Opvallende toename ziekteverzuim bij groei economie

16 oktober 2018
Verzuim economie verband

Het gaat goed met de Nederlandse economie. In veel sectoren is er sprake van groei. De werkloosheid is sterk gedaald. Maar met de groei van de economie stijgt ook het ziekteverzuim in Nederland.

Verzuim economie verband

Historisch onderzoek van het CPB (2005) liet al zien dat er een relatie is tussen economische voorspoed en ziekteverzuim binnen bedrijven. Ook uit de recente cijfers blijkt dat er een duidelijk verband is.

Afname werkloosheid = stijging verzuim

De werkloosheid is een belangrijke graadmeter voor de economie. Hoe lager de werkloosheid, hoe beter het met de economie gaat in ons land. Het werkloosheidscijfer kun je dus als uitgangspunt nemen om de economische situatie in Nederland in beeld te brengen.

De werkloosheid neemt de laatste jaren steeds verder af. Banen genoeg. Veel bedrijven kampen inmiddels zelfs met een personeelstekort. Maar terwijl de werkloosheid daalde de afgelopen jaren, nam het ziekteverzuim alleen maar toe. Zie onderstaande grafiek.

toename ziekteverzuim bij groei economie

Toppunt ziekteverzuim

In het eerste kwartaal van 2018 was het verzuimpercentage in Nederland zelfs 4,9 procent. Het hoogste percentage sinds het eerste kwartaal van 2007 (dus voor de economische crisis in 2008).

Mogelijke verklaringen voor de toename van verzuim tijdens economische voorspoed, zijn:

 1. Werknemers hebben meer geld om risicovormend gedrag te vertonen en lopen sneller blessures of ziektes op. (Wintersport, autorijden, etc.)
 2. Werknemers vertonen minder verantwoordelijkheidsgevoel. ('Ook zonder mij gaat het goed met het bedrijf.')
 3. Werknemers zijn minder bang voor ontslag. ('Voor jou tien anderen' gaat niet meer op.)

Voorkom schade door ziekteverzuim

De kans is groot dat het ziekteverzuim in jouw bedrijf ook toeneemt in tijden van economische voorspoed. Zorg dat je tijdens een groeispurt dus niet alleen oog hebt voor slimme investeringen, maar ook voor het beperken van je verzuimkosten.

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

Hoe kun je verzuimkosten beperken? 

 1. Motiveer je werknemers
  Werkplezier wordt gezien als het belangrijkste wapen tegen ziekteverzuim. Als je werknemers plezier hebben in hun werk, zullen ze zich minder vaak en minder snel ziek melden.
 2. Houd je werknemers gezond
  Denk na over duurzame inzetbaarheid en zorg dat je werknemers langer gezond blijven. Benut bijvoorbeeld 5 tips van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.
 3. Neem een verzuimverzekering
  Ziekte en verzuim kun je helaas niet volledig voorkomen. Je kunt je wel verzekeren tegen de financiële schade door verzuim. Dat doe je met een passende ziekteverzuimverzekering. Een verzuimverzekering vergoedt (een gedeelte van) het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte van personeel. Verzekeraars helpen je ook vaak bij het voorkomen en terugdringen van verzuim binnen je bedrijf. Vraag een onafhankelijk adviseur wat voor jou de beste optie is. 

Bronnen: CPB, CBS, UWV

16 oktober 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.