HR-adviseur
HR-adviseur

Hoe helpt een HR-adviseur mij?

Een HR-adviseur helpt je op het gebied van personeels­management. Dat is niet alleen interessant voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere werkgevers. Wat kan zo'n adviseur voor jou betekenen?

Veel kleinere werkgevers moeten het stellen zonder eigen HR-medewerker of afdeling die zich hiermee bezighoudt. Het bedrijf is daar meestal nog niet groot genoeg voor. De ondernemer regelt personeels­zaken dan zelf, of hij heeft deze taken ondergebracht bij een personeels­lid.

Zodra het bedrijf gaat groeien, kan het interessant zijn om een professionele HR-adviseur in te schakelen. Daarmee haal je veel deskundigheid op het gebied van personeel in huis. Zo kan de adviseur je helpen bij het implementeren van professioneel personeels­beleid.

Werkgebieden HR-adviseur

Op het gebied van personeel bestaan veel verschillende specialismen. Een aantal voorbeelden van werkgebieden van een HR-adviseur:

Arbeidsrecht

In Nederland gelden veel verschillende regels op het gebied van personeel. Als werkgever moet je op de hoogte zijn van het arbeidsrecht. Veel regels zijn echter complex en bovendien veranderen ze van tijd tot tijd. Om kostbare fouten te voorkomen, kan het zinvol zijn om een HR-adviseur in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie of het ontslag van een werknemer.

Personeels­beleid

Professioneel personeels­beleid is onontbeerlijk voor iedere ondernemer met personeel. Dit betekent onder meer dat je doelstellingen afspreekt met werknemers en functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken houdt. Een HR-adviseur helpt je om het personeels­beleid op een hoger plan te tillen. Daarmee draag je bij aan het succes van je bedrijf.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Personeels­kosten

Voor iedere werkgever zijn personeels­kosten een belangrijk onderwerp. Een HR-adviseur kan je adviseren over zaken als loonbeleid. Daarmee krijg je inzicht in de optimale beloning ten opzichte van concurrerende werkgevers. Ook is het mogelijk om besparingsmogelijkheden te onderzoeken. Bijvoorbeeld door het wijzigen van arbeidsvoorwaarden of op zoek te gaan naar subsidies.

Sociale innovatie

Sociale innovatie kan bijdragen aan de productiviteit en het concurrentievermogen van je onderneming. Een HR-adviseur met ervaring op dit gebied kan je helpen bij het vinden van nieuwe manieren van organiseren. Dan gaat het bijvoorbeeld om zelfroosteren, waarbij je het werk op een flexibele manier organiseert. Een ander voorbeeld is het geven van meer ruimte aan werknemers.

Werving en selectie

De juiste persoon op de juiste plek. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo is het mogelijk dat je stapt in een van de valkuilen bij selectiegesprekken. Dit kan ertoe leiden dat je de verkeerde persoon aanneemt. Daardoor zit je mogelijk nog een tijd aan deze werknemer vast. Vervolgens moet je op zoek naar een andere kandidaat. Een HR-adviseur kan je op een professionele manier ondersteunen bij de werving en selectie.

Ziekte­verzuim

Een langdurig zieke werknemer kan grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. Als werkgever moet je namelijk twee jaar lang minimaal 70 procent van het loon van een zieke werknemer doorbetalen. Een HR-adviseur die hierin gespecialiseerd is, kan je ondersteunen op het gebied van ziekte­verzuim en re-integratie. Hierdoor krijg je een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag.

Tip

Een HR-adviseur kan zich laten certificeren als Certified HR Professional. De Nederlandse Vereniging voor Personeels­management (NVP) kent deze certificering toe na een uitgebreide procedure. Dit geeft een indicatie van de vakbekwaamheid van de HR-adviseur.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

21165 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests