Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Ziekteverzuim personeel risico kosten
Ziekteverzuim personeel risico kosten

Ziekte­verzuim is grootste risico rond personeel

Volgens ondernemers in Nederland is ziekte­verzuim het grootste risico rond personeel. Bijna tweederde van de werkgevers vindt ziekte­verzuim gevaarlijker dan vertrouwelijkheid, aansprakelijkheid, arbeidsconflicten en ongevallen. 

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 190 ondernemers. Met 65 procent van de stemmen werd ziekte­verzuim duidelijk verkozen tot het grootste risico.

Analyseer je bedijfsrisico's

Personeel aannemen heeft vaak veel voordelen. Het helpt bedrijven te groeien. Maar er kleven zeker ook risico's aan. Het is verstandig om die risico's te analyseren en zoveel mogelijk te voorkomen, beperken en af te dekken. Dat doe je met risicomanagement.

Verzuim is een groot risico

Ziekte­verzuim van personeel is een groot risico, met name voor kleine bedrijven. Verzuim kan je bedrijf veel geld kosten. Soms moet je zelfs 12 jaar lang een deel van het loon doorbetalen als een werknemer arbeidsongeschikt is.

Gemiddeld kost een zieke werknemer ongeveer 260 per dag voor werkgevers. Hoeveel betaal jij voor een zieke werknemer?

Bereken binnen een paar minuten wat de kosten zijn voor ziek personeel: Reken het uit met deze rekentool.

3 tips voor ondernemers met personeel

Hoe kun je de risico's rond personeel in kaart brengen? En hoe kun je bedrijfsrisico's, zoals verzuim, beperken? We geven je graag 3 tips.

1. Zorg dat je bedrijf klaar is voor (meer) personeel

Als je dit jaar nieuwe werknemers gaat aannemen, is het slim om je bedrijf zo in te richten dat je geen onnodig risico loopt. Doe de gratis checklist en zie of jouw bedrijf er helemaal klaar voor is.

Hoe verlaag je verzuim? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

2. Verzeker je tegen verzuim

Een ziekte­verzuim­verzekering is geen overbodige luxe voor ondernemers met personeel. Een zieke werknemer kost je gemiddeld 260 euro per dag. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico af. Je voorkomt dan dat je bedrijf in de problemen raakt als een werknemer uitvalt.

Welke verzekeringen heb jij echt nodig rondom arbeidsongeschiktheid? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor het MKB en maak je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.

3. Leer van andere ondernemers

In de video hieronder delen ondernemers hun kijk op de grootste risico's rond personeel. Ook geven ze tips hoe je deze risico's kunt aanpakken.

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar leer van de ervaring van je voorgangers.

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests