Werkloosheid
Werkloosheid

Arbeidsmarkt laat een positiever beeld zien

De Nederlandse arbeidsmarkt laat een positiever beeld zien. Zo is het werkloosheidspercentage in september gedaald naar 5,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat is de huidige stand van de arbeidsmarkt? Recente werkloosheidscijfers van het CBS geven je als ondernemer een indruk van hoe het er op dit moment voor staat. Opvallend is dat de werkloosheid flink is gedaald, naar 510.000 in de afgelopen maand. Dat is bijna 100.000 lager dan een jaar eerder.

De relatief snelle daling van de werkloosheid komt volgens het statistiekbureau doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Daarnaast blijft het aantal werklozen dat uiteindelijk een baan vindt onverminderd hoog. Onder 45-plussers was de afname van de werkloosheid het sterkst.

Meer banen voor werknemers

Het CBS presenteerde tegelijk met de werkloosheidscijfers ook een totaalbeeld van de arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook ingegaan op het aantal banen van werknemers en zelfstandigen. Het aantal banen nam bij de eerste groep toe met 43.000, terwijl dit bij de laatste groep afnam met 7000.

Er zijn ook steeds meer openstaande vacatures. Eind juni ging het om 155.000 vacante posities. Dit aantal is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest, maar nog altijd bijna 100.000 lager dan de recordstand uit 2008. Het lijkt er dus op dat werknemers het steeds meer voor het kiezen hebben.

Bron: CBS

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests