Loon bepalen voor een nieuwe werknemer

- bijgewerkt op 11 oktober 2019
loon bepalen

Wat is een passend loon voor een nieuwe werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van salaris? En hoe kun je besparen op loonkosten? 5 tips voor ondernemers met personeel.

loon bepalen

Goed personeel is heel waardevol, maar als je een klein bedrijf hebt kun je meestal niet het onderste uit de kan geven. Je wilt natuurlijk geen onnodig risico lopen. Zeker met een werknemer die zich nog moet bewijzen. Hoe pak je dat aan? Hoe kom je samen tot een passend loon? 5 aandachtspunten voor je gaat onderhandelen.

1. Ga voor een marktconform loon

Om erachter te komen wat een passend loon is, ga je eerst vergelijken of ‘benchmarken’. Wat is een normaal loon voor deze specifieke functie binnen deze regio en branche? Je kunt daarbij gebruik maken van loononderzoeken, zoals:

Je kunt ook kijken op vergelijkwebsites, zoals:

Deze websites zijn vooral op werknemers gericht, maar hiermee krijg je wel een indicatie van salarissen in een groot aantal branches en functies.

2. Bouw een salarishuis

Heb je meerdere werknemers, dan is het slim structuur aan te brengen in je beloning. Dan hoef je niet bij iedere nieuwe werknemer of iedere vraag om salarisverhoging alles opnieuw uit te rekenen.

Loongebouw

Je legt je salarisstructuur vast in een zogeheten salarishuis of loongebouw. Je gaat dan werken met vastgestelde salarisschalen. Bepaal per functie welk loon passend is in combinatie met leeftijd of jaren aan ervaring.

Daarmee krijg jij als ondernemer duidelijkheid, maar ook je werknemers weten waar ze aan toe zijn en wat hun doorgroeimogelijkheden zijn binnen je bedrijf. Meer over het werken met salarisschalen lees je in het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

3. Pas op met extra kosten personeel

Focus je niet alleen op het salaris van je nieuwe werknemer, maar bereken ook de overige kosten die een werknemer met zich meebrengt. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris ongeveer 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten.

Denk daarbij aan vakantiegeld, loonbelasting en facilitaire kosten. Bekijk een totaaloverzicht van alle directe en indirecte personeelskosten en bereken hoeveel jij precies kwijt bent. Dit kun je doen aan de hand van het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van personeel?

4. Maak slim gebruik van arbeidsvoorwaarden

Je kunt besparen op het basisloon door slim gebruik te maken van secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat zijn alle afspraken die je maakt met je nieuwe werknemer naast het loon en de werktijden. Die voorwaarden leg je ook vast in het contract.

Auto of telefoon van de zaak

Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over een auto van de zaak, telefoon van de zaak, opleidingen, cadeaus, abonnementen, verzekeringen, pensioen en een dertiende maand. Bekijk per werknemer waar de voorkeur naar uitgaat en wat je kunt bieden.

Prestatiebeloning

Misschien kun je wel korting geven op je eigen producten of diensten. Denk ook aan het invoeren van prestatiebeloningen, zoals een bonus. Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het iets minder gaat.

5. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie

Het draait niet alleen om geld. En gelukkig maar. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie van je nieuwe werknemer: wat er echt in hem leeft en waarom hij graag voor je bedrijf wil werken. Zoek daarbij naar de verbindende factor.

Normen en waarden

Mensen binden zich namelijk graag aan een bedrijf dat dezelfde normen en waarden heeft als zij hebben. Dat is nog veel krachtiger dan een goed salaris. Kijk of de nieuwe werknemer aansluit bij de kernwaarden van je bedrijf en bouw daarop verder.

Bied hem bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden. Maak dat wel concreet en geef je werknemer dan ook de ruimte die je hem belooft. Dat zal hem motiveren zijn uiterste best te doen.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 11 oktober 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.