Volledig contant salaris niet meer toegestaan

09 juli 2014
Contant salaris

Het is straks niet meer toegestaan om het loon van een werknemer volledig contant uit te betalen. Het deel van het salaris gelijk aan het wettelijk minimumloon moet je vanaf 1 januari 2015 giraal overmaken.

Contant salaris

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schreef dit onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregel is onderdeel van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Met deze wet wil hij onder meer uitbuiting en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt tegengaan.

Volgens de minister wordt het minimumloon op verschillende manieren ontdoken. Zo zijn er werkgevers die bij controles kwitanties tonen voor loonbetalingen die nooit zijn gedaan. Omdat de overheid hierdoor moeilijk kan controleren of sprake is van onderbetaling, moet het minimumloon voortaan altijd worden overgemaakt.

Het komt daarnaast voor dat werkgevers huisvesting of ziektekostenpremies verrekenen met het minimumloon. De Inspectie SZW staat dit in bepaalde gevallen toe, maar werkgevers blijken hier maximaal gebruik van te maken, ook als de daadwerkelijke kosten lager zijn. Daarom wordt ook dit aan banden gelegd.

Bron: Rijksoverheid.nl

09 juli 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.