Personeelsverloop verlagen personeel verloop
Personeelsverloop verlagen personeel verloop

Personeels­verloop verlagen, 9 tips

Bedankt en tot ziens! Daar gaat weer een gewaardeerde werknemer. Hoe hoog is het personeels­verloop in jouw bedrijf? Voorkom dat werknemers ongewenst vertrekken. 9 tips om je personeels­verloop te beperken.

Waarom personeels­verloop terugdringen?

Je bent druk op zoek naar versterking, maar als werknemers via de achterdeur weer vertrekken ben je aan het dweilen met de kraan open. Zo komt je bedrijf nooit structureel verder.

Zeker als het personeels­verloop in jouw bedrijf hoog is, moet je daar echt iets aan doen. Ga in ieder geval op zoek naar de oorzaak en kijk wat je kunt doen om werknemers langer gemotiveerd te houden.

Goede vervangers zijn nu lastig te vinden. Door het personeels­tekort in veel branches kan je bedrijf in de problemen komen.

Personeels­verloop berekenen

Hoe hoog is het personeels­verloop in jouw bedrijf? Je kunt dit berekenen door het aantal vertrekkende werknemers te delen door het (gemiddeld) aantal werknemers in je bedrijf en dan te vermenigvuldigen met 100. 

Stel dat er dit jaar 4 werknemers zijn vertrokken. Je hebt (gemiddeld) 25 werknemers. De rekensom is dan 4 : 25 X 100 = 16. Je personeels­verloop is 16 procent.

Gewenst personeels­verloop

Hoe hoog mag het personeels­verloop zijn? Een ambitie van 0 procent verloop is niet haalbaar. Je kunt werknemers niet voor altijd behouden. Je hebt namelijk te maken met:

  • Onvermijdbaar verloop: bijvoorbeeld door ziekte, overlijden of pensioen.
  • Gewenst verloop: een wisseling van de wacht is soms nodig. Dit zorgt voor frisse energie binnen je bedrijf. Vertrek of ontslag is dan gewenst.

Wat is een aanvaardbaar personeels­verloop voor bedrijven? Een gemiddeld personeels­verloop rond de 10 procent wordt gezien als een goed uitgangspunt.

Bepaal het personeels­verloop

Stel een doel. Probeer bijvoorbeeld je personeels­verloop altijd onder de 12 procent te houden.

Maar hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Benut deze 9 tips voor ondernemers met personeel:

1. Personeels­beleid aanpassen

Richt je personeels­beleid in op het behouden van goed personeel. Daarvoor zijn duidelijke doelen nodig. Wat zijn jouw doelen met personeel? Hoe ga je die doelen halen? De manier waarop je dat gaat doen vormt jouw personeels­beleid. 

Met een goed personeels­beleid krijg je meer grip op je zaak. Je zorgt ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de doelen van je onderneming.

Maak een goed personeels­beleid in 7 stappen.

Strategische personeels­planning

Een belangrijk onderdeel is je strategische personeels­planning. Daarbij kijk je met een strategische bril naar de invulling van je personeels­bestand. Bedenk niet alleen welke werknemers je nu nodig hebt, maar vooral ook welke werknemers je in de toekomst nodig gaat hebben. Daardoor kun je op tijd bijsturen en voorkom je grote gaten in je bezetting.

2. Voortijdig vertrek voorkomen Personeelsverloop berekenen en verlagen

Wil je gewaardeerde werknemer vertrekken? Soms kun je dat al van ver zien aankomen. Medewerkers geven namelijk ongewild signalen af als ze weg willen. Een werknemer is bijvoorbeeld minder productief en betrokken, kritisch op de leiding of juist onverschillig.

Zoek naar oplossingen

Ga op tijd het gesprek aan. Stel vooral vragen. Misschien is er een probleem dat je samen kunt oplossen, waardoor het voor je werknemer weer aantrekkelijk wordt om te blijven. Je kunt bijvoorbeeld de werkomstandigheden aanpassen of afspraken maken over aangepaste werktijden.

Vaste gesprekken

Door geregeld gesprekken te houden kun je de motivatie en wensen van je personeel in de gaten houden. Gebruik hierbij een vaste structuur, bijvoorbeeld met het formulier functioneringsgesprek.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

3. Werknemers intrinsiek motiveren

Werknemers motiveren is cruciaal voor ieder bedrijf dat wil presteren. Maar hoe doe je dat? Er is helaas geen standaardrecept voor motivatie. Het is namelijk heel persoonlijk. Wat iemand motiveert verschilt per persoon.

Zoek daarom naar de intrinsieke motivatie van je werknemer. Probeer hem vervolgens te binden en boeien met gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. Lees hierover het artikel Hoe kernwaarden je personeel vooruit helpen.

Persoonlijke aandacht

Je kunt al een groot verschil maken door werknemers persoonlijke aandacht geven. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie.

Coach je team

Personeel motiveren kun je leren. Lees het artikel Van vakman tot peoplemanager in 5 stappen.

4. Maak werk van goed werkgeverschap

Je personeels­verloop terugdringen heeft ook te maken met goed werkgeverschap. Dat is een wettelijke plicht. Je houden aan de wetten rondom personeel is een belangrijke voorwaarde om werknemers voor lange tijd aan je bedrijf te binden.

Verdiep je daarom in het Arbeidsrecht en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Als je medewerkers zien dat je alle verplichtingen nakomt en personeels­zaken goed regelt, zullen ze zich prettig voelen binnen je bedrijf en langer aan boord blijven.

Voorkom werkconflicten

Als je niet voldoet aan de richtlijnen van goed werkgeverschap kun je een conflict krijgen met je werknemer. Dat is vaak een reden voor vertrek. Probeer arbeidsconflicten dus te voorkomen.

