Minimumloon in de horeca, zo werkt het

- bijgewerkt op 03 juli 2018
Minimumloon horeca personeel werknemer jeugd jaar

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een werknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Minimumloon horeca personeel werknemer jeugd jaar

Net als iedere andere werkgever in Nederland moet je ook in de horeca minimaal het wettelijke minimumloon betalen aan je personeel. De hoogte van het minimumloon wijzigt twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Zorg dus dat je ieder half jaar de lonen aanpast, als je het wettelijke minimumloon als uitgangspunt neemt. In de tabel hieronder zie je de actuele bedragen.

Let op

Voor veel horecabedrijven zijn hogere mimimumlonen van kracht. Daarover lees je meer onder de loontabel minimumloon.

Loontabel wettelijk minimumloon

Dit zijn de bruto minimumlonen per maand, per leeftijd en geldig per 1 januari 2018 en per 1 juli 2018:

Leeftijd Per 1 januari 2018 Per 1 juli 2018
Vanaf 22 jaar € 1.578,00 € 1.594,20
21 jaar (minimumjeugdloon) € 1.341,30 € 1.355,05
20 jaar (minimumjeugdloon) € 1.104,60 € 1.115,95
19 jaar (minimumjeugdloon) € 867,90 € 876,80
18 jaar (minimumjeugdloon) € 749,55 € 757,25
17 jaar (minimumjeugdloon) € 623,30 € 629,70
16 jaar (minimumjeugdloon) € 544,40 € 550,00
15 jaar (minimumjeugdloon) € 473,40 € 478,25

Extra regels minimumloon horeca

In de horeca kunnen nog andere regels gelden. Als je werkt volgens de cao horeca is het minimum maandloon, weekloon, dagloon en uurloon iets hoger.

Het minimumloon in de cao is gebaseerd op het wettelijk minimumloon (zoals hierboven in de tabel) voor zogenoemde 'vakkrachten' van 21 jaar en ouder. Het minimumloon voor vakkrachten van 18 tot 21 jaar is hoger dan het wettelijke minimumjeugdloon. Op de website van de KHN vind je de actuele loontabellen voor uurlonen en leerlinglonen. In de cao vind je meer voorwaarden rondom het loon.

Minimumloon, extra tips voor de horeca

Hieronder nog een paar tips en handige verwijzingen voor ondernemers in de horeca.

Wat kost horecapersoneel?

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • Personeelskosten op een rij voor horeca
  • Tips om slim om te besparen

Download whitepaper

  • Loon bepalen

Hoe kom je tot een passend loon voor je personeel? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer. Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Op de site van Loonwijzer.nl staat een handige tool.

  • Arbeidsvoorwaarden

Aan welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moet je voldoen in de horeca? Lees het artikel Arbeidsvoorwaarden in de horeca.

  • Uurloon

In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je een uurloon? Lees het artikel over uurloon in de horeca.

  • Vakantiewerk

De regels van het minimumloon gelden ook voor vakantiewerkers. Schakel je dus extra horecapersoneel in tijdens de vakantie, let dan op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort.

  • Vragen over minimumloon

Wil je weten hoe het minimumloon tot stand komt en wat er allemaal wel en niet meetelt als loon? Lees het artikel met 7 vragen en antwoorden over het minumloon.

  • Tips om te besparen

Bekijk de video hieronder waarin 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeelskosten in de horeca.

- bijgewerkt op 03 juli 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.