Meer verzuim MKB corona 2020
Meer verzuim MKB corona 2020

MKB ervaart meer verzuim in 2020

613 Mede door het coronavirus is er in 2020 meer verzuim. Bijna de helft van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) ervaart een toename van het aantal ziekmeldingen. Bijna een derde ziet dat de verzuim­cijfers gelijk blijven eén 19 procent ziet juist een daling.

Dat blijkt uit de poll van Ondernemen Met Personeel van oktober 2020, waaraan 294 ondernemers en leidinggevenden in het MKB deelnamen.

Verzuim in 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel te doen over ziekte­verzuim. Naast besmettingen met COVID-19 onder personeel zien veel bedrijven ook de werkstress toenemen door de coronacrisis. Dit is dus ook al terug te zien in de verzuim­cijfers.

Op de vraag 'Heb jij dit jaar meer of minder verzuim?' liet 47 procent van de deelnemers weten meer verzuim te hebben. Volgens 28 procent is het aantal ziekmeldingen gelijk gebleven. Net geen vijfde (19%) ervaarde juist een daling van het aantal ziektegevallen en 6 procent gaf aan 'geen idee' te hebben. 

Uitslag poll: Heb jij dit jaar meer of minder verzuim?

Verzuim in 2020

ArboNed: pas op voor psychisch verzuim

Ook uit recent onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat het verzuim nu hoger is dan in 2019. In de eerste helft van 2020 steeg het verzuim­percentage naar 4,2 procent.

Bij het MKB (tot 200 werknemers) is dit percentage overigens nog steeds een stuk lager (3,8 procent) dan bij grote bedrijven (4,7 procent). Volgens de onderzoekers is het effect van de coronacrisis nog beperkt zichtbaar in de verzuim­cijfers.

'Vanaf begin september zien we het aantal ziekmeldingen en het verzuim­percentage weer stijgen. Maar dit is normaal voor deze tijd van het jaar', weet Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed.

Welke stappen moet je volgen bij een ziekmelding? Gebruik een handig verzuim­protocol dat voldoet aan de Wet verbetering poortwachter.

Psychisch verzuim lang en duur

ArboNed waarschuwt voor een toename van het psychisch verzuim als gevolg van de coronacrisis. 

Van Amerongen: 'Het aantal dagen dat iemand thuis zit door psychische klachten is de afgelopen jaren flink gestegen. Een werknemer met een burn-out ben je gemiddeld 290 dagen kwijt. Een dag verzuim kost gemiddeld 250 euro, dus reken maar uit. Dat heeft flinke consequenties voor een ondernemer.'

Hoe kun je verzuim beperken binnen je bedrijf? Bekijk de checklist verzuim voorkomen.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests