Alternatieve financieringsvormen
Alternatieve financieringsvormen

MKB maakt weinig gebruik van nieuwe financieringsvormen

Kleine ondernemers hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen zoals startersleningen, crowdfunding en overbruggingskredieten. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Kamer van Koophandel (KvK) samen met de Hogeschool Utrecht uitvoerde. 

De peiling 'Behoefteonderzoek en analyse MKB-financiering' werd onder ruim drieduizend ondernemers gehouden, waarvan 1400 MKB-bedrijven met twee tot 49 werknemers. 39 procent van de ondervraagde MKB’ers had in de afgelopen twaalf maanden behoefte aan financiering, zo blijkt uit het onderzoek (pdf).

Van deze ondernemers diende 42 procent daadwerkelijk één of meerdere aanvragen in. De financiering dient vooral voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen, werkkapitaal en de herfinanciering van schulden. 

'Ondernemers kiezen vooral voor traditionele financieringsvormen en als die zoektocht spaak loopt, haken de meeste ondernemers af,' zegt KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. 'Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt.'

Alternatieve financieringsvormen

De meest gebruikte financieringsvormen zijn de hypotheek, de reguliere banklening, het verhogen van de rekening-courant, de lening van familie en vrienden en de vooruitbetaling door klanten. Vier van de vijf zzp’ers en MKB’ers kennen (deels) het overbruggingskrediet, operationele leasing, de starterslening en crowdfunding, maar slechts een tot drie procent van de MKB’ers maakt gebruik van deze financieringsvormen.

De KvK werkte voor dit onderzoek samen met Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht. Volgens hem staan veel ondernemers voor het verkeerde loket. 'Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen, zoals factoring, leasing of Qredits.'

Bron: KvK

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests