Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Re-integreren tijdens corona ziek personeel
Re-integreren tijdens corona ziek personeel

Zieke werknemer en re-integreren tijdens corona

Corona zorgt voor oponthoud in de zorg. Wat als je zieke werknemer daardoor wordt gehinderd bij zijn re-integratie? Hoe kun je hem helpen? Verzuim­Coach Caroline Koppen geeft advies.

Zieke werknemers langer arbeidsongeschikt door corona

Zieke werknemers kunnen langer arbeidsongeschikt zijn door corona. Vanuit mijn rol als Verzuim­Coach zie ik dit soms: behandelingen in het ziekenhuis worden uitgesteld of lopen vertraging op.

Maar ook kan het zijn dat een zieke werknemer tot de risicogroep behoort en van zijn behandelaar te horen heeft gekregen dat hij niet (te veel) onder de mensen mag komen.

Bedrijfsarts adviseert opbouw re-integratie

Wat doe je als werkgever wanneer de bedrijfsarts je zieke werknemer het advies geeft zijn werkzaamheden op te bouwen?

Als werkgever moet je dan zorgen voor een werkplek en omgeving die veilig en gezond zijn. Hiervoor moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Als je werknemer vanuit huis kan werken is het goed om met hem te overleggen of zijn werkplek goed is ingericht.

Houd je ook aan de Arbowet bij thuiswerken.

Veilige thuiswerkplek

De minimale benodigdheden zijn:

 • Voldoende licht
 • Juist afgesteld bureau
 • Instelbare stoel
 • Computer of laptop met internet
 • Ergonomisch toetsenbord en muis
 • (Mobiele) telefoon
 • Externe toegang tot documenten en de mailserver
 • Printer/opbergkast/verlengsnoeren

Zieke werknemer kan niet vanuit huis re-integreren?

AIs het niet mogelijk is om je werknemer thuis te laten werken tijdens de re-integratie, moet je zorgen voor een veilige werkplek binnen je bedrijf.

Zorg ervoor dat je werknemer zo kan werken dat je zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot collega’s/klanten kunt garanderen.

Andere maatregelen waar je aan moet denken:

 • Voldoende ventilatie
 • Regelmatig schoonmaken van de werkplek
 • Voldoende mogelijkheden voor persoonlijke hygiëne (handzeep, papieren handdoekjes voor eenmalig gebruik)
 • Extra schoonmaakronde voor gezamenlijke ruimtes

Maak je werknemers bewust van de regels die er zijn rondom het voorkomen van besmettingen. Houd afstand, was regelmatig je handen, hoest/nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten, laat je testen, etc.

Ook kan het zijn dat je de werkplek aan moet passen, bijvoorbeeld met een spatscherm als er klantcontact is bij een balie.

Zieke werknemer angstig voor re-integreren tijdens corona

Je werknemer kan bang zijn om terug te keren naar de werkplek omdat hij dan met andere mensen in aanraking komt. Praat hierover met je werknemer.

Je contactpersoon bij de arbodienst of je bedrijfsarts kan hier ook een rol in spelen; mogelijk hebben zij nog tips voor jou of je werknemer over hoe hiermee om te gaan.

Blijf met je werknemer in gesprek over de gezamenlijke verantwoordelijkheid die jullie hebben in het re-integratietraject.

Deskundigenoordeel UWV

Je werknemer moet in principe het advies van de bedrijfsarts opvolgen. Is hij het daarmee niet eens? Dan kan hij een deskundigenoordeel van een verzekeringsarts aanvragen bij het UWV. Volgt hij het advies van de bedrijfsarts niet op en vraagt hij ook geen deskundigenoordeel aan? Dan kun je hem als werkgever een sanctie opleggen door het loon geheel of gedeeltelijk op te schorten.

Hoe specialisten, bedrijfsartsen en het UWV op corona als vertragende factor reageren is nog niet bekend, want de situatie is nog erg nieuw. Vanuit de basis is de werknemer (gedeeltelijk) geschikt voor zijn eigen arbeid en zal hij die moeten uitvoeren.

Heb je jouw bedrijf tijdelijk moeten sluiten door corona en kun je je werknemer geen werk aanbieden? Pas dan het verzuim­percentage wel aan en vraag via de NOW-regeling een tegemoetkoming aan.

Caroline Koppen

Caroline Koppen is verzuim­coach bij De Goudse Verzekeringen en arbeidsdeskundige. Zij adviseert en begeleidt werkgevers die een verzuim­verzekering hebben, zowel in de preventieve sfeer als bij bestaand verzuim van personeel.

Whitepapers en online tests