Ziekteverzuim is grootste risico rond personeel

30 april 2018
Ziekteverzuim personeel risico kosten

Volgens ondernemers in Nederland is ziekteverzuim het grootste risico rond personeel. Bijna tweederde van de werkgevers vindt ziekteverzuim gevaarlijker dan vertrouwelijkheid, aansprakelijkheid, arbeidsconflicten en ongevallen. 

Ziekteverzuim personeel risico kosten

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 190 ondernemers in de maand maart 2018. Met 65 procent van de stemmen werd ziekteverzuim duidelijk verkozen tot het grootste risico.

Analyseer je risico's

Personeel aannemen heeft vaak veel voordelen. Het helpt bedrijven te groeien. Maar er kleven zeker ook risico's aan. Het is verstandig om die risico's te analyseren en zoveel mogelijk te voorkomen, beperken en af te dekken. Dat doe je met risicomanagement.

Verzuim is een groot risico

Ziekteverzuim van personeel is een groot risico, met name voor kleine bedrijven. Verzuim kan je bedrijf veel geld kosten. Soms moet je zelfs 12 jaar lang een deel van het loon doorbetalen als een werknemer arbeidsongeschikt is. 

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

3 tips voor ondernemers met personeel

Hoe kun je de risico's rond personeel in kaart brengen? En hoe kun je risico's, zoals verzuim, beperken? We geven je graag 3 tips.

1. Zorg dat je bedrijf klaar is voor (meer) personeel

Als je dit jaar nieuwe werknemers gaat aannemen, is het slim om je bedrijf zo in te richten dat je geen onnodig risico loopt. Doe de gratis checklist en zie of jouw bedrijf er helemaal klaar voor is.

2. Verzeker je tegen verzuim

Een ziekteverzuimverzekering is geen overbodige luxe voor ondernemers met personeel. Een zieke werknemer kost je gemiddeld 250 euro per dag. Met een verzuimverzekering dek je dit risico af. Je voorkomt dan dat je bedrijf in de problemen raakt als een werknemer uitvalt.

Tip

Welke verzekeringen heb jij echt nodig rondom arbeidsongeschiktheid? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor het MKB en maak je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.

3. Leer van andere ondernemers

In de video hieronder delen ondernemers hun kijk op de grootste risico's rond personeel. Ook geven ze tips hoe je deze risico's kunt aanpakken.

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar leer van de ervaring van je voorgangers.

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan je veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Beperk je risico

30 april 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist