Salarisberekening stappenplan
Salarisberekening stappenplan

Stappenplan voor salarisberekening

Hoe bereken je het salaris van een werknemer? En hoe kom je erachter wat een marktconforme beloning is? Met dit stappenplan bepaal je in drie eenvoudige stappen een passend salaris.

Goede salarisberekening belangrijk

Een passend salaris bindt je personeel voor een langere tijd aan je onderneming. Bij een te laag salaris zal een werknemer zich na verloop van tijd afvragen of de beloning wel opweegt tegen de gevraagde inspanningen. De kans is dan groot dat je werknemer vertrekt.

Passend salaris voor werknemer

Een te laag salaris kan dus leiden tot ongewenst verloop van personeel. En het kan je een hoop tijd, geld en moeite kosten om weer aan nieuwe werknemers te komen.

Tegelijk wil je niet meer betalen dan wat gebruikelijk is voor een soortgelijke functie. Om daar achter te komen, heb je kennis nodig over wat een werknemer 'waard' is in de markt. Een goede salarisberekening is dus belangrijk.

Zeker nu er sprake is van een krappe arbeidsmarkt zullen werknemers eerder de overstap maken naar een beter betaalde baan. 

Salarisberekening in 3 stappen

Hoe kom je tot een salaris dat passend is voor je werknemer en je bedrijf? Zorg in ieder geval dat je nooit onder het minimumloon per leeftijd komt. Dat is de ondergrens. Maar hoever ga je er boven zitten? Volg deze 3 stappen voor een goede salarisberekening:

Stap 1. Wat betalen andere bedrijven?

Salarisonderzoeken bevatten gedetailleerde informatie over de lonen die gebruikelijk zijn voor soortgelijke functies. Deze onderzoeken komen van pas bij het berekenen van een passend salaris. Hiermee kun je je voorstel beter onderbouwen tijdens salarisonderhandelingen.

Enkele bekende salarisonderzoeken en vergelijkwebsites voor werkgevers en werknemers zijn:

Houd er wel rekening mee dat niet alle salarisonderzoeken en vergelijkingswebsites even representatief zijn. Sommige zijn namelijk gebaseerd op de salaris­gegevens van een klein aantal werknemers. Controleer dus eerst de omvang van de steekproef.

Informatie over salarissen vind je verder in personeels­advertenties. Die bevatten soms een salarisindicatie. Lees meer over salaris vergelijken in het MKB.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Stap 2. Wat kun je nog meer bieden?

Mogelijk kun je werknemers (nog) niet een geweldig basissalaris bieden. Met extra secundaire arbeidsvoorwaarden compenseer je dat magere salarisvoorstel. Deze extra’s worden door veel werknemers gewaardeerd.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden:

Sommige mensen zijn bereid een lager salaris te accepteren als deze extra’s daar tegenover staan. Kinderopvang en de mogelijkheid om thuis te werken zijn bijvoorbeeld erg gewild. Probeer zo veel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de werknemer.

Heb je te maken met een eventuele verplichte cao? Houd er dan rekening mee dat je een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden verplicht moet aanbieden vanuit de cao. In de meeste gevallen mag je wel in positieve zin afwijken van de cao, zodat je nog steeds iets extra’s kunt bieden.

Naast secundaire heb je ook nog tertiaire arbeidsvoorwaarden. Soms kun je daarmee wel het verschil maken.

Stap 3. Hoeveel kost me dat?

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je dit als werkgever kunt betalen. Daarbij is het goed om te weten dat de kosten van een werknemer altijd meer zijn dan zijn brutosalaris.

Je betaalt als werkgever namelijk een aantal verplichte bijdragen en reserveringen. Reken erop dat er nog 20 tot 35 procent bovenop het brutosalaris komt.

Van bruto naar netto salaris

Wil je weten wat het verschil is tussen bruto en netto? Bereken het bruto en netto salaris?

Je bent in ieder geval verplicht om het minimumloon én de vakantietoeslag te betalen. Daarbij past de overheid twee keer per jaar het minimumloon aan.

In een eventuele verplichte cao kan daarnaast een minimumloon zijn voorgeschreven dat hoger ligt dan het wettelijk minimumloon. Daar komen eventueel nog bij: betaalde overuren, bonussen en winstuitkeringen.

Verder zijn er allerlei factoren die mede de hoogte van het salaris bepalen. Dan kun je onder meer denken aan:

  • opleidingsniveau
  • verantwoordelijkheden
  • werkervaring
  • eventuele schaarste op de arbeidsmarkt
  • de regio waarin je zoekt.

Salarisberekening uitbesteden?

Heb je hulp nodig bij het berekenen van het salaris? Dan kun je eventueel een administratiekantoor inschakelen.

Structuur in salarisberekening Salarisberekening werknemer passend salaris

Om te voorkomen dat je iedere keer opnieuw aan de slag moet met salarisberekening, is het slim structuur aan te brengen in de salarissen binnen je bedrijf. Dan weet je precies wat je kunt bieden per functie, leeftijd en ervaring.

Salarisschalen bepalen

Het is slim de salarissen in je bedrijf vast te leggen in een salarishuis of loongebouw. Je bepaalt vaste salarisschalen of -treden per functie, leeftijd en/of ervaring.

Daarmee hebben jij en je werknemers duidelijkheid. Werknemers worden zo automatisch beloond voor de loyaliteit aan je bedrijf en hoeven niet te vragen om een salarisverhoging. Dat kan je uiteindelijk veel tijd schelen.

Hoe bepaal je goede salarisschalen? Bekijk het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.

zakelijke dienstverlener ondernemer risico

Zakelijke dienstverlener

Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Vragen over salarisberekening

  • Hoe werkt salarisberekening in mijn branche?

    De salarissen in je branche vallen meestal hoger uit als er een cao van toepassing is. In de cao staat vaak een hoger minimumloon dan het wettelijk minimumloon. Er kunnen ook bepalingen gelden over indirecte salariskosten (secundaire arbeidsvoorwaarden) en andere personeels­kosten. Bekijk een overzicht van cao's.

  • Welke salariskosten zijn er?

    Salariskosten kun je verdelen in vier categorieën: Je hebt (1) directe salariskosten, zoals het loon en vakantietoeslag, (2) indirecte kosten, zoals onkostenvergoedingen en pensioen, (3) verplichte premies en bijdragen, ook wel loonheffingen genoemd en (4) overige personeels­kosten, zoals kosten voor de werkplek en werkkleding.

  • Waarom salarissen vergelijken?

    Goede werknemers zijn goud waard. Door het toenemende personeels­tekort kost het meer moeite om nieuwe talenten en vakmensen te vinden. Een goed salaris is cruciaal om ze aan je bedrijf te binden. Vergelijk dus de salarissen in jouw regio voor soortgelijke functies en werkervaring.

  • Wanneer geef je meer salaris?

    Een salarisverhoging wordt vaak gegeven rondom de jaarwisseling, bij verlening van een contract of op basis van een beoordeling. Ook bij een promotie of bij uitbreiding van het takenpakket kun je het salaris verhogen.

  • Hoe kun je het salaris berekenen?

    Bij de berekening van het salaris houd je rekening met bruto en netto loon. Op een salarisstrook vermeld je alle onderdelen van het loon, waaronder de loonheffingen en vergoedingen. Lees meer over salaris berekenen.

  • Wat is loonheffing?

    Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die op het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.

  • Hoe kun je besparen op salariskosten?

    Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je lasten lager worden. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen voor ondernemers met personeel.

  • Wat kost personeel?

    Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. In dit gratis whitepaper krijg je een overzicht van de kosten van personeel.

Meest gelezen

Overeenkomst van opdracht, tips en een voorbeeld

Als je een zzp’er of freelancer inschakelt, is het van belang om alle werkafspraken goed vast te leggen. Dat doe je in een overeenkomst van opdracht (OVO). Wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het maken van zo’n overeenkomst?

Voorbeelden van een arbeidscontract

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen, maar ze bevatten vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeidscontract voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd.

Whitepapers en online tests