagaan wat de voorwaarden zijn die hierin staan. Indien dit niet het geval is, mag je zelf het loon vaststellen, zolang het maar het minimumloon per leeftijdscategorie is. Vergeet niet dat er vakantietoeslag betaald moet worden, dat is 8 procent van het brutojaarloon.

Vakantiewerk via uitzendbureau

Een uitzendbureau neemt je veel uit handen; niet alleen de administratie, maar ook de werving en selectie. Je kunt het zien als een all-inpakket.

Je betaalt één bedrag en er komen geen extra kosten of reserveringen bij. Zo draagt het uitzendbureau onder meer de loonheffingen af. Ook bij ziekte neemt het uitzendbureau deze kosten op zich, evenals de vakantietoeslag.

Inleners­aansprakelijkheid

Bij een uitzendbureau is het wel belangrijk dat het uitzendbureau het minimumloon en de vakantietoeslag betaalt. Als dit niet gebeurt, dan kun je als inlener aansprakelijk worden gesteld. In een artikel op Ondernemersplein lees je hoe je inleners­aansprakelijkheid kunt voorkomen of beperken.

Wil jij weten wat er zoal komt kijken bij de inzet van vakantiewerkers en andere arbeidskrachten? Doe dan de checklist Ben jij klaar voor (meer) personeel?

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

 

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

26635 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests