Onderbetaling en uitbuiting in de horeca voorkomen

20 juli 2018
Onderbetaling uitbuiting horeca

In de horeca zijn er flink wat arbeidsrisico's. Met name onderbetaling en uitbuiting komen relatief vaak voor bij restaurants, cafés en andere horecabedrijven. Voorkom boetes en misverstanden. Dit zijn de regels. 

Onderbetaling uitbuiting horeca

Omdat er vaak wordt gewerkt met studenten, migranten en tijdelijke krachten kan het onbedoeld snel misgaan. Zeker in combinatie met de piektijden en het tekort aan personeel in de horeca is een foutje zo gemaakt. Zo'n fout kan jou een hoge boete opleveren na een controle van de Inspectie SZW.

Onderbetaling in de horeca

In de horeca komt het soms voor dat werknemers minder krijgen dan het wettelijk minimumloon. De Inspectie SZW houdt regelmatig controles bij horecabedrijven om te kijken of het personeel wel voldoende loon krijgt. Een controle kan bij toeval plaatsvinden of na een klacht of een tip.

Wat kost horecapersoneel?

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • Personeelskosten op een rij voor horeca
  • Tips om slim te besparen

Download whitepaper

Als er sprake is van onderbetaling kan er een sanctie volgen voor de werkgever. Dat kan een waarschuwing zijn, een boete of zelfs stillegging van het bedrijf. Dat laatste gebeurt alleen bij ernstige overtredingen die eerst opgelost moeten worden. Bij onderbetaling is de kans groot dat er een geldboete volgt. De hoogte van de boete hangt af van de mate waarin het loon afwijkt van het wettelijk minimumloon.

Let op

In de horeca heb je niet alleen te maken met het wettelijk minimumloon (WML), maar ook met de minimumlonen volgens de horeca-cao. Kijk regelmatig wat de actuele minimumlonen zijn per leeftijd en functie. Deze bedragen kunnen ieder half jaar aangepast worden (op 1 januari en 1 juli), dus houd dit goed in de gaten.

Uitbuiting in de horeca

Onderbetaling kan ook een aanwijzing zijn voor uitbuiting. Arbeidsuitbuiting komt regelmatig voor in de horeca. Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is er sprake van arbeidsuitbuiting.

Ook hier controleert de Inspectie SZW streng op. Voorkom dus een hoge boete door goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te bieden. Ook moet je oppassen met werknemers die te jong zijn voor het type werk dat zij doen.

In de horeca is er vaak sprake van een overtreding van werk- en rusttijden. Met name bij jongeren onder de 18 jaar, die recht hebben op meer pauzes, is dit een risico.

Let op

Voor het inzetten van jongeren tot 18 jaar gelden speciale regels. Ook als het om tijdelijk vakantiewerk gaat. Jongeren mogen niet ieder type werk doen. Werknemers onder de 16 mogen bijvoorbeeld alleen licht, ondersteunend werk verrichten. Ook gelden er aangepaste werktijden en hebben zij recht op meer pauzes.

Lees meer over de regels voor werken met jongeren.

Illegale arbeid in de horeca

In de horeca is er soms sprake van illegale arbeid of illegale tewerkstelling. Dat is het geval als je buitenlandse werknemers in dienst hebt zonder geldig verblijfsdocument en werkvergunning. 

Als je een buitenlandse werknemer laat werken zonder vereiste werkvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), kun je een boete krijgen van de Inspectie SZW.

Goed werkgeverschap in de horeca

Ben jij een goede werkgever? Het aanbieden van de juiste arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden is heel belangrijk. Daarmee kun je aantrekkelijk worden en blijven voor goed horecapersoneel. Zeker nu er een tekort is aan vakkrachten in de horeca, is het van groot belang om goed voor je personeel te zorgen en de juiste arbeidsvoorwaarden te bieden.

Tip

Voldoe jij aan de regels? De Inspectie SZW heeft twee online tools gemaakt waarmee je zelf kunt checken of je aan de wetten en regels voldoet. Doe bijvoorbeeld de Zelfinspectie 'Eerlijk werken' of de Zelfinspectie 'Arbo op orde'

Bron: Inspectie SZW, Rijksoverheid

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

20 juli 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.