5. Stimuleer werkplezier

Werkplezier is vaak de belangrijkste factor voor werknemers om te blijven. Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg voor de nodige uitdaging per functie, maar ook voor ontspanning.

Geef werknemers de mogelijkheid om tussendoor te ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen.

8 tips voor ontspanning

In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken. Maar welke vorm van ontspanning kun je nu het beste kiezen? Lees deze 8 tips voor ontspanning op het werk.

6. Verbeter de arbeidsvoorwaarden

Hoewel dit niet de belangrijkste factor is, kunnen arbeidsvoorwaarden wel een rol spelen in het aanblijven van een werknemer. Het is namelijk ook een vorm van waardering en respect voor je werknemer.

Een passend loon geven is belangrijk, omdat werknemers anders sneller overstappen naar een beter betaalde baan. Daarnaast kun je met goede secundaire arbeidsvoorwaarden ook het verschil maken. 

Passende voorwaarden per persoon

Ga na welke arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn voor je werknemer. Misschien wil hij wel vaker thuiswerken en een goede thuiswerkvergoeding ontvangen. Kijk zo per persoon wat je kunt bieden.

Denk op tijd na over een salarisverhoging. Daarmee voorkom je dat werknemers vertrekken voor meer loon.

7. Geef schouderklopjes

Werknemers hechten over het algemeen meer waarde aan respect en waardering dan aan een goed salaris. Een oprecht compliment van jou als leidinggevende kan al veel doen. En hoeveel kost het nou om regelmatig een schouderklopje te geven?

69% van de werknemers wil harder werken als ze meer waardering krijgen.

Zorg vooral dat je werknemers voldoende ruimte krijgen om werkzaamheden zelfstandig in te vullen. Door het delegeren van taken geef je ze uitdagend werk. De toegenomen verantwoordelijkheid leidt bij je werknemers tot meer betrokkenheid. Daardoor kun je het personeels­verloop aanzienlijk verlagen.

8. Faciliteer persoonlijke groei

Zorg dat werknemers zich verder kunnen ontwikkelen binnen je bedrijf. Dan is er weinig reden om naar een andere baan te zoeken. Je hebt als werkgever zelfs een scholingsplicht. Wat kun je bieden?

  • Opleiding of training
    Dit is de meest voor de hand liggende manier om persoonlijke groei te faciliteren. Zorg wel dat de opleiding of training zinvol is en daadwerkelijk iets oplevert.
  • Andere doorgroeimogelijkheden
    Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het wisselen van functie (promotie). Of denk aan jobcrafting, waarbij je een baan op-maat creëert. Daarmee kun je binnen je bedrijf afwisseling, doorgroei en persoonlijke ontwikkeling stimuleren.

Praat met je werknemer over zijn ambities en persoonlijke ontwikkeling. Houd bijvoorbeeld een POP-gesprek en stel doelen.

Subsidies voor scholing

Op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn er subsidies voor scholing. Een paar opties op een rij:

  • STAP
    Tot en met 2023 kunnen jij en je werknemers gebruikmaken van het STAP budget voor scholing. Je kunt tot 1000 euro per jaar vergoed krijgen per persoon voor cursussen en trainingen.
  • SLIM
    Mogelijk kun je ook SLIM subsidie benutten voor werkgevers. Hiermee kun je bijvoorbeeld een opleidings- en ontwikkelplan laten maken of ontwikkeladviezen voor je werknemers financieren.
  • NL leert door
    Je kon deelnemen aan gratis online cursussen en trainingen dankzij de subsidie Nederland leert door. Helaas kun je de subsidie NL leert door niet meer aanvragen. Dit kon tot 31 maart 2023.

Bekijk meer subsidies voor bedrijven met personeel.

9. Leer van elk exitgesprek

Als een werknemer vertrekt betekent dat niet dat je gefaald hebt als werkgever. Dat hoort bij het vak. Soms is iemand gewoon toe aan een nieuw avontuur. Maar als het heel vaak gebeurt, kun je je wel afvragen waarom.

Stel die vraag ook aan je werknemer in een exitgesprek. En probeer de echte reden te achterhalen. Tijdens een exitgesprek zal je werknemer eerder vrijuit spreken en gevoelige punten benoemen. Want er is altijd nog wel iets om aan te werken in je bedrijf.

Ben jij een goede werkgever?

Personeel aantrekken en behouden begint bij jezelf. Doe de ondernemerstest en breng verbeteringen aan waar nodig.

Vragen over personeels­verloop

  • Wat is personeels­verloop?

    Personeels­verloop gaat over de uitstroom van werknemers. Denk aan werknemers die zelf ontslag nemen, ontslagen worden, met pensioen gaan, ziek uit dienst gaan of overlijden. Als het aantal vertrekkende werknemers hoog is ten opzichte van het totaal aantal werknemers in je bedrijf, spreek je van een groot personeels­verloop.

  • Waarom personeels­verloop verlagen?

    Het personeels­verloop in de hand houden is cruciaal voor een gezond bedrijf. Als het verloop hoog is kun je moeilijk verder bouwen aan je bedrijf en kun je zelfs flink in de problemen komen. Omdat werving en selectie van personeel heel duur is en steeds lastiger wordt, kun je je beter focussen op het behouden van werknemers. Dit kan je veel opleveren.

  • Hoe zorg ik voor goed werkgeverschap?

    Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

personeel

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

Meest gelezen

Personeels­behoud, hoe pak je het aan?

Weer een werknemer die vertrekt. Daar zit je nu echt niet op te wachten. Je komt al personeel tekort. Wat kun je doen? Voorkom een leegloop en ga aan de slag met personeels­behoud. Gebruik dit stappenplan voor ondernemers.

Whitepapers en online tests