Voordelen van uitzendbureaus
Voordelen van uitzendbureaus

Wat zijn de voordelen van een uitzendbureau?

Uitzendbureaus voorzien in de behoefte aan flexibel personeel. Wil je weten of deze manier van werken ook bij jouw bedrijf past? De voordelen van uitzendbureaus op een rij.

Flexibel personeel inzetten

Uitzendbureaus kunnen voor veel vacatures een geschikte kandidaat vinden. Voor uitzendbureaus geldt vaak dat zij de markt goed kennen, beschikken over een uitstekend netwerk en toegang hebben tot een grote groep werkzoekenden.

Hierdoor zijn uitzendbureaus een interessante partner voor werkgevers die op zoek zijn naar flexibel personeel.

Kosten uitzendbureau

Als je overweegt om een uitzendbureau in de arm te nemen, is het van belang om te weten wat er allemaal komt kijken bij het inhuren van uitzendkrachten. Maak vooral een goede kostenafweging.

Uitzendkrachten zijn niet goedkoop. Zij hebben recht op dezelfde salarissen en arbeidsvoorwaarden als je eigen werknemers. Daarbovenop betaal je het uitzendbureau een bedrag voor de verleende dienst.

Elk uitzendbureau hanteert zijn eigen tarief, dus het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen. In het algemeen geldt dat de totale kosten voor een uitzendkracht uitkomen op twee tot drie keer het brutoloon

Personeel aannemen ja of nee

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Uitzendbureau, 5 voordelen

Het inhuren van uitzendkrachten is dus relatief duur, maar daar krijg je wel een flink aantal voordelen voor terug. Namelijk:

1. Tijdwinst

De sollicitatieprocedure voor uitzendkrachten is aanzienlijk korter dan die voor eigen werknemers. Je kunt de werving en selectie helemaal overlaten aan het uitzendbureau.

Je hoeft geen vacatures te plaatsen en je ook niet door tientallen sollicitatiebrieven heen te worstelen. Bovendien spaar je de kosten van personeels­advertenties uit.

De kans is groot dat het uitzendbureau snel geschikte kandidaten vindt, omdat het kan putten uit een grote database. Het bureau checkt de kandidaten op referenties en zorgt voor het vastleggen van de afspraken. Ook hier win je dus tijd.

Bij veel uitzendbureaus kun je zelfs regelen dat de kandidaten een training of opleiding krijgen als dat voor het werk nodig is. Je hebt er dus geen omkijken naar en bespaart ook op de kosten van scholing.

2. Flexibiliteit

Het grootste voordeel van het werken met uitzendkrachten is dat je hen in veel gevallen kunt inzetten als het jou uitkomt. In drukke periodes vang je een piek in de productie bijvoorbeeld op met uitzendkrachten.

Wordt het weer rustiger, dan stuur je hen in overleg met het uitzendbureau naar huis. Je betaalt alleen voor gewerkte uren.

Projectmatig werken

Die flexibiliteit is vooral handig als jouw bedrijf veel projectmatig werk levert. Je stemt het aantal in te huren uitzendkrachten af op de duur en omvang van een project. Is het project klaar, dan laat je hen weer gaan. Zo heb je een flexibele schil van werknemers en voorkom je onnodig hoge loonkosten.

Lange inwerkperiode

Bedenk daarbij wel dat een uitzendcontract ook flexibiliteit biedt aan de uitzendkracht. Zij kunnen op elk moment stoppen. Vooral bij werk dat een lange inwerkperiode vereist, kan dit een risico zijn.

Weeg dit mee in je beslissing om wel of geen uitzendkracht in te huren voor bepaalde vacatures.

3. Geen loondoorbetaling bij ziekte

Als een van je vaste werknemers ziek wordt, ben je verplicht om hem het loon door te betalen zolang de ziekte duurt, tot maximaal twee jaar. Deze verplichting geldt niet bij ziekte van uitzendkrachten.

Jij bent namelijk niet de werkgever van de uitzendkracht, maar slechts de inlener. Het uitzendbureau is de feitelijke werkgever en is daarom verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte.

4. Langere proefperiode

In de praktijk blijkt dat bijna de helft van de uitzendkrachten uiteindelijk een vast dienstverband krijgt bij het bedrijf dat hen inhuurt.

In die zin kun je het uitzendcontract wel vergelijken met de proeftijd voor werknemers met een tijdelijk of vast contract. Met dit verschil dat de proefperiode voor uitzendkrachten veel langer is dan één maand, namelijk de duur van drie tijdelijke contracten.

Het voordeel hiervan is dat je langer de tijd hebt om te beoordelen of de uitzendkracht geschikt is voor zijn functie en past binnen het bedrijf. Dat geeft meer zekerheid voor een eventuele beslissing om hem wel of niet in vaste dienst te nemen.

Zo verminder je het risico om opgezadeld te zitten met een vaste kracht die niet voldoet en aan wie je een fikse ontslagvergoeding moet meegeven bij ontslag.

Vast contract

Als een uitzendkracht twee jaar achtereen bij jouw bedrijf werkzaam is, ben je verplicht om hem een vast contract aan te bieden. Wil je hem juist in dienst nemen voordat het uitzendcontract afloopt, dan kan het uitzendbureau een boete in rekening brengen.

5. Minder administratieve rompslomp

Als je een uitzendkracht inhuurt, betaal je daarvoor een vast tarief aan het uitzendbureau. Het bureau is de officiële werkgever en regelt de uitbetaling van het loon, de afdracht van premies en heffingen aan de Belastingdienst.

Daarnaast zorgt het uitzendbureau ook voor alle andere administratieve verplichtingen die bij het werkgeverschap horen. Denk aan zaken als het verstrekken van loonstroken en jaaropgaven, het toekennen van vakantiedagen en het administreren van de ziek- en herstelmeldingen.

Met het inhuren van uitzendkrachten heb je dus veel minder administratieve rompslomp. Dat betekent dat je flink kunt besparen op de kosten van je personeels­administratie.

Het enige wat het uitzendbureau van je verlangt, is dat je wekelijks controleert of de uitzendkracht het juiste aantal gewerkte uren opgeeft en hiervoor een handtekening zet.

Uitzendbureau en WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die van kracht is sinds 1 januari 2020, heeft geen grote impact gehad op uitzendkrachten. Voor jou als inlener zijn er geen belangrijke wijzigingen.

Uitzending is namelijk iets anders dan payrolling, waarbij de ingehuurde kracht nu dezelfde arbeidsvoorwaarden moet krijgen als de rest van je werknemers.

Mogelijk zijn de tarieven voor uitzendkrachten wel iets omhoog gegaan, omdat het uitzendbureau zelf een hogere WW-premie moet betalen voor werknemers met een tijdelijk contract.

Uitzendbureau inschakelen, 2 tips

  1. Uitzendkrachten zijn officieel niet bij jou in dienst, maar je bent er als ondernemer wel verantwoordelijk voor dat hun arbeidsomstandigheden voldoen aan de eisen van de wet.
  2. Raakt een uitzendkracht betrokken bij een bedrijfsongeval, dan ben jij aansprakelijk. Controleer dus of je aansprakelijkheids­verzekering ook geldt voor uitzendkrachten.

horeca personeel

Flexwerkers wel of niet verzekeren?

De regels rondom ziekte­verzuim voor flexwerkers in de horeca zijn niet hetzelfde als voor je vaste horeca­personeel.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests