Stappenplan voor salarisberekening

- bijgewerkt op 09 juni 2017
Salaris werknemer berekenen

Hoe bereken je het salaris van een werknemer? En hoe kom je erachter wat een marktconforme beloning is? Met dit stappenplan bepaal je in drie eenvoudige stappen een passend salaris.

Salaris werknemer berekenen

Een passend salaris bindt je personeel voor een langere tijd aan je onderneming. Bij een te laag salaris zal een werknemer zich na verloop van tijd afvragen of de beloning wel opweegt tegen de gevraagde inspanningen. De kans is groot dat dit leidt tot ongewenst verloop.

Tegelijk wil je niet meer betalen dan wat gebruikelijk is voor een soortgelijke functie. Om daar achter te komen, heb je kennis nodig over wat een werknemer ‘waard’ is in de markt. In drie stappen kom je tot een salaris dat passend is voor je werknemer en je bedrijf.

Salaris werknemer berekenen

Stap 1. Wat betalen andere bedrijven?

Salarisonderzoeken bevatten gedetailleerde informatie over de lonen die gebruikelijk zijn voor soortgelijke functies. Deze onderzoeken komen van pas bij het berekenen van een passend salaris. Hiermee kun je je voorstel beter onderbouwen tijdens salarisonderhandelingen.

Houd er wel rekening mee dat niet alle salarisonderzoeken even representatief zijn. Sommige zijn namelijk gebaseerd op de salarisgegevens van een klein aantal werknemers. Controleer dus eerst de omvang van de steekproef.

Je moet soms diep in de buidel tasten voor een salarisonderzoek. De bedragen lopen tot in de duizenden euro’s. Als je zelf deelneemt aan een onderzoek, ben je vaak minder of zelfs helemaal niets kwijt.

Enkele bekende salarisonderzoeken voor werkgevers:

Hoewel dit salarisonderzoek vooral gericht is op werknemers, kun je ook gebruikmaken van het Salariskompas van Intermediair. Hiermee krijg je een indicatie van salarissen in een groot aantal branches en functies.

Informatie over salarissen vind je verder in personeelsadvertenties. Die bevatten soms een salarisindicatie.

Stap 2. Wat kun je nog meer bieden?

Wellicht kun je werknemers (nog) niet een geweldig basissalaris bieden. Met extra secundaire arbeidsvoorwaarden compenseer je dat magere salarisvoorstel. Deze extra’s worden door veel werknemers gewaardeerd.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden:

Personeel aannemen?

Dat is goed nieuws, want daarmee gaat je bedrijf groeien. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Lees verder

Sommige mensen zijn bereid een lager salaris te accepteren als deze extra’s daar tegenover staan. Kinderopvang en de mogelijkheid om thuis te werken zijn bijvoorbeeld erg gewild. Probeer zo veel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de werknemer.

Heb je te maken met een eventuele verplichte cao? Houd er dan rekening mee dat je een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden verplicht moet aanbieden vanuit de cao. In de meeste gevallen mag je wel in positieve zin afwijken van de cao, zodat je nog steeds iets extra’s kunt bieden.

Stap 3. Hoeveel kost me dat?

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je dit als werkgever kunt betalen. Daarbij is het goed om te weten dat de kosten van een werknemer altijd meer zijn dan zijn brutosalaris. Je betaalt als werkgever namelijk een aantal verplichte bijdragen en reserveringen. Reken erop dat er nog 20 tot 35 procent bovenop het brutosalaris komt.

Je bent in ieder geval verplicht om het minimumloon én de vakantietoeslag te betalen. Daarbij past de overheid twee keer per jaar het minimumloon aan. In een eventuele verplichte cao kan daarnaast een minimumloon zijn voorgeschreven dat hoger ligt dan het wettelijk minimumloon. Daar komen eventueel nog bij: betaalde overuren, bonussen en winstuitkeringen.

Verder zijn er allerlei factoren die mede de hoogte van het salaris bepalen. Dan kun je onder meer denken aan:

Tip

Heb je hulp nodig bij het berekenen van het salaris? Dan kun je eventueel een administratiekantoor inschakelen.

  • Wat als je klanten niet of laat betalen?
  • Of als een klant jou aansprakelijk stelt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Bekijk de mogelijkheden

- bijgewerkt op 09 juni 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.