Te hoge werkdruk
Te hoge werkdruk

Inspectie SZW gaat controleren op werkdruk

Werkdruk en werkstress zorgen jaarlijks voor 6 miljoen verzuim­dagen. De Inspectie SZW gaat hier daarom extra op letten tijdens controles op de werkvloer. Dat blijkt uit het jaarplan van de inspectiedienst.

De Inspectie SZW presenteert elk jaar haar speerpunten voor de komende periode. In 2016 krijgt onder meer de aanpak van een te hoge werkdruk prioriteit, naast agressie en het pesten van collega’s. Deze problemen zorgen in Nederland voor meer dan een derde van het ziekte­verzuim.

Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht om dit soort zaken aan te pakken. In deze wet staat namelijk dat werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Dat houdt ook in dat een werkgever alert moet zijn op signalen van werkstress en tijdig naar een oplossing zoekt.

Een ander speerpunt is de naleving van cao’s. Zo kunnen werkgevers en werknemers de Inspectie SZW vragen om te onderzoeken of bedrijven wel volgens de cao betalen. Met de resultaten van het onderzoek kunnen vakbonden of werknemers naar de rechter stappen om naleving af te dwingen.

Bron: Inspectie SZW

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests