Recruitment goed personeel vinden
Recruitment goed personeel vinden

5 manieren om goed personeel te vinden

4789 Voor de groei van je bedrijf ben je op zoek naar de beste werknemers. Het is soms lastig om die te vinden tussen de vele kandidaten die solliciteren op een functie. Vijf beproefde methoden om aan goed personeel te komen.

Goed personeel is in veel bedrijfstakken schaars. Vooral wanneer de economie aantrekt, kan het voor jou als ondernemer een uitdaging zijn om openstaande vacatures te vervullen. Andere werkgevers zijn dan net zo goed op zoek naar goede werknemers met voldoende kennis, ervaring en motivatie.

Voordat je begint met personeel zoeken, moet je uiteraard weten wie je precies zoekt. Stel dus eerst een functieprofiel op. Daarna kun je een of meer geschikte wervingsmethoden inzetten. Naast de traditionele personeels­advertenties kun je kiezen uit vele alternatieve methoden voor werving en selectie.

Hoe vind je goed personeel?

1. Werf via je eigen personeel

Deze manier van werven heet ook wel referral recruitment. Hierbij zet je werknemers in om nieuwe collega's te vinden. Dat is aantrekkelijk, omdat je zo bespaart op de wervingskosten.

Ook is de kans op een match groot, omdat medewerkers vaak goed kunnen inschatten of iemand bij de organisatie past. Met een wervingsbonus spoor je hen aan om actief in hun netwerk te zoeken naar kandidaten.

2. Gebruik je digitale uithangbord

Je zakelijke website en social media zijn het digitale uithangbord van je bedrijf. Niet alleen voor klanten, maar ook voor potentiële werknemers. Maak op je bedrijfswebsite daarom pagina's aan met in ieder geval een beschrijving van de werksfeer en een overzicht van de openstaande vacatures.

Via Facebook, LinkedIn en Twitter kun je daarnaast een relatie opbouwen met potentiële werknemers en eenvoudig vacatures verspreiden.

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

3. Zet de deur open voor talent

Een open sollicitatie trekt vaak talentvolle kandidaten aan. Door op deze manier te solliciteren, laten zij in elk geval zien dat zij gemotiveerd zijn om bij je te werken en graag initiatief tonen.

Nodig potentiële werknemers daarom uit om een open sollicitatie te sturen, bijvoorbeeld door dit duidelijk op je vacaturepagina te vermelden. Dit zet de deur open voor talent, waarvan je op een later moment weer profiteert als je plotseling personeel nodig hebt.

4. Schakel een uitzendbureau in

Uitzendbureaus zijn bij uitstek thuis in werving en selectie. Ze hebben vaak veel ervaring met het vinden van de juiste man of vrouw, aangezien dit een van hun belangrijkste taken is.

Voor specifieke functies of branches kun je terecht bij gespecialiseerde uitzendbureaus. Dat is handig als je op zoek bent naar bijvoorbeeld horecamedewerkers, monteurs of secretaresses. Hierdoor kun je in een korte tijd beschikken over gekwalificeerd personeel.

5. Zoek binnen je bedrijf naar personeel

Soms hoef je niet ver te zoeken als het gaat om goed personeel. Je kunt namelijk ook binnen je bedrijf op zoek gaan naar een geschikte kandidaat. Intern werven betekent dat iemand je bedrijf al kent en dus sneller zijn draai zal vinden.

Daarnaast kan het motiverend werken als je medewerkers de kans geeft om door te groeien. Tegelijk heeft dit als voordeel dat je geen kostbare werving- en selectieprocedure hoeft op te starten.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests