Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

uitgestelde behandelingen ziek personeel corona
uitgestelde behandelingen ziek personeel corona

Uitgestelde behandeling zieke werknemer door Corona, wat nu?

Het aantal uitgestelde behandelingen in ziekenhuizen van niet-corona patiënten lopen verder op in Nederland. Dit kan een nadelig effect hebben op de verzuim­duur. Caroline Koppen, verzuim­coach van De Goudse, beschrijft wat jij als werkgever kunt doen om je zieke werknemer te helpen bij zijn re-integratie.

Langere verzuim­duur door uitgestelde behandeling

Door het oplopende aantal Corona-patiënten die worden opgenomen in ziekenhuizen, lopen het aantal uitgestelde behandelingen (verder) op. In Nederland zijn in de eerste maanden na de Corona-uitbraak veel behandelingen van zieke mensen uitgesteld of stopgezet.

Na een voorzichtige opbouw in de zomermaanden worden de behandelingen in de tweede golf - met name in ziekenhuizen - weer uitgesteld.

In sommige gevallen heeft dit geen nadelig effect op de verzuim­duur: als je werknemer zonder een behandeling herstelt. Maar voor andere werknemers is een behandeling of interventie van belang om te kunnen herstellen van de beperkingen.

Zieke werknemer helpen?

Wat kun je als werkgever doen om je zieke werknemer te helpen? Net als bij wachtlijsten heb je als werkgever maar een beperkte rol om invloed uit te oefenen op de behandeling van de zieke werknemer.

De werknemer zal zelf bij zijn huisarts, behandelaar of ziektekostenverzekeraar ten rade moeten gaan of er mogelijk bij een andere behandelaar, in bijvoorbeeld een ander ziekenhuis, ruimte is om de behandeling op een eerder moment te krijgen.

Arbodienst of bedrijfsarts raadplegen

Daarnaast kun je als werkgever bij de arbodienst navragen of de bedrijfsarts een interventie kan adviseren die bij kan dragen aan het herstel. Je kunt hierbij denken aan inzet van een bedrijfspsycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werker of een bedrijfsfysiotherapeut.

Je zieke werknemer kan ook terughoudend zijn met het bezoeken van een behandelaar als hij bang is om besmet te raken. Het is goed om in gesprek te blijven met de zieke werknemer. Vraag bij je bedrijfsarts na of hij je hierbij kan helpen.

Re-integratietraject tijdens corona

Als de bedrijfsarts het advies heeft gegeven een interventie in te zetten voor je zieke werknemer kan het zijn dat - door de maatregelen rondom het coronavirus - een (re-integratie)traject voor je werknemer niet kan worden uitgevoerd.

Verzuim­dossier

Zorg dat je dit dan duidelijk vermeldt in je verzuim­dossier, bijvoorbeeld in het plan van aanpak. Welk advies kun je niet opvolgen en waarom niet.

Geef ook aan wanneer de verwachting is dat er wel weer mogelijkheden zijn. Zo blijf je zelf ook alert of dit wordt behaald.

Wat kan de zieke werknemer nog wél?

Tijdens de periode dat je werknemer niet (volledig) zijn eigen werk kan doen is het goed om te kijken naar wat hij nog wél kan.

Je kunt aan je bedrijfsarts vragen wat de beperkingen zijn waar je rekening mee moet houden en de werknemer aangepast werk in je organisatie aanbieden. Ook kun je kijken naar de mogelijkheden van thuiswerken voor je werknemer.

In sommige sectoren kunnen werknemers op een vrij eenvoudige wijze of met kleine investeringen werkzaamheden vanuit eigen huis verrichten.

Meer weten? Lees meer over de risico's van zieke werknemers en preventietips.

Caroline Koppen

Caroline Koppen is verzuim­coach bij De Goudse Verzekeringen en arbeidsdeskundige. Zij adviseert en begeleidt werkgevers die een verzuim­verzekering hebben, zowel in de preventieve sfeer als bij bestaand verzuim van personeel.

Whitepapers en online tests