Zo duur is winkelpersoneel

- bijgewerkt op 11 oktober 2019
Winkelpersoneel kosten totaal

Als ondernemer weet je natuurlijk wat je personeel waard is. Maar weet je ook wat een werknemer je kost? Alle kosten van winkelpersoneel op een rij, inclusief een handig rekenvoorbeeld.

Winkelpersoneel kosten totaal

Personeel vormt voor de meeste ondernemers de belangrijkste investering. Per werknemer betaal je allereerst natuurlijk het afgesproken brutosalaris. Daarbovenop betaal je gemiddeld nog eens 50 tot 60 procent van dat salaris aan extra kosten.

Hoe hoog de kosten per werknemer precies uitvallen, hangt af van de cao die van toepassing is en de individuele afspraken die je met werknemers maakt. Hieronder geven we een voorbeeldberekening voor een verkoopmedewerkster in een modezaak. 

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

Kosten werknemer detailhandel

Stel, je bent eigenaar van een kledingwinkel met acht werknemers. De zaken gaan goed en je wilt uitbreiden. Je bent op zoek naar een ervaren verkoopmedewerkster. Ze moet een mbo-diploma hebben en minimaal vijf jaar in de modebranche hebben gewerkt. Wat gaat deze werknemer jou kosten?

1. Werving en selectie

Om te beginnen zul je een sollicitatieprocedure moeten starten. Hoeveel zo’n procedure je kost, hangt helemaal af van je aanpak. Gemiddeld zijn bedrijven hier tussen de 4000 en 6000 euro aan kwijt. Maar als je het slim aanpakt, kan werving en selectie van een nieuwe werknemer aanmerkelijk minder kosten. 

2. Verplichte kosten (loonkosten, -heffingen en pensioen)

Op basis van haar opleiding en ervaring moet je de nieuwe verkoopmedewerkster plaatsen in functiegroep E van de cao Fashion, Sport & Lifestyle. Ze gaat fulltime aan de slag en verdient daarmee een brutosalaris van 1924 euro per maand. Daarbovenop betaal je het wettelijk verplichte vakantiegeld, een toeslag van 8%.

Onder de verplichte kosten vallen ook de verschillende loonheffingen, zoals de loonbelasting en de premies volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Tot slot betaal je ook nog een werkgeversbijdrage in het verplichte Pensioenfonds Detailhandel.

Rekenvoorbeeld verplichte kosten* Verkoopmedewerkster
Bruto jaarloon € 23.088
Vakantiegeld (8%) € 1.847
Werknemersverzekeringen € 2.704
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw € 1.720
Werkgeversbijdrage pensioenfonds € 1.679
Totaal € 31.038

(Extra verplichte kosten ten opzichte van brutoloon: 34,4%)

* Deze tabel geeft een overzicht van alle verplichte kosten die jij als werkgever voor je nieuwe werkneemster gaat betalen, berekend op jaarbasis. De loonbelasting en premie volksverzekeringen komen ten laste van de werkneemster en zijn verwerkt in het brutoloon. Zoals je ziet, betaal je bijna 35% aan extra verplichte kosten bovenop het brutoloon. 

3. Aanvullende kosten

Naast de verplichte kosten heb je als werkgever ook te maken met aanvullende kosten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om secundaire arbeidsvoorwaarden die je in het sollicitatiegesprek met je werkneemster overeenkomt. Denk aan een eventuele prestatiebeloning of dertiende maand.

Reiskosten en andere onkosten

Ook een vergoeding voor reiskosten en andere onkosten behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden, evenals het budget voor opleiding of talentontwikkeling.

De hoogte van deze kosten hangt af van de afspraken die je maakt. Een vuistregel voor het trainingsbudget is: niet meer dan één maandsalaris op jaarbasis.

4. Onvoorziene kosten

Houd daarnaast rekening met onvoorziene kosten. Je nieuwe werkneemster kan schade veroorzaken doordat zij een fout maakt, bijvoorbeeld. Of uitvallen door ziekte, arbeidsongeschiktheid of een bedrijfsongeval.

Ziekteverzuim

Dit kan aardig in de papieren lopen. Ziekteverzuim kost je bijvoorbeeld zo’n 200 tot 300 euro per dag. Bij langdurige ziekte is dat dus een enorme kostenpost.

Ook een arbeidsconflict kan veel geld kosten. Het is slim om je tegen dit soort kosten te beschermen door verzekeringen af te sluiten. Voor een ondernemer met minder dan tien medewerkers zal de premie van een ziekteverzuimverzekering tegen de 1000 euro per maand bedragen. Niet goedkoop dus, maar het biedt wel zekerheid.

Totale kosten nieuwe verkoopmedewerkster*  
Kosten werving & selectie € 4.000
Verplichte kosten (loon, loonheffingen, pensioen) € 31.038
Aanvullende kosten (secunaire arbeidsvoorwaarden) € 4.500
Onvoorziene kosten € 2.000
Totaal € 41.538

(Totaal extra kosten ten opzichte van brutoloon: 62,6%)

*Deze tweede tabel geeft een totaaloverzicht van de uitgaven die jij als werkgever voor je nieuwe werkneemster moet doen, berekend op jaarbasis. Uiteraard gaat het om schattingen, behalve bij de verplichte kosten. De post voor werving & selectie telt alleen mee in het eerste jaar. Los van die wervingskosten betaal je in totaal ruim 60% aan extra kosten bovenop het brutoloon.

Een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Beperk dit soort risico's met een verzekeringspakket op maat voor de detailhandel.

Dit kun je doen

- bijgewerkt op 11 oktober 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.